Sunday, December 02, 2007

4 μήνες 3 εβδομάδες και 2 ημέρες

4 Luni 3 Saptamani si 2 zile.
Η ταινία που με κράτησε χθες βράδυ δύο ολόκληρες ώρες στην καρέκλα.Κι ας στριφογύριζα..κι ας χτυπιόμουν!Με συνέθλιψε όχι τόσο η σκληρή πλευρά όσο η πραγματική.Τόσο καλά δοσμένη από τον Ρουμάνο Κριστιάν Μουνγκίου,τόσο ανεπιτίδευτη αλλά και με τόσες λεπτομέρειες.Οι κινήσεις,οι εκφράσεις το παραμικρό νεύμα!
Μία πολύ νέα κοπέλα μένει έγκυος το 1987 όπου στην Ρουμανία επικρατούσε το καθεστώς του Τσαουσέσκου.Παράνομες οι εκτρώσεις.Αλλά η κοπέλλα αποφασίζει να την κάνει.Της συμπαραστέκεται μία φίλη της,μία συμπαράσταση που μοιάζει πολύ περισσότερο με θυσία!
Όλα γίνονται με μεγάλη μυστικότητα.Κλείνουν δωμάτιο σ ένα ξενοδοχείο.Δίνουν ραντεβού με ένα γιατρό,ο οποίος εκμεταλεύεται την κατάσταση και τις πιέζει ψυχολογικά.Δεν ζητάει χρήματα,θέλει να κάνει σεξ και με τις δύο γιά να το κάνει.Αλλοιώς απειλεί πως θα φύγει.Τον παρακαλούν,του δίνουν χρήματα..είναι ανένδοτος.Τα κορίτσια κουρελιάζονται ψυχικά,επιφανειακά και τα δύο αλλά ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης αν όχι όλο το τραβάει η φίλη.Άλλωστε δεν είναι δικό της το πρόβλημα.Μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο να την πιάσουν σαν συνεργό,αυτή κανονίζει τα πάντα,έρχεται σε επαφή με τον γιατρό,αποφασίζει να πληρώσει με το σώμα της πρώτη,και όταν το μωρό αποβάλλεται,είναι αυτή που αναλαμβάνει να το εξαφανίσει,θέτοντας σε κίνδυνο και την ζωή της ακόμη.Εκτελώντας όλο αυτό το χρέος που έχει αναλλάβει,τέλος,επιστρέφει στο ξενοδοχείο κι αντί να βρει την φίλη της να κοιμάται όπως θα πίστευε ο καθένας μας,μπαίνει ακόμη και σ αυτή την διαδικασία να την ψάξει μιά που στο δωμάτιο δεν βρίσκεται κανείς.Την βρίσκει στο ρεστοράν να έχει παραγγείλει φαγητό.Κυνική;Ίσως και κάτι περισσότερο.
Η ταινία πήρε τον χρυσό φοίνικα στις Κάννες το 2007.
Το θέμα της έκτρωσης,μιά λέξη που δαγκώνει ίσως να μας ήταν πιό βολική σαν διακοπή κύησης,είναι μεγάλο.Από όποια πλευρά κι αν το δεις.Και με επιπτώσεις πάσης φύσεως που τις κουβαλάς στο υπόλοιπο της ζωής σου!Και μάλιστα είναι ένα θέμα καθαρά Γυναικείο.Δεν μπορείς να το μοιραστείς με έναν άντρα που θα κουνήσει απλά το κεφάλι,γιατί δεν θα είναι ποτέ αυτός που θα μπει σ αυτή την διαδικασία,ούτε καν σε παρόμοια!Δεν θα αισθανθεί ποτέ πως έχει αγκιστρωθεί επάνω του κάτι που δεν θέλει,κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πετάξει.Δεν θα νοιώσει ποτέ ένα γυμνό σώμα στα χέρια ενός γιατρού.
Γυναικεία υπόθεση!
Η προφύλαξη όμως είναι μία υπόθεση καθαρά αντρική.Όπως και η προστασία απο το aids,γιά να το θυμηθούμε μιά που προχθές είχε την τιμητική του!
Στη φωτό δεν είναι η κοπέλλα που έκανε την έκτρωση,αλλά η φίλη της!!Ρεσιτάλ ερμηνείας του ρόλου!!

31 comments:

  1. Εχω ακουσει απο ολους τα καλυτερα γι'αυτη τη ταινια και με την πρωτη ευκαιρια θα παω να τη δω....

