Wednesday, December 20, 2023

για την κακοποίηση

 

Όλοι το ξέρουμε πως η κάθε σημαία είναι ένα ακραίο σύμβολο.  Απόλυτο και καθοριστικό,  δεν χωράει καμμία αμφιβολία επ'αυτού.  Όπως και η τέχνη είναι από τη φύση της ευμετάβλητη,  επιδέχεται ιδέες,  στολίδια,  συμβολισμούς ο κάθε καλλιτέχνης έχει αναφαίρετο δικαίωμα να πει αυτό που θέλει με τον τρόπο που πιστεύει πως θα περάσει το μήνυμα του στο κοινό.  

Στη φωτογραφία η ροζ σημαία της Γεωργίας Λαλέ φτιαγμένη από κομμάτια σεντονιών που τις έδωσαν κακοποιημένες γυναίκες.  Σεντόνια στα οποία οι γυναίκες αυτές κοιμήθηκαν.  Ναι με λουλουδάκια γιατί έτσι είναι τα σεντόνια λουλουδάτα άμα θέλουμε.  Και ροζ,  ναι γιατί μας αρέσει να ονειρευόμαστε.  Και σχηματίζουν την σημαία μας γιατί στο δικό μας κράτος έχουν συμβεί όλα αυτά.  

Πανιά,  λουλουδάτα,  ροζ,  που σχηματίζουν μια σημαία γιατί η τέχνη δεν έχει όρια.  Και δεν πρέπει να έχει,  είτε μας αρέσει το αποτέλεσμα είτε όχι.
 

3 comments:

  1. Δεν συμμερίζομαι τις συντηρητικές κραυγές ενάντια στο συμβολισμό, τον οποίο φυσικά και αποδέχομαι και με εκφράζει.
    Για τα όρια τις τέχνης έχω να βάλω θέματα, δεν πιστεύω ότι είναι ανεξέλεγκτα αλλά δεν είναι και καταναγκαστικά. Είναι μεγάλο αυτό το ζήτημα και θέλει μεγάλη κουβέντα.
    Όμορφες γιορτινές μέρες, Στέλλα μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εαν βάλουμε φραγμούς στην τέχνη θα πάψει να υπάρχει. Τέχνη υπό προυποθέσεις δεν γίνεται. Η τέχνη θέλει ελευθερία για να υπάρξει, να γεννηθεί η ιδέα, να υλοποιηθεί, να εκτεθεί στο κοινό κλπ κλπ

      Delete
  2. Αντέδρασαν οι υποκριτές, εκείνοι που έχουν καταπατήσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, και στην ουσία έχουν "πατήσει" επάνω -και- στην σημαία μας..

    ReplyDelete

προγραμματισμένη σύμπτωση

  Κατεβήκαμε στο κέντρο νωρίς,  για να αποφύγουμε την βροχή που μας υποσχόταν το μετεωρολογικό.  Περπατήσαμε παραλιακά,  όλη η διαδρομή απολ...