Saturday, June 27, 2020

χωρίς τίτλο






Μιλούσα εχθές με φίλη που ζει στην Αθήνα,  και της έλεγα πόσο τυχερή είναι που πχ σε 4 ωρίτσες μπορεί να βρεθεί στην Πάρο.
Επίσης της έλεγα πόσο αγαπώ την Αθήνα και πόσο όταν την επισκέπτομαι θαμπώνομαι,  με κάνει να νιώθω βλέποντας τα αξιοθέατα ή τα μαγαζιά πως ο κόσμος μας έχει λεφτά.

Σαφώς και δεν έχουν όλοι την οικονομική άνεση,  όπως και στην πόλη μου στην οποία όμως ό,τι κοιτάξω είναι κάτω του μετρίου,  κι η απέραντη παραλία μπορεί να δίνει μια γραφική εικόνα σε έναν ξένο,  ή ακόμη και σε μας όμως τίποτα δεν υπάρχει που να σε κάνει να νιώθεις την έννοια της μεγαλούπολης,  του πληθωρικού,  του επιβλητικού,  του εύρωστου,  του τόπου όπου γίνονται πράγματα.






12 comments:

  1. Στέλλα; Δεν μπορεί τώρα να μιλάς σοβαρά ε; Αλήθεια το λέω! Η ....Αθήνα όλα αυτά! Χαχαχαχαχαχαχχα βρε κορίτσι μου, τι εικόνα έχεις για το ...ελεεινό άστυ στον κόσμο σου; Από που τη δημιούργησες; Άκου "εύρωστη" η Αθήνα! Επιβλητική! Τι όνειρο κορίτσι μου είδες σήμερα.
    Άκου καλή μου φίλη. Η Αθήνα, όπως και κάθε πόλη, έχεις τις ταξικές της αντιθέσεις. Τους κόσμους της. Τα καλά και τα κακά της. Το φως και το σκοτάδι της. Όμως μην μου λες τέτοια τώρα γιατί όχι μόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά είναι παντελώς αβάσιμα.
    Να χαίρεσαι την πόλη σου κοπέλα μου με τα καλά και τα κακά της.
    Στέλνω όμορφες καλησπέρες.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξέρω εγώ τι λέω Γιάννη μου

      καλό απόγευμα
      φιλιά
      :-)))

      Delete
    2. Για κάνε μια ...αναθεώρηση! Επιβάλλεται!

      Delete
  2. Στέλλα μου μένω Αθήνα. Έχει αυτά που λες αλλά έχει και την αντίθετη όψη. Βέβαια η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του κράτους, λογικό είναι να έχει και γκλαμουριά.
    Απ' την άλλη εγώ έχω έλθει στη Θεσσαλονίκη σαν επισκέπτρια δυο τρεις φορές. Και θα ήθελα να ζω εκεί. Μάλιστα θυμάμαι την τελευταία φορά συζητούσα με κάποια κυρία που μένει εκεί μόνιμα και της έλεγα πόσο μ'αρέσει η Θεσσαλονίκη και γυρίζει απότομα και μου λέει'' τι σας αρέσει;''
    Λοιπόν συμπέρασμα: όπου ζεις το χεις συνηθίσει και δεν σου αρέσει
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ μαζί σου Άννα!
      Προσωπικά νιώθω πολύ πατρίδα την πόλη μου κι έχω σηκώσει πολλές φορές ''σημαία'' για να την υπερασπιστώ, ναι είμεθα καλύτεροι, γραφικότεροι, ποιοτικότεροι κλπ κλπ

      Ε δεν είμαστε λοιπόν!
      Έκανα σήμερα μια μικρή βόλτα στην αγορά, ακόμη μας παιδεύουν οι τρύπες του μετρό. Μας παιδεύουν και τα αρχαία που θα πάνε την βόλτα τους και θα επιστρέψουν. Ομορφιά μηδέν.
      Τα μαγαζιά ελάχιστα όμορφα τώρα πια τα πιο πολλά φτηνομάγαζα, no money στις τσέπες, όχι λεφτά, όχι δουλειές κι ο τόπος έχει γεμίσει καταστήματα τύπου δικού σας ''Βενέτη''.
      Σκεφτόμουν πως δεν μπορεί θα κάνουμε μεγάλη κατανάλωση σε είδη τύπου πίττας, κρουασάν και τοστ. Αλλά τόσο πολύ πιά;
      Για τα άπειρα καφέ δεν θα μιλήσω θεωρώ ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.
      Τελικά προτιμώ την βόλτα στην παραλία τουλάχιστον εσύ αισθάνομαι μια θάλασσα ολόδικια μου :-)

      ανταποδίδω τις φιλούμπες :)

      Delete
    2. Κάθε μεγαλόπολη αυτήν την εικόνα έχει Στέλλα. Όπως την περιγράφεις και εδώ. Τι νομίζεις δηλαδή ότι είσαι στο Παρίσι; Ξέρεις τι αναλογία υπάρχει εκεί στη σχέση Βιβλιοπωλείο/Μαγαζιά; Το έχεις σκεφτεί; Εδώ Ελλάδα πόσα βιβλιοπωλεία θα δεις στις πόλεις; Να είναι ...γυράδικα ναι.
      Μην έχεις λοιπόν αυταπάτες για Αθήνα...Θεσσαλονίκη. Χρώμα κορίτσι μου έχουν άλλες πόλεις. Για παράδειγμα Ρόδος, Ερμούπολη, Χανιά, Γιάννινα, Κέρκυρα, Λευκάδα! Εκεί ναι! Να πάμε να ζήσουμε.
      Αλλά ρε φιλενάδα όχι και ...Αθήνα.
      Καλησπέρα.