    ReplyDelete
  2. @..πρεζα..να πας..αλλα περιμενα κατι περισσοτερο απο αυτο α μου πεις..
    οπως φαινεται ομως,οπως γενικα συνβαινει..κανεις δε θελει βαθυτερη συζητηση σ αυτο το θεμα..καταλαβαινω πως ποναει..
    :(((
    καλημερεςςς!!

    ReplyDelete
  3. Χμμμ!!!!
    Πονάει αυτό το θέμα όπως λές.
    Και πονάει γιατί ελάχιστες κοινωνίες είναι έτοιμες να αποδεχθούν μία ανήπαντρη μητέρα, να κατατοπίσουν σωστά στο θέμα αντισύλληψη, να δώσουν την δυνατότητα της επιλογής, και να υποστηρίξουν την όποια απόφαση παρθεί από την "ενδιαφερόμενη".
    Και νά τα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  4. @..alexis.b.νααι πολυ σωστα ..ομως κι απο την αλλη πια κοπελιτσα 18-19 ετων θα ηθελε ή θα ηταν ετοιμη να γινει μητερα;αυτο οσο αφορα το αν ειμαστε υπερ ή κατα της εκτρωσης..

    για τα καθεστωτα περιορισμενης ελευθεριας της βουλησης τι να πουμε!

    το θεμα της αντισυλληψης ειναι μεγααααλο..αφορα 2..και επισης δυσκολο διοτι χαπια,σπιραλ και διαφορα αλλα δεν υπαρχει περιπτωση σε καποια στιγμη να μη δημιουργησουν επικινδυνες καταστασεις στην γυναικα..το πιο ανωδυνο ειναι το προφυλακτικο κι εδω ειναι που ο καθε αντρας θα πρεπει να δειχνει δυναμη,αποφασιστικοτητα αλλα κυριως ωριμοτητα!!

    και στο καλο αυτη η 'ενδιαφερομενη' δεν το εχει κανει μονη της..

    ασε ποναει απο οπου κι αν το πιασεις..πολυ!!

    :)))
    φιλια

    ReplyDelete
  5. Έχεις δίκιο, μόνο μια γυναίκα ξέρει το πως και το γιατί σε αυτό το θέμα και η ταινία πρέπι να είναι πολύ δυνατή

    ReplyDelete
  6. Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι γεγονός μη αναστρέψιμο. Η έκτρωση μοιάζει βολική λύση, αλλά τελείως προσωρινή. Αφήνει πληγές και κανείς απ΄το ζευγάρι δεν είναι ίδιος με πριν .

    ReplyDelete
  7. Να εισαι καλά και ήθελα κάποια ιδέα για να δώ ταινία, έχω ακούσει όντως τρομερά λόγια ιδιαίτερα για την ερμηνεία .. Πολλά φιλια :) Καλο βραδυ

    ReplyDelete
  8. Ειναι μια πολυ δυσκολη αποφαση για την γυναικα και ιδιως αν ειναι μικρη.Δεν μπορεις να συμβουλευσεις.Τι να πεις σε ενα κοριτσακι 16 η 17 χρονων;Γινε μητερα;
    Συνοδευσα μια φιλη μου πριν τρια χρονια στο να κανει την δευτερη εκτρωση.Εγω ειχα παθει σοκ ,αυτη πολυ ανετα σαν να πηγαινε να κανει καθαρισμο προσωπου.Με συγκλονισε η διαρκεια που κρατησε η ολη διαδικασια.Πολυ μα πολυ συντομη να εξαφανισεις μια ζωη.Για αυτο μονο η ενημερωση και η προφυλαξη σωζει απο τις δυσαρεστες καταστασεις.

    ReplyDelete
  9. καλημέρα και από εμένα...έτυχα και εγώ συνοδός σε μια φίλη για παρόμοιο ζήτημα... η εμπειρία ήταν τρομερή και για μένα..πολύ συγκλονιστικό το πόσο σύντομα μπορείς να σκοτώσεις μια ζωή... φυσικά και πιο συγκλονιστική η απόφαση να γεννήσεις ένα παιδί και να το μεγαλώσεις μόνη σου τελείως...

    ReplyDelete
  10. @..βασιλη..μ αρεσουν αυτου του ειδους οι ταινιες..κι ας τσουζουν..μαζοχισμο το λεν αυτο;
    :)))

    ReplyDelete
  11. @..aerostatic..μενω σ αυτο που ειπες..κανεις απο το ζευγαρι δεν ειναι ιδιος οπως πριν..ασε που το πιο πιθανο ειναι να ριχνει την ευθυνη ο ενας στον αλλον!!

