Thursday, March 31, 2011

εδώ ο κόσμος χάνεται και..

Δε θέλω να κάνω θέμα κάτι το οποίο απασχολεί άλλους..  έμμεσα όμως αγγίζει κι εμένα..
Το να αναφέρομαι σε ένα blog,  έστω ενός προσώπου που δεν έχω σε υπόληψη,  ως ''........ αντιγραφής''  αν μη τι άλλο με προσβάλει..
έτσι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και κάκιωσα και θύμωσα κλπ κλπ

Προσωπικά,  δε νομίζω ότι έχω την ικανότητα να γράφω,  ούτε καν παλιότερα,  πόσο μάλλον να αντιγράψω από κείμενα που τα θεωρώ κατάθεση ψυχής..  τα διαβάζω,  τα χαίρομαι,  τα σέβομαι και μέχρι εκεί..

Κατά καιρούς είχα δει δικά μου ολοκληρωμένα κείμενα (και σιγά τα κείμενα δηλαδή),  εδώ κι εκεί,  θυμάμαι μάλιστα μια φορά,  είχα στείλει ένα mail στον υπεύθυνο ενός site κι ο άνθρωπος αμέσως συμπλήρωσε το όνομα μου από κάτω,  και τώρα που το σκέφτομαι..  σιγά το πράγμα,  με όνομα είτε χωρίς,  τίποτα δεν άλλαζε την κατάσταση,  το κείμενο ήταν κείμενο και εγώ ήμουν εγώ.. 

Το θέμα της φωτογραφίας είναι άλλο..
Κάποτε λοιπόν,  όταν ξεκινήσαμε τα blogs,  το 2006 εγώ,  βρήσκαμε τις φωτογραφίες εδώ κι εκεί στο net κάναμε copypaste κι αυτό ήταν όλο.  Θυμάμαι μας έκαναν παράπονα κάποιοι φωτογράφοι,  που μερικοί από αυτούς τώρα μπορεί να είναι φίλοι μου..  πολύ λογικά έλεγαν,  βρε παιδιά βάλτε τουλάχιστον ένα όνομα κάτω από την κάθε φωτογραφία,  το βιολί μας εμείς..

Γνωρίζω τον λόγο από πρώτο χέρι,  όταν έχεις μαζέψει του κόσμου τις φωτογραφίες στο p/c σου,  συνήθως ποτέ δε θυμάσαι που τις βρήκες,  πόσο μάλλον ποιανού είναι..

Λάθος μας..  οπωσδήποτε λάθος..

Όσον αφορά τις δικές μου φωτογραφίες,  και το ότι έχω γράψει σε κάποιο σημείο του blog πως απαγορεύεται η αντιγραφή,  είναι το γιατί τις πονάω,  γιατί έχω κουραστεί γιά αυτές,  έχω σπάσει το πόδι μου κι ακόμη υποφέρω,  και γιατί ρε γμτ είναι η ψυχή μου

Αυτό όμως δε σημαίνει πως αποκλείεται να τις δω κάπου αλλού..
Επίσης εξαρτάται ποιό θα είναι αυτό το κάπου αλλού..
Άλλο πχ ένα blog που δεν αποσκοπεί σε χρήματα κι άλλο ένα site με διαφημίσεις..
Δεν υπάρχει μια διαφορά;

Επίσης,  αν υποθέσουμε πως βρίσκω μια φωτογραφία μου κάπου όπου δεν θέλω να βρίσκεται,  το λέω μαλακά..  κι αν δεν έχω κανένα τρόπο,  mail κλπ να επικοινωνήσω εε οκ δεν έγινε και κάτι το τόσο τρομερό..  άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε μεσάζων να μου δίνει mail ή τηλέφωνα ή διευθύνσεις οκ;;;

Όταν λοιπόν δημοσιεύουμε κάτι,  κι εγώ έχω δημοσιεύσει τα πάντα μου,  από ζωγραφιές,  φωτογραφίες,  κείμενα και κατασκευές,  στο διαδίκτυο,  είναι πάρα πολύ πιθανό να το βρούμε μπροστά μας..  προσωπικά δε  μου αρέσει αλλά δε το βρίσκω και παράλογο..



