Friday, April 01, 2011

mood

Δεν ξέρω αν οι υγρές και σκοτεινές μέρες είναι το mood της πόλης μου,  ίσως για αυτούς που δε τη γνωρίζουν καλά,  γιατί για εμένα η Θεσσαλονίκη μου είναι και φωτεινή και λαμπερή και ανοιχτή και αεράτη και βολτίστικη και παρείστικη κλπ κλπ

Τις πάω πολύ τις εναλλαγές,  ίσως ταιριάζουν και με το δικό μου ενίοτε mood,  μια έτσι μια γιουβέτσι που λένε,  άλλωστε το κάθε τι που μας δίνεται έχει τη χάρη του,  ο ήλιος μπορεί να σε κάνει να μη θες να βάλεις κ... κάτω,  η συννεφιά όμως σε προδιαθέτει για αγκαλιά και γούτσου γούτσου και γατοσπιτίσια ζωή..

Το έχω πει πολλές φορές πως νιώθω μια οικειότητα σε κάποιες γωνιές της πόλης μου,  πολύ πολύ αγαπημένες αλλά το καλύτερο μου είναι να νιώθω οικειότητα με άτομα που γνωρίζω χρόνια πολλά,  επίσης πολύ πολύ αγαπημένα που την γωνιά μας τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι,  ο ένας απέναντι στον άλλον,  με ένα καφεδάκι ή ένα ποτηράκι κρασί στο χέρι,  και πολύ μπλα μπλα,  τόσο που ξεχνάμε το που βρισκόμαστε,  κι αν είμαστε στο κέντρο ενός χωραφιού ή στη μέση της θάλασσας,  ή σ ένα κλειστό δωμάτιο γεμάτο καπνούς καρφί δε μας καίγεται..

η φωτογραφία 28 Μάρτη του 2010..

12 comments:

  1. Πες τα φεγγάρι μου για όσους δεν γνωρίζουν τι χάνουν!!! Αυτή η πόλη, ένα νησί, παράξενα φτιαγμένο!
    *την "τσίμπησα" τη φωτό, έτσι προς χάρην των "κλεμμένων" που λέγαμε χαχαχα....Υπέροχη!

    ReplyDelete
  2. @ kovovoltes

    την τσιμπησες ε;;;

    ο κλεψας του κλεψαντος και παει λεγοντας.. μα ειναι και πειρασμος οι φωτογραφιες.. δεν ειναι;

    χαλαλι σου βρε ;)))

