Thursday, September 24, 2015

ρεαλισμός





Ο ρεαλισμός.  Εγώ πίστευα ότι ο όρος αυτός χρησίμευε μόνο για να σου εξασφαλίζει την αίσθηση της αδιαφορίας για την ηθική και να δικαιώνει όλες αυτές τις πράξεις τις φτηνιάρικες και τις ανάξιες παραλείψεις της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.  Ο ρεαλισμός ήταν επίσης για μένα,  σ' αυτή την κοινωνία, ο οδοστρωτήρας που επιτρέπει σ' όσους έχουν στα χέρια τους μια όποια εξουσία,  μεγάλη, μικρή ή και ελάχιστη,  να λειώνουν όλους τους άλλους.

''Solea''
Η τριλογία της Μασσαλίας
Ζαν Κλωντ Ιζζό

_


4 comments:

  1. Ο ρεαλισμός στην πολιτική, σίγουρα κάπως έτσι δίνει την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται. Ως δικαιολογία, συμβιβασμός, δέσιμο πισθάγκωνα. Από την άλλη, σκέφτομαι φορές που ο ρεαλισμός είναι καταφύγιο και απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει κάποιος σε ένα λιμάνι και, όπου υπάρχει, εκεί δηλώνεται κάποιου είδους πρόνοια της πραγματικότητας. It works both ways. Το πλαίσιο κάνει τη διαφορά. (Γιατί εικόνα μήλου;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. θα επρεπε να βρω εικονα απο τη Μασσαλια, οπως την περιγραφει το βιβλιο.. τιποτα δεν θα ταιριαζε καλυτερα.. το μηλο ετσι.. μην εχοντας κατι καλυτερο :)

      ολο τον καιρο που το διαβαζα αυτο το βιβλιο ολο ελεγα, να γραψω κι αυτο στο μπλογκ, να γραψω κι αυτη την παραγραφο κι ολο κατι συνεβαινε, ηταν και καλοκαιρι, τελικα το τελειωσα, καταγοητευμενη, αλλα θελοντας κατι μικρο να μεταφερω και εδω διαλεξα αυτη την παραγραφο για τον ρεαλισμο..
      βεβαια, ειναι και λιμανι ο ρεαλισμος!
      ειναι ομως και μια εννοια που χρησιμοποιειται απο πολλους και με ποικιλους τροπους

      Delete
  2. Όπως γράφει και παραπάνω,δεν είναι κάτι που μπορείς να το απομονώσεις νομίζω,υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις στην έννοια του.Τουλάχιστον εγώ έτσι το νιώθω...

    Λοιπόν,είμαι η Νικολέτα,απο το blahblah,littlemeandlittleyou κτλ κτλ(μην τα πιασω όλα θα πάρει ώραχαχα)
    Ξέρεις τι θα μου άρεσε πολύ?αν και αισθάνομαι περίεργα που ξαφνικά σε παίρνω κατά κάποιον τρόπο απο τα μούτρα,παρ'όλα αυτά θα στο πω γιατί θεωρώ οτι ήσουν εξαιρετική,να ασχοληθεις και με το άλλο μπλογκ που έχεις.θα ήταν υπέροχο!!
    σε φιλώ και χαίρομαι που σε βρίσκω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. γεια σου βρε Νικολεττα μου.. και μονο blah blah να μου ελεγες θα εφτανε, που το θυμηθηκες το αλλο μπλογκ ε; ηταν ωραια, κυριως τα σχολια ολων σας ηταν πολυ ουσιαστικα.. το σκεφτομαι να παω κι εκει καμμια φορα ομως εδω ειναι το σπιτι μου, δεν ξερω αν με καταλαβαινεις..
      δεν ξερω κι αν θα ειχα τη σχετικη εμπνευση αλλωστε
      αλλα ειναι μια ιδεα που θα τη σκεφτω

      πολλα φιλια
      :)))))

      Delete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...