Tuesday, January 26, 2016

έτσι απλά;





Διάβαζα εχθές το βράδυ και μάλιστα από την οθόνη του κινητού,  που σημαίνει ότι δυσκολευόμουν αλλά μου άρεσε,  την πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία ενός φίλου,  κι ενώ για να πω την αλήθεια περίμενα την ανατροπή με την μεσολάβηση ενός φόνου,  αυτή ήρθε με τον έρωτα δυο γυναικών.  Μοιραία θυμήθηκα το ''carol'' που προβλήθηκε πριν λίγο καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες,  που διαπραγματευόταν το ίδιο θέμα με την υπέροχη ερμηνεία δύο πολύ όμορφων γυναίκων,  η μια εκ των δύο η κούκλα/θεά Κέιτ Μπλάνσετ.
Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στη γη που θα μπορούσε να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία,  απλά η σκέψη μου διαβάζοντας και παρακολουθώντας και τις δύο ιστορίες ήταν πως ''δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα''.  Και το εννοώ κάπως έτσι:  Άδειος συναισθηματικά,  πληγωμένος,  ανέραστος,  πεινασμένος,   βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα περιβάλλον όπου μπορείς να κάνεις το κέφι σου..  να βγεις από τα όσα σε πιέζουν,  στην προκειμένη στιγμή σύζυγος και παιδιά..  εε δεν θα κοιτάξεις να καβαντζάρεις ένα όμορφο αρσενικό για να το πας στο κρεββάτι σου;  Τι;  Θα πέσεις στα χέρια μιας γυναίκας;  Έτσι απλά;  Χωρίς να το έχεις;  Δεν προυποθέτει μια τάση,  μια έφεση προς την ομοφυλοφιλία;  Ξαφνικά σε ένα βράδυ,  ή σε μια στιγμή γίνεσαι ομοφυλόφιλος/η;  Στα 45 σου ανοίγουν οι ουρανοί,  πέφτει το σωστό κλειδί και ξεκλειδώνεις κάτι που υποτίθεται ότι δεν γνώριζες;  Και το άλλο πάλι;  Ντε και καλά αφού το κάνεις να σου αρέσει κι όλας;  Και όλοι έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα;  Αποκλείεται να ακολουθήσεις τον πειρασμό και να μην μπορέσεις να λειτουργήσεις;  Ή τέλος πάντων κάτι να μη σου αρέσει; Κάτι να πάει στραβά; Ή μήπως όλα είναι μια γεννετήσια ορμή που δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο αυτά της ηδονής και της απόλαυσης;  Διατηρώ τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες μου..


24 comments:

  1. Δύσκολο θέμα έθεσες επί χάρτου, καλή μου Στέλλα. Δεν έχω δει την ταινία αλλά θαυμάζω την υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ…
    Πάντως σε μια συντηρητική κοινωνία, για να μεταφερθώ στην ελληνική, ένα τέτοιο θέμα έχει αντίκτυπο.
    Παρότι έχουν ξεπεραστεί κάποια ταμπού και στερεότυπα, παραμένει ένα θέμα που αντιμετωπίζεται αναλόγως. Άλλωστε είναι επίκαιρο…
    Επιφυλάξεις και αμφιβολίες θα υπάρχουν πάντα. Όπως και αντιλήψεις… Έτσι απλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ετσι ειναι Στρατομ δυσκολο και μεγαλο θεμα και δεν ειμαστε εμεις που συζητωντας το θα αλλαξουμε κατι, γεγονος ειναι ομως οτι αυτοι οι ανθρωποι κατα κυριο λογο ειναι απο τη φυση τους ετσι.. δλδ ομοφυλοφιλος εισαι, δεν γινεσαι.. αυτο ειναι καταλυτης σε πολλα θεματα τους..

