Sunday, April 27, 2008

το φιλί της αγάπης


Tα αβγά τα έβαψε Μεγάλη Παρασκευή. Δηλαδή από την Πέμπτη ξεκίνησε να τα βράζει, δεν πολυφημιζόταν γιά την νοικοκυροσύνη της, σε άλλα είχε αδυναμίες, 15 στον αριθμό, της έσπασαν τα 4, όλα κι όλα 11 κι όλα κατακόκκινα. Ευτυχώς πέτυχε η βαφή, δεν είχε και καμμία ιδιαίτερη δυσκολία άλλωστε, τα έβαλε όλα μέσα σε ένα μπρούτζινο δίσκο, κι όλα μαζί επάνω στο μεγάλο τραπέζι.
Μεγάλο Σάββατο, κατέβηκαν γιά τον καθιερωμένο καφέ, και τριγύρισαν λίγο στην αγορά. Ο κόσμος λιγοστός, οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει την πόλη από Δευτέρα Τρίτη. Τα καταστήματα ανοιχτά, όχι όλα, με λαμπάδες, ό,τι είχε απομείνει, να κρέμονται γιά τους ξεχασμένους, ψώνισαν σοκολατένια αβγά, και γλυφιτζούρια με λαγουδένια αυτιά, πασχαλίτσες με γέμιση πραλίνας κι ένα μεγάλο ολοστρόγγυλο τσουρέκι από τον Τερκενλή, καλυμμένο με κατάλευκη λιμπιστή σοκολάτα.
Το βράδυ της Ανάστασης, πήγαν οι τρεις τους, αυτός, αυτή κι η κόρη, ο γυιός είχε φύγει από την προηγουμένη με τους παπούδες γιά το χωριό.
Πάνω στο δεύτε λάβετε φως, νωρίτερα ποτέ, στον περίβολο της εκκλησίας, ανεβασμένοι σ ένα τεχνητό υψωματάκι ώστε να βλέπουν τους πάντες και τα πάντα, είχαν ανάψει οι πρώτες λαμπάδες, αργούσε προς το μέρος τους, αα..πολύ αργεί δεν έχει DSL; είπε χαριτολογώντας και χασκογέλασαν με νόημα κι οι τρεις μαζί.
Σε ένα δεκαλεπτάκι είχαν ανάψει και τα δικά τους κεριά, είχε ακουστεί το Χριστός Ανέστη, είχαν αγκαλιαστεί και είχαν φιληθεί συγκινημένοι και είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
Κυριακή του Πάσχα, ξύπνησαν νωρίς μα όχι πριν από τις 9.00 και αφού φόρτωσαν στο πορτ μπαγκαζ, μία τούρτα από λαχανικά κι άλλη μία από μαρέγκες, φράουλες, σαντιγύ και σοκολάτα, είχαν αναμφίβολα μιά αδυναμία στις τούρτες, μπουφάν και διπλές ζακέτες γιατί ο καιρός ήταν περίεργος και βροχερός ίσως και ψυχρός στιγμές στιγμές, ξεκίνησαν κι αυτοί γιά το χωριό.
Ααα όλα κι όλα πάσχα χωρίς χωριό, δεν είναι πάσχα έλεγαν και ξανάλεγαν ανάμεσα σε διάφορα λόγια και ραδιοφωνικές μουσικές κατάλληλες γιά την ημέρα.
Στο χωριό, οι παππούδες είχαν σκάψει τους λάκκους, είχαν τακτοποιήσει τα κατσίκια στις σούβλες, τα κάρβουνα στη φωτιά, οι γιαγιάδες έφτιαχναν μεζέδες, καφεδάκια, ουζάκι όλα με τη σειρά.
Ξαδέρφια από χρόνια ξεχασμένα μα κατά βάθος αγαπημένα, ξαδέρφια πρώτα, ξαδέρφια δεύτερα, κι αγάπη περίσσια και το γέλιο ξέχυλο σα ποτήρι γεμάτο με νερό.
Στην αυλή η πασχαλιά, η φούλη, η βερυκοκιά, τα τριαντάφυλλα κι οι καμπανούλες, όλα είχαν ανθίσει, ψιχάλιζε και μύριζε όμορφα το χώμα.
Είχαν στρώσει κι έτρωγαν και τσιμπολογούσαν στην αυλή, έπιασε να βρέχει πιό δυνατά, μάζεψαν τα βαριά, έμειναν οι μεζέδες και τα ούζα, πήραν και κρατούσαν τις ομπρέλλες από πάνω τους αντίλαλο έκαναν πάλι τα γέλια και τα χαχανητά.
Τσούγκρισαν τα αβγά τα κατακκόκινα, φούσκωνε ο νικητής, μέσα σε όλες τις κουβέντες θυμήθηκαν τα παλιά, τις γνωριμίες, τους γάμους, τα τυχερά, τις παλιές τις φιλενάδες, τους ζωντανούς και τους πεθαμένους.
Τραγούδησαν στίχους αγαπημένους που έφεραν μνήμες και δάκρυα, μα πάλι τους έπιασαν τα γέλια και τα χάχανα, φιλήθηκαν, όλη μέρα φιλιόντουσαν με τις λέξεις, ήταν όμορφα πολύ να αγαπιούνται έτσι όλοι μαζί.. πολύ όμορφα..
Εύχομαι σε όλους μας Χρόνια Πολλά..και του χρόνου με υγεία, αγάπη και γέλιο πολύ..
κατακκόκινο φιλί αγάπης σας στέλνω..
Επίσης χρόνια πολλά
στις Αναστασίες (βλ. faraona)
στον Αναστάση, Ανέστη, Τάσο, Πασχάλη,
στην Πασχαλιά
και αύριο στον Γιώργο
και την Γεωργία