    ReplyDelete
  3. Για τα κλεμμένα λοιπόν.Επειδή διαβάζω και διαβάζω απο χθες διάφορες παπαριές,άκου να δεις πως έχουν τα πράγματα γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι κλεψιά και τι όχι,η μίμηση από μίμηση διαφέρει σε ένα και μόνο πράγμα,στο εάν έχεις την ανάλογη διάνοια για να κατανοήσεις αυτό που αντιγράφεις,δεν είναι ζήτημα θεματολογίας,πάνω κάτω τα ίδια ζούμε,αλλά είναι πολύ ωραίο κάποιος που έχει αυτήν την διάνοια και τα καταγράφει να μας τα σερβίρει στο πιάτο και εμείς,πες από ανασφάλια,πες από ενθουσιασμό να τα σερβίρουμε ως δικά μας.Ξέρεις δεν είναι ανάγκη οι πάντες να εκφράζονται,ούτως ή άλλως οι άνθρωποι είναι ένα πολύ κατεστραμένο είδος ζωής.Στο θέμα μας και με ένα δυο παραδείγματα,ο Χατζιδάκις που είμαι σίγουρος πως οι περρισότεροι εδω μέσα λατρεύετε με κλειστά μάτια,σε δική του δήλωση είχε πει ''..έχω κατακλέψει τους κλασσικούς συνθέτες..''όμως το έκανε με έναν τόσο αριστουργιματικό τρόπο που δεν πρόσβαλε κανέναν και πάνω απο όλα τον εαυτό του.Ο Φερνάντο Πεσσόα κάποτε είχε πει ..''είμαι ο σούπερ Καμόες..'' (ο Καμόες είναι κλασσικός ταιράστιος ποητής της Πορτογαλίας) ναι προφανώς τον θαύμαζε ο Πεσσόα τον Καμόες και μπορεί και να τον αντέγραφε αλλά η διάνοια του είναι τόσο αμέτρητη που αυτό μπορούσε να το πει γιατί δεν το έλεγε ούτε για να πουλήσει μούρη ούτε για να βρει γκόμενα,ό,τι γίνεται δηλαδη κατά κόρον στα μπλογκς και γενικά στο ίντερνετ.
    Και ας το πάω και πιο συγκεκριμένα,μας λες για το κόπο σου και τον ιδρώτα σου για να βγάλεις τις φωτογραφίες που ποστάρεις με φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου απο κάτω.Αυτό που λες απο μόνο του δείχνει πόσο σε καμία εκτίμηση δεν έχεις αυτό που κάνεις γιατί νοιώθεις πολύ ανώτερη του,κυρία με το φεγγάρι αγκαλιά,και οποιαδήποτε και οπιοσδήποτε,όταν καταπιαστείτε με κάτι κοιτάξτε να το σέβεστε γιατί οτι κάνουμε είναι ένα πολύ επικύνδινο πράγμα που μπορεί να μας έχει στην πλάνη του για όλη μας τη ζωη,κοιτάξτε να κατανοήσετε την πραγματικότητα και μετά να την καταγράψετε,ζήτε μια εντελώς νευρωτική ζωή πιστεύοντας οτι ζήτε απολύτως καλά,σκεφτείτε αν μπορείτε,δεν μπορούν και όλοι,που πατάτε και που βρίσκεστε.Δεν μπορεί κυρία με το φεγγάρι αγκαλιά να έχετε φτύσει αίμα για τα δημιουργήματά σας και τα σχόλια σε κάθε ποστ να είναι όσο χαζοχαρούμενα μπορούν να είναι,έχετε πολύ λάθος στο μυαλό σας τον όρο σεβασμό και σοβαρότητα.
    Τώρα για το κορίτσι της βροχής το μόνο που μου προκαλεί είναι αποστροφή,όχι γιατι μιμήτε,ούτε γιατί δεν καταφέρνει κάτι,αλλά γιατί εξαπατεί,γιατι μια μέρα ίσως κάποιος που θα την αγαπήσει θα την αγαπήσει και για πράγματα που δεν είναι δικά της,και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανηθικότητα,και οι ανήθικοι άνθρωποι είναι πολύ επικύνδινοι,έρπονται και μεταμφιέζονται κατα περίσταση.
    Και επειδη ξέρω οτι θα μου πεις οτι είμαι τσιράκι της ουλαλούμ θα σου λύσω την απορία,ναι είμαι αλλά μέχρι εκεί έχεις δικαίωμα να ξέρεις.Και επειδή ξέρω οτι αν μπεις στο μπλογκ μου θα πεις πως αντιγράφω τον Πεσσόα,θα σου λύσω πάλι την απορία,τον αντιγράφω γιατι μπορώ.Και επειδή θα μου πεις πως είμαι φαντασμένος και ψώνιο,θα σου απαντήσω λέγοντάς σου,ναι είμαι όσο δεν θα είσαι εσύ ή το βροχοκόριτσο ποτέ,γιαυτό και θα χτυπιέστε οι απανταχού μέτριοι για πάντα.