      καλο βραδυ

      Delete
  2. Είμαι σε πολύ καλή θέση να "μιλήσω" για την γυναικεία ομοφ. (μεγάλη λέξη!) και αυτό γιατί ζω από πολύ κοντά μια παρόμοια σχέση δυο φίλων μου. Σωστά το αισθάνεσαι Στέλλα μου, τα "πράγματα" δεν ξεκινάνε ξαφνικά, υπάρχει μια απογοήτευση για το άλλο φύλλο που φέρθηκε άθλια, αλλά υπάρχει και ορμονική προδιάθεση από παιδική ηλικία. Οι δυο μου φίλες, είναι πανέμορφες, δεν προκαλούν, ζουν μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ισορροπημένες και θα τολμούσα να πω και ευτυχισμένες!
    ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. οπως ευτυχισμενες θα μπορουσαν να ειναι και σε μια ετεροφυλη σχεση αν το ηθελαν και οι δυο..
      δεν νομιζω να συμβαλει το οτι απογοητευτηκαν απο το αντρικο φυλο, το σεξ ειναι μοναδικη κατασταση για τον καθε ανθρωπο, δεν γινεσαι ομοφυλοφιλος απο απογοητευση
      και το carol και η ιστορια του φιλου που διαβασα δειχνουν μια πολυ ρομαντικη εκδοχη της ομοφυλοφιλιας

      φιλακια μαγισσουλα μου

      Delete
    2. Όχι, σ' αυτή την περίπτωση, Στέλλα μου... την μια την βίασαν όταν ήταν έφηβη και η άλλη παρόλο που για χρόνια είχε και ετεροφυλικές σχέσεις, είχε και ομοφυλικές, αλλά πήρε την μεγάλη απόφαση να ζήσει ανοιχτά με την φίλη της, καθαρά από άθλια συμπεριφορά του παρ' ολίγο μελλοντικού της συζύγου!

      Delete
    3. πως ρε συ μαγισσουλα μου;
      μονη μου θα μπορουσα να ζησω, αλλα νομιζω αυτο ποτε..
      δλδ μετα απο βιασμο γινεσαι ομοφυλοφιλος;
      κανεις σεξ με τη φιλη σου επειδη σου συμπεριφερεται ασχημα ο συζυγος;

      τι να πω!