16 comments:

  1. Μια απλή ιστορία γραμμένη με ΑΓΑΠΗ!
    ΑΓΑΠΗ που ξεχυλίζει. Αγνή,άδολη ΑΓΑΠΗ και τρυφερότητα που ζεσταίνει την καρδιά.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ Φεγγαρένια.
    Σε σένα...σε όσους αγαπάς!
    Φιλιά Αναστάσιμα.

    ReplyDelete
  2. @..ανασαιμια..
    δε μπορεις να φανταστεις ποσο σημαντικο ειναι να εισαι αναμεσα σε ανθρωπους που σου φωναζουν με τον τροπο τους πως σ αγαπουν..

    φιλι αναστασιμο κατακοκκινο..
    χρονια πολλα

    ReplyDelete
  3. Το σπουδαιότερο από όλα..είναι να νιώθεις ότι σε αγαπούν..Πάντα να είναι έτσι...

    ReplyDelete
  4. @..sofia..
    χρονια πολλα
    με αγαπη παντα

    οτι επιθυμουμε..

    φιλια πολλα

    ReplyDelete
  5. Μολις περιεγραψες τι καναμε στο χωριο!!! :) :) :)
    χρονια πολλα χριστος ανεστη!

    ReplyDelete
  6. @..lifewhispers..
    χχχμμμ..κι εσεις το ιδιο;τι συμπτωση αληθεια ;)

    χρονια πολλα
    καλα κι ευτυχισμενα
    με υγεια

    φιλια πολλα
    πασχαλινα!!

    ReplyDelete
  7. Με μικρες διαφορες, οπως το οτι ειμασταν λιγοτερα ατομα και οτι δεν εβρεξε ισως τοσο πολυ την ωρα που τρωγαμε οσο την ωρα που ψηναμε!!
    πολλα φιλια!

    ReplyDelete
  8. Kalasiko pasxa allinon.
    KAlo pasxa kai kali epistrofi.

    ReplyDelete
  9. Φανταστικό πασχαλιάτικο οδοιπορικό. Γεμάτο με την αύρα της οικογένειας και της αγάπης. Φιλιά πολλά και χρόνια σου πολλά.

    ReplyDelete
  10. «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα...»

    Ένας ύμνος για άμεση εφαρμογή !

    Καλή μας ανάσταση !
    (χωρις να πεθάνουμε πριν...)

    αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
    Ναπολέων

    ReplyDelete
  11. @..lifewhispers..
    σημασια εχει πως ηταν ενα πολυ πολυ ομορφο διαλλειμα στην καθημερινοτητα..

    παντα τετοια
    και του χρονου
    φιλι

    ReplyDelete
  12. @..giousouroum..
    χρονια πολλα

    και του χρονου
    με υγεια

    ReplyDelete
  13. @..βασιλη μου..πασα μου..

    χρονια σου πολλα

    και του χρονου με υγεια
    φιλι και αγκαλια

    ReplyDelete
  14. @..ναπολεων..

    χρονια πολλα και καλα

    με υγεια

    φιλι

    ReplyDelete
  15. Χρόνια πολλά.
    Και του χρόνου να είναι πιο ανοιξιάτικο το Πάσχα. :-)

    ReplyDelete
  16. @..despoinak..
    κι ετσι μου αρεσε..
    κι αλλοιως παλι καλο θα ηταν..

    η παρεα μετραει και η ζεστασια στην κουβεντα..

    και του χρονου με υγεια
    φιλια πολλα

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...