22 comments:

  1. Δεν θα συμπληρώσω πολλά. Συνυπογράφω όσα γράφεις και ελπίζω απλά επεξήγηση έτσι απο την καλή σου καρδιά να'ναι και να μη γίνεται εν είδη...απολογίας στην προηγούμενη επίθεση...;)
    Θα έλεγα λοιπόν ότι όπως και ό,τι και αν γράφουμε μικρή μου, καλό ή κακό σχετικό είναι, ανήκει σ'αυτόν που το καταθέτει. Οπως και οι φωτογραφίες. Εντάξει, σαφώς και δεν έγινε τίποτα όταν συμβαίνει τυχαία να τα δεις αλλού. Ναι, όλοι μέσα στο διαδίκτυο μπορεί να το κάνουμε. Αν όμως υπάρξει σύσταση ή γίνεται εσκεμμένα συνεχώς είναι άλλο θέμα και τότε προκύπτει ΘΕΜΑ...Μη γίνουμε σαν τη Δημητρούλα στους Απαράδεκτους που έγραφε ποίηματα του στυλ "σαν πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη" και τα διάβαζε και λάθος...;))

    ReplyDelete
  2. Θυμάμαι σε ένα ποστ αφιέρωμα για ένα μουσείο, όταν είδα μετά σε ένα Site της δικές μου φωτογραφίες. Μου την έδωσε στα νεύρα, γιατί αυτό είναι όντως δουλειά και κάποιος πήρε κλικ, και χωρίς καμία αναφορά. Επίσης ολόκληρα αφιερώματα π.χ.καλλιτεχνών, δίχως αναφορά. Ευτυχώς όμως οι περισσότεροι βάζουν αναφορά. Πάντως από εκείνη τη φορά με το ποστ του μουσείου, άρχισα να γράφω την αναφορά εγώ στις φωτο. Μόνο και μόνο για το 'γαμώτο' δηλαδή!
    :)
    Πως έχεις σπάσει το πόδι για φωτο; Δε το κατάλαβα!

    ReplyDelete
  3. κατ' αρχάς κάνεις λάθος στο πώς κρίνεις τη γραφή σου. είναι πολύ γλυκιά. πολύ ζεστή. πολύ τρυφερή. πολύ ανθρώπινη.

    στην ουσία αυτών που λες και με κίνδυνο να χάσω μία διαδικτυακή φίλη θα πω ότι μόλις έχασες το δίκιο σου.

    αν νιώθεις την ανάγκη να κατοχυρώσεις τις φωτό σου, τότε έχει δικαίωμα και ο λογοτέχνης να κατοχυρώνει τα κείμενά του.

    απλώς, στο χώρο του ίντερνετ, εδώ που βασιλεύουν τα τόρεντς και το κατέβασμα, μου φαίνεται αστείο πράμα η κατοχύρωση δικαιωμάτων. όλοι είμαστε ο κλέψας του κλέψαντος. σάμπως δεν είναι το "ουλαλούμ" κλεμένο; ή μήπως η φωτό του άβατάρ μου δεν είναι καρακλεμένη; όχι, σας διαβεβαιώ δεν είμαι ο Χόμερ Σίμπσον. δεν είμαι κίτρινος. :) οι μουσικές που παίζουν στα μπλογκς; το τεμπλέητ που έχει ο καθένας;

    ας ξεκαβαλήσουμε όλοι -και πρώτος εγώ- το καλάμι μας. ας μη παίρνουμε τόσο στα σοβαρά τα μπλογκς μας. να παίρνουμε στα σοβαρά μόνο τους εαυτούς μας.

    ReplyDelete
  4. Εγώ δεν πολυκατάλαβα.
    Κάποια στιγμή το μεσημέρι είδα φευγαλέα την προηγούμενη ανάρτηση και το μόνο που σκέφτηκα είναι πως κάποιος σε στεναχώρησε, κάποιος που του είχες εκτίμηση.
    Τώρα βλέπω και μια συνέχεια που για να πω την αλήθεια μου δεν με ενδιαφέρει.
    Γιατί ενδιαφέρει εσένα;
    Γιατί επέτρεψες να δοθεί αυτή η συνέχεια;
    Γιατί έδωσες "βήμα" στο χώρο σου για όλα αυτά;
    Γιατί άφησες να "σου ζητήσουν και τα ρέστα";

    Υπάρχουν τρόποι να προστατέψεις το "σπίτι" σου, δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος να προστατέψεις κανέναν από τον εαυτόν του.