    ReplyDelete
  4. Γεια σου Μάριε. Με ξέρεις; Πωωωωςς… με ξέρεις.. Ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον. Καλά κάνεις και ξεσπαθώνεις αυτό βοηθάει όλους μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς αν θες την άποψη μου σε κάποιους αρέσουμε, σε κάποιους δεν αρέσουμε, σε κάποιους είμαστε αδιάφοροι και όλο αυτό σο γαϊτανάκι μιας κοινωνίας από ακοινώνητα ζώα όπως είμαστε οι άνθρωποι στη ρίζα μας. Δε θα μακρηγορήσω έχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ και ο καθείς για τον εαυτό του τελικά. Μιλάς για Χατζιδάκι, μιλάς για Πεσσόα, κατά την άποψή μου είναι βλασφημία λόγω του μεγέθους τους να τους χρησιμοποιούμε στα παραδείγματά μας, γιατί δεν είμαστε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Εκτός και αν κάποιος θέλει να γίνει Χατζιδάκις ή Πεσσόα ή να του μοιάζει, ή να τον κλέψει, ή να τον μιμηθεί ή ό,τι ο καθένας επιλέγει. Εγώ… δεν. Οπότε ατυχές τα παραδείγματά σου. Χρησιμοποιείς εκφράσεις βαρύγδουπες και δε ξέρω τον λόγο τελικά. ‘‘…αλλά γιατί εξαπατεί, γιατί μια μέρα ίσως κάποιος που θα την αγαπήσει θα την αγαπήσει και για πράγματα που δεν είναι δικά της, και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανηθικότητα’’ τη στιγμή που ο ίδιος σου αναφέρεις ‘’ πως αντιγράφω τον Πεσσόα, θα σου λύσω πάλι την απορία, τον αντιγράφω γιατί μπορώ.’’. Δηλαδή επειδή αντιγράφεις κάποιον με το μέγεθός του αυτό σε κάνει λιγότερο έως καθόλου ανήθικο; Δηλαδή ανάλογα με το μέγεθος του ανθρώπου που αντιγράφεται διαμορφώνεται και το μέγεθος της ανηθικότητας; Εσύ δηλαδή δεν εξαπατάς συναισθήματα; Το ότι μπορείς να αντιγράφεις σε τι σε κάνει καλύτερο από κάποιον άλλο; Επειδή μπορείς να υποστηρίξεις την αντιγραφή; Ειλικρινά, είμαι λίγο ηλίθια μάλλον, δε καταλαβαίνω… Αφού το κάνω εγώ, σύμφωνα με την άποψη σου πάντα, εσύ σε τι διαφέρεις από μένα; Εσένα δηλαδή αν σε αγαπήσει κάποιος άνθρωπος θα σε αγαπήσει γι αυτό που είσαι ή γι αυτό που κάνεις-δείχνεις-φαίνεσαι; Το ξέρεις πως οι απόψεις που έχουμε θα έπρεπε να ισχύουν πρώτα για τον εαυτό μας; Τι σου λέω.. μαλακίες σου λέω. Είμαι σίγουρη πως το ξέρεις. Και τελικά ας μου πει κάποιος τι στον πούτσο είμαι για να ταμπελοποιήσω πιο εύκολα τον εαυτό μου. Αντιγραφέας, μίμος, τίποτα από όλα αυτά και τα δύο; Τι; Αποφασίστε και πείτε μου κι εμένα. Δε μπορώ να μιλήσω άλλο. Κρύωσα και πάω προς το τζάκι. Το mail μου το έχει η oulaloum. Και αυτό γιατί δε φυγομαχώ. Δε θα μπορούσε να το βρει αν δε της έγραφα πρώτη εγώ. Το έχει χρόνια τώρα. Αν θες κάτι είμαι όλη αυτιά και για ‘σένα. Νομίζω πως βασικά τα έχεις μαζί μου. Ας μη μαγαρίζουμε με τα προσωπικά μας και χωρίς λόγο το «σπίτι» της Στέλλας.

    ReplyDelete
  5. Πού ήσουν τέσσερις μέρες πριν;

    ReplyDelete
  6. Ρε Στελλίτσα, τι φωτιές έχεις ανάψει?? ;))
    Εδώ και δύο μέρες η κόντρα πάει σύννεφο...Και να έβγαινε και νόημα, μια άκρη, ένας διάλογος βρε αδερφέ...Προς τι τόσο μένος και φαγωμάρα??? Για τη διαφορετικότητα του καθενός?? Αν είναι δυνατόν...

