Sunday, March 29, 2009

αυτό το ''κάτι''

Tην τριβέλιζε, όμως, που αναδευόταν μέσα της αυτό το κτηνώδες τέρας! που άκουγε κλαράκια να σπάνε κι ένιωθε οπλές να χώνονται στα βάθη εκείνου του πυκνόφυλλου δάσους, της ψυχής..

που δεν ήταν ποτέ αρκετά ικανοποιημένη ή αρκετά σίγουρη, επειδή ανά πάσα στιγμή θ' αναδευόταν το κτήνος, αυτή η έχθρα που, ιδίως μετά την αρρώστια της, είχε την δύναμη να την κάνει να νιώθει ένα γδάρσιμο, μιά πληγή στην ραχοκοκκαλιά..

της προξενούσε σωματικό πόνο κι έκανε όλη την χαρά της ομορφιάς, της φιλίας, της ευημερίας, της αγάπης που την περιέβαλλε, της φροντίδας να είναι το σπίτι της ένας βράχος ευχάριστος, να τρέμει και να κλονίζεται, σαν να υπήρχε πράγματι ένα κτήνος που σκάλιζε τις ρίζες, σαν να μην ήταν ολόκληρη η πανοπλία της ικανοποίησης τίποτε άλλο από φιλαυτία!
αυτή η έχθρα!

απόσπασμα από τό βιβλίο ''η κυρία Νταλογουέι''
της Βιρτζίνια Γουλφ

11 comments:

  1. Όταν μαζί με όλα τ' αλλα σε καταδιώκει και το παρελθόν...

    ReplyDelete
  2. @..maximus..

    εχεις διαβασει το βιβλιο;

    ReplyDelete
  3. Καλησπερα και απο εμενα μετα απο μακροχρονη απουσια.Πολυ ομορφο το ανοιξιατικο ντεκορ του μπλογκ σου εν αντιθεσει με την θλιμμενη Βιρτζινια Γουλφ.
    Θα τα λεμε.

    ReplyDelete
  4. Πολύ παλιά! Θυμάμαι την πάλη των συναισθημάτων όμως. Επίσης τα "To The Lighthouse" και "Orlando". Γενικά μου άρεσαν τα έργα ιδιόρρυθμων χαρακτήρων, καταθλιπτικών κ.λ.π. ; Oπως μου αρέσουν τα ποιήματα της Emily Dickinson. Νομίζω ότι όσοι δεν είχαν σώας τας φρένας ή ψυχική ηρεμία, δημιούργησαν αριστουργήματα στην Τέχνη, για ένα περίεργο λόγο (βλ. ανάρτηση με Βάρναλη) Καλό βράδυ :-)

    ReplyDelete
  5. Μελαγχολία, θηρία, ψυχές με χρώματα ή ασπρόμαυρο κενό, είναι πάντα γοητευτικές. Ισως κάτι να μας διασταυρώνει με μια περίεργη αλήθεια...

    καλησπέρα

    ReplyDelete
  6. το αποσπασμα παει γαντι με τη φωτο...

    ReplyDelete
  7. Είναι αυτό το κάτι που βασανίζει όλο τον κόσμο. Ο καθενας έχει κάτι που τον τριγυρνά και τον εξουσιάζει, τον καθοδηγεί κάτι που παθιάζεται. Καλημέρα φεγγαρένια μου φιλιά

    ReplyDelete
  8. Στην έκσταση επάνω.....
    πέρασα να σου αφήσω τις ευχές μου.

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    Εύχομαι να περάσεις υπέροχα
    με τους αγαπημένους σου.

    Φιλί γλυκό ζαφορένιο

    ReplyDelete
  9. Μrs Dalaway said.....
    φιλιά

    ReplyDelete
  10. Monday, October 23, 2006
    Πράγματα ...
    http://periplanomenomoleskine.blogspot.com/
    πόσο μοιάζουμε.....
    :)

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...