    Ξέχνα το, διέγραψε και .. ας χαρούμε την υπέροχη φωτογραφία ΣΟΥ.

    :)

    ReplyDelete
  5. Ε ναι καλα τα λέει η κοπέλα...Αντε μη στεναχωριέσαι άλλο...Μα εισαι τοσο ευαισθητη που στεναχωριέσαι με τον κάθε μαλάκα και το καθε θολο μυαλό!Πωπω την κανω γιατι ανατριχιάζω.

    ReplyDelete
  6. @ kovo voltes

    δεν εχω μπει ποτε στη διαδκασια της αντιγραφης.. τουλαχιστον εξω απο επαγγελματικο επιπεδο..

    για να πω και παλι την προσωπικη μου αποψη, επειδη τυχαινει να διαβαζω και τις δυο κοπελλες, κι επειδη νομιζω πως γραφουν τοσο καλα και οι δυο.. κανενα μα κανενα κοινο δε βρισκω.. ασχετο αυτο με τους απαραδεκτους, σχετικο με το ποστ μου ;)))

    ReplyDelete
  7. @ roadartist

    μα αυτο που λες ειναι οφθαλμοφανες και προφανεστατα ασχημο να συμβαινει.. δε μπορει να ειναι ολα τοσο χυμα..

    τεςπα δε θελω και δεν αξιζει να το συνεχισω, νομιζω πως ολοι καταλαβατε περι τινος προκειται..

    πως το εσπασα ε;;;
    τραβηξα μια φωτογραφια, γλυστρησα.. χεχε ευτυχως η μηχανη σωθηκε..

    ;)))***

    ReplyDelete
  8. @ puncoid

    axaxa ετσι ευκολα νομιζεις πως θα με χασεις απο φιλη εμενα ε;

    μα συμφωνω μαζι σου.. συμφωνω απολυτα.. τι νομιζες;)

    ReplyDelete
  9. Τώρα εγώ γιατί μπερδεύτηκα με λες?? Τες πάντων...Πάμε παρακάτω; τι λές??

    ReplyDelete
  10. @ meggie

    αχ κι εμενα μου αρεσει αυτη η φωτογραφια και πολυ χαρηκα που την ανακαλυψα και παλι..

    μου αρεσε αυτο το ''κανεναν δε μπορεις να τον προστατεψεις απο τον εαυτο του''
    επρεπε ομως..

    ReplyDelete
  11. @ κοβω βολτες

    χαχαχα ναι ναι.. αλλωστε γιατι τις κανουμε τοσες βολτες ε;)))

    ReplyDelete
  12. Mα πόσο στεναχωριόσαστε στα πάνω πάνω κι ύστερα χαχανίζετε! Τι ωραίοι άνθρωποι.....Πόσο ψέμα χωράει τελικά στην ατμόσφαιρα. Πιο ραδιενεργο απο τους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας. Για να τελειώνουμε μιας και ήθελα καιρό να το ζητήσω. Βγάλε με σε παρακαλώ απο το μπλογκ ρολλ σου. Ειμαι αντικοινωνικη και προβληματική και θλιβερη και θολωμενη κι οτι θες αλλα βγαλε με απο την κιτσιά σου. Ελα αφου εισαι ευαισθητη...