      Delete
  3. Στέλλα μου καλησπέρα σου. Εξαίρετο το θέμα σου σήμερα και με μπόλικη "ουρά". Να ξεκινήσω από το εξαίρετο κινηματογραφικό έργο, που προβλήθηκε μάλιστα και στο Φεστιβάλ των Καννών. Εξαίρετη όπως λες η KATE BLANCHETT σε μια έξοχη ερμηνεία.
    Κατά δεύτερο, μια ακόμα φορά, να σε ευχαριστήσω για το χρόνο και τις σκέψεις που ακούμπησες στο διήγημα με ενδιαφέρον και διάθεση για περισυλλογή.
    Ας προσπαθήσω να εκφέρω τη γνώμη μου από τις εμπειρίες ζωής που έχουμε στους κύκλους μας. Η Γενική εκτίμηση που αναφέρεις είναι σωστή. Έτσι ναι έχουν τα πράγματα και δεν γίνεται να αφεθείς σε μια τέτοια εμπειρία αν δεν υπάρχει αυτό το "κάτι" που είναι ή χτίζεται διαφορετικό στον ερωτισμό σου.
    Από την άλλη, ναι, υπάρχουν άπειρες ομοφυλοφιλικές εμπειρίες που έχουν βιώσει άντρες και γυναίκες στη μία αυτή φορά που θα βρεθούν στις αντίστοιχες συνθήκες καλέσματος. Είναι οι λεγόμενες αμφισεξουαλικές διαθέσεις που πιθανά να βρίσκονται εν δυνάμει σβηστές μέσα σε κάθε άνθρωπο.
    Επίσης, κάτι σημαντικό, η καταπιεσμένη, η στερημένη libido σε κάθε άνθρωπο, μην υποτιμάς καθόλου μα καθόλου την ηλικία των ώριμων ανθρώπων είναι κάτι με το οποίο δεν "παίζει" κανείς. Είναι τέτοιες οι πιέσεις που δεν ξέρεις τι δυνάμεις μπορεί να απελευθερωθούν μέσα σου και γύρω σου. Εδώ υπάρχουν πολλοί "ηθικά άμεμπτοι" και "σίγουροι" ότι ελέγχουν τα πάντα. Πιθανά. Όμως εκείνο που δεν θα γνωρίζουν είναι ότι μια στερημένη ή καταπιεσμένη libido μετατρέπει τον άνθρωπο σε ανισόρροπη ψυχικά προσωπικότητα.
    Εκείνο που χρειάζεται στις περιπτώσεις αυτές είναι να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις χωρίς να τον διαλύσουν και τον πάρουν από κάτω. Αυτό είναι σημείο κλειδί.
    Μια "άλλη" ερωτική εμπειρία, ομοφυλόφιλη, πιθανά να αποτελέσει μια πυροδότηση των αισθήσεών μας ή πιθανά να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία. Άλλωστε δεν μπορεί κάλλιστα να συμβεί το ίδιο και σε μια ...straight επαφή ; άνετα νομίζω.
    Τέλος, "τι θα γίνει μετά". Αυτό το "μετά" δεν το ξέρουμε, μήτε μπορούμε να το ορίσουμε. Έζησα π.χ. κάτι, ομοφυλόφιλο, δεν με κάνει αυτόματα ομοφυλόφιλο στην επόμενη ζωή μου. Είπα a priori δεν με κάνει, αν θέλω με κάνει. Για αυτό μίλησα για διαχείριση.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε ένα καλό και "πιασάρικο" θα έλεγα θέμα. Εδώ είμαστε να επανέλθουμε.
    Καλό σου βράδυ και φυσικά οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες και φυσιολογικές είναι και καλοδεχούμενες για όλους μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιαννη, το κειμενο σου, αλλα και η ταινια, δε μιλουν για μια και μοναδικη φορα, μιλουν για κατι που εγινε, αρεσε και για αυτο θα συνεχιστει και στο μελλον.. νομιζω κι η δικη σου πρωταγωνιστρια κρατησε το τηλεφωνο της Ξενιας στα υπ οψην ;)
      η ''ανισοροπη ψυχικα προσωπικοτητα'' που αναφερεις με προβληματιζει πολυ.. σ αυτη την περιπτωση χρειαζεσαι αλλου ειδους βοηθεια!
      ναι, υπαρχει και το ''το εκανα αλλα δεν μου αρεσε'' αλλα συνηθως δεν το παιζουν ετσι σκηνοθετες και συγγραφεις :)
      η διαχειρηση εχει να κανει με τη διαθεση και οχι με την εξυπναδα η την ωριμοτητα, θελεις κατι, συνεχιζεις δεν θελεις σταματας..
      ειναι μεγαλο το θεμα, αλλα τα σχολια σας ουσιωδη

      καλο βραδυ Γιαννη μου

      Delete
  4. Αφού η σχέση δυο ετερόφυλων, κοινωνικά εντελώς αποδεκτή, περνάει από τα χίλια μύρια κύματα, πώς να μη συμβαίνει το ίδιο, τουλάχιστον, και στην "δακτυλοδεικτούμενη"!
    Η ωραιοποίηση νομίζω πηγάζει από τη διάθεση υπεράσπισης, κάτι, βέβαια, που μειώνει από την αλήθεια...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @woman in blogs
      η αληθεια παντα βρισκεται καπου στη μεση

      η ταινια και η ιστοριουλα δεν ειχαν να κανουν με τις δυσκολιες μιας σχεσης αλλα για μια ερωτικη ομοφυλοφιλικη επαφη που προεκυψε ξαφνικα και η ερωτηση μου ηταν αν αυτο συμβαινει γενικοτερα ή χρειαζεται να υπαρχουν οι απαιτουμενες ορμονες απο τη φυση.. και συμφωνουμε ολοι για το δευτερο