      Delete
    3. Προσωπικά αγαπώ πολύ την πόλη μου. Την έχω υπερασπιστεί ''πατριωτικά'' πολλές φορές. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές, δεν θα μπορούσα να ζήσω στην Αθήνα για χίλιους λόγους εκτός κι αν οι συνθήκες με ανάγκαζαν.
      Όσες φορές ήρθα παλιότερα πέρασα καλά.
      Έχει πράγματα, έχει αξιοθέατα, έχει.. έχει..
      Έχει εκθέσεις, έχει καταστήματα μεγάλα και επώνυμα, έχει την τηλεόραση, έχει δουλειές που εδώ δεν υπάρχουν..
      Και ρουφάει τους αγαπημένους μας ενίοτε Γιάννη γιατί μεταναστεύουν εκεί λόγω του ότι οι συνθήκες εργασίες είναι καλύτερες

      Delete
  3. Στέλλα με εξέπληξε η άποψή σου για την Αθήνα. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων είναι που η ασυμμετρία του μεγεθύνει το χάος και η πρόκληση να το βάλεις στα πόδια γίνεται καθημερινά πιο επιτακτική. Δύσκολη η αξιολόγηση, ειλικρινά όμως δεν βρίσκω έναν καλό λόγο που θα μπορούσα να ζήσω εδώ ευτυχισμένη, πέρα απ’ το γεγονός ότι είναι αναπόφευκτη και αναγκαία η παραμονή μου λόγω της οικογένειάς μου κι ας ζω σε μονοκατοικία με κήπο και 7’ από το κέντρο.
    Τα Μέγαρα, τα Μουσεία, «τα μαγαζιά» οι επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος, οι εκδηλώσεις απλά συνηγορούν σ’ένα μύθο με λίγο περισσότερο έμφαση στο «πρωτεύουσα» Κατά τα άλλα η βία, η απάτη, η εκμετάλλευση, η απόγνωση, η ελπίδα, ίδια, όπως σε όλες τις μεγαλουπόλεις.
    Φιλιά, καλό ξημέρωμα και καλή αυριανή!

    ReplyDelete
  4. Θα έλεγα πως εσείς των Αθηνών δεν θα ζούσατε ούτε λεπτό στη Θεσσαλονίκη!
    Δεν θα το κάνατε για κανένα λόγο, τουλάχιστον η Αθήνα ελκύει από άποψη εύρεσης εργασίας με υψηλότερο μισθό κλπ
    Οπότε αντιλαμβάνεσαι τι λέω

    σε φιλώ :)
    καλό βράδυ Αννίκα μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συγγνώμη που πετάγομαι σαν την .......(δεν το λέω χαχαχαχαχαχα).
      Τι ακριβώς δίνει η Αθήνα Στέλλα μου; Βρε καλή μου ποιος σου τα έχει πει όλα αυτά; Που αντλείς πληροφορίες;
      Φιλιά.

      Delete
    2. Κλαίω Γιάννη μου, αχ να είσαι καλά, το χιούμορ σου !!!

      Λεφτά Γιάννη :-)))

      Delete
    3. Α θα πεταχτώ κι εγώ σαν....χαααχχαα Λοιπόν Γιάννη είσαι πολύ απόλυτος και νομίζω ότι βλέπεις μόνο τα αρνητικά που υπάρχουν παντού. Έχεις πάει στις πόλεις των νησιών που λες; Έχεις δει και εκεί μια μικρή Αθήνα που ασφυκτιά σε λίγα τετραγωνικά;
      Αν νομίζεις ότι τα βιβλιοπωλεία είναι το σημείον κατατεθέν της πόλης η Αθήνα έχει μπόλικα και θα έχεις καιρό να κατέβεις Αθήνα για να τα λες.
      Έχει ομορφιές η ΑΘήνα. Φυσικά με τους ναρκομανείς ελεύθερους να κυκλοφορούν και τους μετανάστες έχει ασχημύνει αλλά μπορείς άνετα να κάνεις τη βόλτα σου και να αλλάξεις παραστάσεις. Πλάκα, Μοναστηράκι, Ερμού, Σύνταγμα, Εθνικό Πάρκο, Φιλοπάππου, Πανεπιστημίου, Θησείο, Λυκαβητός...μη γράφω άλλα. Πολλές ομορφιές αλλά το θέμα είναι τι ψάχνει ο καθένας. Αν επιζητάς μόνο βιβλιοπωλεία και βουνά τότε σε καμιά πόλη δεν θα βρεις. Και να λέμε και την αλήθεια, εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε τις πόλεις μας.
      Αυτά προς υπεράσπιση της Αθήνας χαααχαχα

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...