    ReplyDelete
  12. @..lockheart..ψαγμενο μου εσυ..να την δεις..μονο μη με φωναζεις μετα!!χε χε

    ReplyDelete
  13. @..πρασινο λικερ..τις παλιοτερες εποχες να δεις τι γινοταν..ειχα ακουσει περιπτωση γυναικας με 37 εκτρωσεις..δεν ξερω ποσο μπορει να ευσταθει..
    ασε μεγαλη ιστορια..

    ReplyDelete
  14. @..dreamer..φυσικα ετσι..
    προφύλαξη μονο..ασε που τωρα με τις διαφορες αρρωστειες οι αντρες σ αυτο το θεμα εβαλαν τα δυο ποδια σ ενα παπουτσι..
    εε καιρος ηταν!!
    :)))

    ReplyDelete
  15. Ρε σύ την είδα κι εγώ...αυτή η φίλη της θα έπρεπε να πάει στον παράδεισο το καημένο το κοριτσάκι...για την άλλη τη γαιδούρα δεν το συζητώ!

    ReplyDelete
  16. @..patsiouri..ειδες φιλη;ειδες;θυσια κανονικη..
    η αλλη την εκμεταλευτηκε τελειως..μα τελειως!!
    σου αρεσε;
    φιλια

    ReplyDelete
  17. Αστα βράστα είναι.Πάντα υπέρ του προλαμβάνειν βέβαια.Η διαδικασία της έκτρωσης είναι καθαρό έγκλημα.Δεν ξέρω αν έχεις δει στο ίντερνετ τι γίνεται, θα φρικάρης...τεμαχισμένα μωράκια Βέβαια θα μου πεις δεν είναι έγκλημα να κάνεις ένα παιδί και να μην έχεις να το ζήσης, να το σπουδάσης?

    ReplyDelete
  18. @..χελωνα..δικοπο μαχαιρι σου λεω..απο οπου κι αν το πιασεις..γιαυτο προληψη..αλλα ανωδυνη..οχι απο αυτες που αργοτερα θα λουστεις και παλι τις επιπτωσεις!!

    ReplyDelete
  19. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΝΕΟΥΣ "ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ" ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ , ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΩΝ ΛΟΓΩ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ...ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ...

    ReplyDelete
  20. Ενδιαφέρον φαίνεται... θα το δω σίγουρα!!!

    ReplyDelete
  21. @..φαντασιοπληκτε..ελπιζω ολα να ειναι καλα!!

    ReplyDelete
  22. Ουφ! δεν αμφιβάλλω για την ταινία...
    ευκαιρία για τις αργίες..

    Φιλί και Γλάρένιες αγκαλιες

    ReplyDelete
  23. κι εγώ θα την δω με την πρώτη ευκαιρια!
    σου έχω μια προσκληση!
    καλό σου βράδυ

    ReplyDelete
  24. Μετά απ'αυτά, σίγουρα θα πάω να την δω:)

    ReplyDelete
  25. H ταινία πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα...

    Συμφωνώ οτι οι άντρες δεν μπορούν να μπουν στο "πετσί" μας και να νιώσουν τι θα πει έκτρωση...

    Διαφωνώ όμως κάθετα οτι η προφύλαξη είναι αντρική υπόθεση...είναι δική μας δηλ γυναικεία όταν θέλουμε και έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τον εαυτό μας το σώμα και την ψυχή μας απο κάτι που μόνο "εμείς" θα πάθουμε και τον άντρα δεν τον πολυενδιαφέρει...γι αυτό μη ντρεπόμαστε να απαιτούμε προφύλαξη πριν το σεξ ή να ενημερωθούμε απο τον γιατρό μας για το χάπι ή και τις άλλες μεθόδους !!!!

    ReplyDelete
  26. @..φυρδην μιγδην..φιλιααα..

    ReplyDelete
  27. @..μελομενε..εγινε κι ολας!!

    ReplyDelete
  28. @..adaeus..θα ζητησω ποσοστα..
    :)))

    ReplyDelete
  29. @..trellofantasmeni..ισως δεν εγινα σαφης..εννοω πως καποια στιγμη πρεπει να δουν την λεξη προφυλακτικο με αλλα ματια..
    και φυσικα το ζηταμε..εννοειται!!
    :))

    ReplyDelete
  30. Για την ταινία και τις εκτρώσεις έχω γράψει στις 2-11 σχετικά http://atheofobos.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...