      καλο βραδυ

      Delete
  5. Αχ πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου!
    Θα έρθω αύριο με την ησυχία μου γιατί απόψε είμαι γαι απόσυρση! :)))
    Καληνυχτώ !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήρθα :))
      Η Ιστορία του Γιάννη ήταν πολύ καλογραμμένη. Κινηματογραφική θα έλεγα! Φάνηκε όλο αυτό τόσο φυσικό και τόσο όμορφο... Κι εγώ αναρωτιέμαι λιγάκι σαν κι εσένα: γίνονται έτσι απλά και κινηματογραφικά στην πραγματική ζωή;
      Η Μαρία από κάτω με κάλυψε αρκετά.
      Προσωπικά δεν έχω θέμα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων, όπως επίσης και με τις ερωτικές φαντασιώσεις. Ειδικά για τις τελευταίες νομίζω ότι λειτουργούν σαν γρασάρισμα της μηχανής που πάει να σκουριάσει. Από κει όμως ως την πραγμάτωση υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος. Αν δεν το έχεις μέσα σου δεν ξανοίγεσαι.
      Κι επίσης έχω να λέω ότι το μετά είναι μια μεγάλη ιστορία.... το πώς θα νιώσεις και το πώς θα το διαχειριστείς.
      Η καταπίεση ή απώθηση αναγκών και επιθυμιών όμως μόνο κακό μπορεί να κάνει :))

      Delete
    2. Αριστεα μου σε χαιρομαι οταν εισαι σε αποσυρση και τα εχεις δωσει ολα ;)

      κρινοντας απο τον εαυτο μου και μονο θα συμφωνησω μαζι σου, αλλα η διαχειρηση ειναι θεμα χαρακτηρα κι εμπειριων ;)

      πολλα φιλια!

      Delete
  6. Τίποτα τέτοιο δε γίνεται ξαφνικά...δεν είναι σπάνιο όμως πολλοί να καταπιέζουν αυτό που νιώθουν και με τα χρόνια να μαθαίνουν να το κρύβουν κι από τον ίδιο τους τον εαυτό.
    Κατά βάθος το ξέρουν, είμαι σίγουρη, κι ας καμώνονται πως...πέφτουν από τα σύννεφα!
    Σκέψου λίγο τι άτομο περιγράφεις παραπάνω..άδειο λες, ανέραστο, πεινασμένο..δε μοιάζει αυτός ο άνθρωπος καταπιεσμένος πρώτα από τον εαυτό του και τα μυστικά που του κρύβει?
    Καλό ξημέρωμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ναι Μαρια αλλα και αυτο αποδεικνυει αυτο που λεμε πως χρειαζεται το κατι τις διαφορετικο μεσα σου για να φτασεις ως εκει..
      ασχημες πολυ τετοιου ειδους καταπιεσεις και με πολλες ψυχικες φθορες

      καλο βραδυ :)

      Delete
    2. Και αυτό ακριβώς έλεγα...πως το έχουν το διαφορετικό μέσα τους, αλλά από φόβο, ή από οτιδήποτε άλλο το κρύβουν και καταπιέζονται μέχρι που τους βγαίνει!
      Καλό μήνα να έχουμε!

      Delete
    3. καλο μηνα maria μου.. τι καλα! Φλεβαρης! ενα βημα γενναιο προς την ανοιξη ;)

      Delete
  7. Κι εγώ θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου. Συμφωνώ μαζί σου. Δεν γίνεται όσο καταπιεσμένα συναισθήματα να έχει μια γυναίκα να βρεθεί στο κρεβάτι με μια άλλη...Τι γίνανε τα αρσενικά;
    Εκτός ίσως από τους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν αυτό το κάτι άλλο, εν γνώσει τους και όχι επειδή είναι ανέραστοι ή καταπιεσμένοι, δεν πιστεύω ότι στρέφεται κάποιος στην ομοφυλοφιλία αν δεν το ''χει''!
    Ωραίο θέμα Στέλλα μου
    Καλή σου νύχτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. ετσι, Αννα συμφωνω κι εγω.. τι γινανε τα αρσενικα; πολυ σωστα αναρωτιεσαι.. κι αν εχεις τους λογους σου να μην εισαι με καποιον ανδρα ή μενεις μονος ή διαλεγεις διαφορετικο χαρακτηρα, δεν εχω ζησει καλα με ανδρα και παω με γυναικα δεν το δεχομαι, εκτος κι αν οι λογοι που δεν εχω ζησει καλα εχουν να κανουν ακριβως με την ιδιαιτερη προτιμηση που εχω..