    ReplyDelete
  7. Δεν με λένε Μάριο πρώτον.Δεύτερον ο Χατζιδάκις ο Πεσσόα κ.τ.λ. δεν είναι θεοί,άνθρωποι ήταν,τι ιεροσυλίες και βλασφυμίες.Και μου λες οτι εγώ λεω βαρύγδουπα;Δεν κατάλαβα,για μένα είμαι πιο σημαντικός απο κάθε θεοποιημένο οποιονδήποτε.Ήταν παραδείγματα κοινά και όχι προσομοίωσης.Τρίτοον δεν κατάλαβες χριστό περι ανηθικότητας και αντιγραφής,ως συνήθως άνθρωποι σαν και εσένα κολλάνε στα πιο ανέμακτα,ναι σε ξέρω σε συναντάω κάθε μέρα,αφού είσατε όλοι κλόνοι.Τέταρτον γιατί να σου στείλω μέιλ;Φίλοι είμαστε;Δεν έχεις καταλάβει,δεν κάνουμε κουβέντα,ούτε ανταλάσουμε απόψεις,δεν θα ήταν εφικτό άλλωστε κάτι τέτοιο.Δεν τα έχω μαζί σου γιατί όπως έγραψα και πιο πάνω αντιπροσωπεύεις μια μάζα που μου είναι σχεδόν αδιάφορη.Όσο για το που έτυχε να γράψουμε ρώτα τη φίλη σου τη Στέλλα που ασχολήθηκε από το πουθενά,είπαμε τέχνη,τέχνη αλλά και κατιναριό,κατιναριό.

    ReplyDelete
  8. την αποψη μου την εχω ηδη δωσει με το ποστ μου..

    απο εκει και περα το θεωρω αρρωστημενο να βλεπεις παντου αντιγραφεις σου..

    θεωρω αρρωστημενο να πιανεις στο στομα σου blogs τα οποια αγαπω παρα πολυ και να τα ονομαζεις
    αντιγραφεις σου

    και που στην τελικη δε σε αντιγραφουν, εκει ειναι η διαφωνια μας.. ΔΕ ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ

    παιδια θεωρω οτι εχει ληξει το θεμα εδω

    ημουν πολυ διακριτικη και σαφης μη με παιδευετε παραπανω..

    ReplyDelete
  9. To παραδειγμα είναι ατυχές. Τα παραδείγματα είναι ατυχή! Λόλες να πολλά μήλα.

    ReplyDelete
  10. Μια και συμπεριφερομαστε σαν παιδια, να πω κι εγω κατι ; :)

    Οποιος πειραξει το κοριτσι της βροχης δεν θα του ξαναμιλησω !

    Εδω ταιριαζε και αναλογη χειρονομια που καναμε μικρα, αλλα υστερει σ'αυτο ο γραπτος λογος :)

    ReplyDelete
  11. @ dee dee

    xaxa οπως του αξιζε του συμπεριφερθηκες..

    τι να πεις.. οταν εχεις 1000 ψευδωνυμα για να πεις την αποψη σου, να βρισεις και να συκοφαντησεις, σκεψου λιγο τι υπαρχει πισω απο ολο αυτο..

    μακαρι να μπορουσα να βοηθησω αυτο το κοριτσακι

    και δεν εχει κτυπησει μονο το κοριτσι της βροχης.. δυστυχως..

    ReplyDelete
  12. Αγαπημένη, αγαπημένη πόλη! Είμαι εδώ 14 χρόνια κι ακόμη την ανακαλύπτω, ποτέ δε θα τη μάθω όλη!
    Συχνά την προτιμώ με ψιλόβροχο ή καταιγίδα...Ξέρω όμως πως πάνω από τα σύννεφα έχει ήλιο...
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...