    ReplyDelete
  13. ανεξάντλητη κουβέντα τα πνευματικά δικαιώματα. και δη στο διαδίκτυο. κάτι που διατίθεται δωρεάν (τα ιστολόγιά μας πχ) και εν γνώση μας γνωρίζουμε πως μπορεί να συμβεί αυτό. και εφόσον το διαθέτουμε συμφωνούμε.
    θεωρώ (ρομαντικά) αυτονόητο να γίνεται αναφορά σε κείμενα σε φωτογραφίες σε ήχους άλλων. ούτως ή άλλως κάτι μη δικό μας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το υποστηρίξουμε όσο ο δημιουργός του. και λένε πως η μίμηση είναι η καλύτερη μορφή κολακείας.
    έβλεπα παλαιότερα μία φωτογραφία που είχα αναρτήσει σε μία ανάρτηση (απόλυτα βιωματική εικόνα) στο προφίλ μιας μπλόκερ. μου έκανε απίστευτη εντύπωση που ούτε καν έστειλε ένα ημέιλ να ρωτήσει αν μπορεί να την χρησιμοποιεί στο προφίλ της. μία πεταλούδα (φωτιστικό) ήταν που για μένα σήμαινε πάρα πολλά για όλους τους άλλους ήταν απλά μία πεταλούδα. ήξερα πως άμα την ρωτούσε κανείς τι είναι αυτή η φωτογραφία δεν θα ήξερε τι να πει. και αυτό ίσως μου αρκούσε.
    φιλιά σου πολλά. πολύ καλό σου μήνα!

    ReplyDelete
  14. Συμφωνω τοσο μα τοσο με τον funkoid φιλο σου που δεν εχω να συμπληρωσω κατι :)
    Εγω δεν θα τα εγραφα τοσο πετυχημενα :)

    Το ζησαμε κι αυτο φεγγαρενια μου. Ολα εμπειριες ειναι που μας οδηγουνε καπου :)

    Υπεροχη η φωτογραφια σου!!! Εχω και μια αδυναμια στις ασπρομαυρες και στα γυαλακια ορασεως :):) ισως επειδη φοραω κι εγω :)


    Εναν υπεροχο ανοιξιατικο μηνα σου ευχομαι !!!

    xxx

    ReplyDelete
  15. Κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου και θα συνυπογράψω τα λεγόμενά σου.

    (Από την άλλη, θα ήθελα να "κλέψω" τις φωτογραφίες σου, όχι για να τις αναρτήσω στο διαδίκτυο αλλά στο σπίτι μου, γιατί είναι απλά υπέροχες...)

    Βέβαια, να θυμάσαι πάντα ότι ο κλέφτης παίρνει μόνο ότι αξίζει...

    Καλό μήνα.

    ReplyDelete
  16. @ βασιλη

    σ ευχαριστω για το σχολιο σου, καλο μηνα κι απο μενα

    φιλια!

    ReplyDelete
  17. @ dee dee

    ιδιες αδυναμιες εχουμε κατερινακι ;)))

    ReplyDelete
  18. @ τελευταιε

    χεχεχε.. ξερεις ποσοι τυπωσαν ζωγραφιες μου και τις εβαλαν στον τοιχο τους;
    καποιοι μου το ειπαν κι ολας, τουλαχιστον ηταν ειλικρινεις

    τι θα μπορουσα να τους πω;

    οποτε μπορεις να τυπωσεις ο,τι θελεις εκτος κι αν θελησεις να μου δωσεις τη χαρα να τυπωσω εγω και να σου τη στειλω ;))))

    ReplyDelete
  19. Καλό μήνα,φεγγαρένια μου,καλό και γλυκό Απρίλη να 'χεις!

    χαμογέλα...:)

    ReplyDelete
  20. Μην τσατίζεσαι, καλή μου. Έχω δει κι έχω πάθει ακόμα και σε εφημερίδες... Μην τα "παίρνεις".

    ReplyDelete
  21. είδα τον τίτλο και τρόμαξα....αμάν είπα είχες γράψει κάτι παρόμοιο και χωρίς να θέλω έγραψα κάτι ανάλογο....ευτυχώς ηρέμησα....στο θέμα μας...το σωστό είναι να ρωτάς πρώτα όταν μια φώτο ή ένα κείμενο και να βάζεις και το όνομα της πηγής σου...δυστυχώς δεν γίνεται...σε μας που έχουμε προσωπικά blogs δεν γίνεται τόσο συχνά ευτυχώς...:)))αααααα και δεν αξίζει να στεναχωριέσαι:)

    ReplyDelete
  22. Εγώ δεν κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. Είμαι και λίγο χαμένη σε δικά μου το τελευταίο διάστημα. :)
    Να έχεις ένα όμορφο σκ! :)

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...