      καληνυχτα Αννα

      Delete
  8. Σέβομαι απόλυτα τις ερωτικές προτιμήσεις των άλλων και δεν προσπαθώ να τις αναλύσω. Με ενοχλεί όμως η υπερ-προβολή και η προσπάθεια να το κάνουν τάση ή μόδα. Γιατί είναι κι αυτό μια μορφή ρατσισμού.
    Στέλλα μου η μόνη διαστροφή που με εξοργίζει και την καταδικάζω απερίφραστα, είναι η παιδοφιλία κι όλοι αυτοί οι καθωσπρέπει κύριοι και κυρίες που το παίζουν καλλιεργημένοι και προοδευτικοί, αλλά δεν διστάζουν να ψωνίσουν παιδιά στις πιάτσες. Το τραγικό είναι ότι αυτοί οι κύριοι, διδάσκουν σε κάποιο σχολείο, δικάζουν σε μια δικαστική έδρα ή υποδύονται τους στοργικούς γονείς στα βλαστάρια τους. Σήψη σκέτη!...
    Όπως βλέπεις, το θέμα σου άνοιξε τους ασκούς ;-)
    Πολύ καλή νύχτα να έχεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα είπες όλα Μαρία.....! σίγουρα υπάρχει ένα σύστημα που προβάλλει την εκδηλωμένη ομοφυλοφιλία, κάτι που με βρίσκει αντίθετο. Όποιος έχει μια ερωτική ιδιαιτερότητα δεν κρεμάει ταμπέλα να λέει τι γουστάρει. Απλά το βιώνει και με γειά του και χαρά του.
      Όσο για την παιδοφιλία μιλάμε για κοινωνικό, ανθρωπιστικό, πολιτικό έγκλημα της Αστικής τάξης, που έχει σαφέστατα ταξικά χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα του Βέλγου "κυρίου" υπουργού που μας κούναγε το δάχτυλο για τους πρόσφυγες, μεγαλουργεί και με κόμμα η παιδοφιλία.
      Καλή σου νύχτα.

      Delete
    2. ετσι ειναι Μαρια μου στο κατω κατω οτι γινεται αναμεσα σε ενηλικες ειναι γουστο τους και καπελο τους, οσον αφορα ομως τα παιδια εκει θα επρεπε να υπαρχει η ποινη της ηλεκτρικης καρεκλας!

      η αρχικη σκεψη στο θεμα μου ηταν πολυ επιφανειακη και αφορουσε το συγκεκριμενο κομματι που αναφερω στην αναρτηση αλλα αν θελω να το προχωρησω λιγο, ναι νιωθω πως καποιοι θελουν να αντιστρεψουν το ρατσισμο απεναντι στους γκευ, σε ρατσισμο απεναντι στους straight.
      επισης χαιρομαι γενικοτερα τους ανθρωπους που αγαπουν και ερωτευονται σε χαμηλους τονους χρειαζεται να κανεις πραξεις, οχι ομως κραυγαλεες πραξεις κι οι καθε ειδους λαικισμοι φερνουν αντιθετα αποτελεσματα ;)

      καληνυχτα Μαρια μου

      Delete
  9. Πρώτη φορά στο Ιστολόγιό σου και βρέθηκα σε ένα πραγματικά ενδιαφέρον θέμα.
    Η αλήθεια ειναι οτι το ανθρώπινο μυαλό ειναι "τρελό" και ποτε δεν μπορεις να ξέρεις πως θα αντιδράσει σε μια κατάσταση. Κι εμένα η αποψη μου είναι οτι υπάρχει πάντα η προδιάθεση για κάτι τέτοιο!
    Ομως μπορουμε να ειμαστε σίγουροι???
    Θα συμφωνησω παντως παραπανω με τη Μαρία πως οκ , εχει γινει υπερβολική όλη αυτη η υπερπροβολή (οχι μονο των ομοφυλόφιλων αλλά πολλών άλλων θεμάτων) και έχει αρνητικό αντίκτυπο. Πάντα ήμουν κατά των άκρων!!!! Απ' οπου κι αν προέρχονται! Το προκλητικό το μισώ. Ειτε απο straight είτε από gay είτε απο παντου!
    Χαρηκα που σε βρήκα!θα σε παρακολουθώ :)

    ReplyDelete
  10. Δεν ξερω. Πιστευω οτι ειναι μεγαλο το βαθος των ανθρωπων και ισως να μην ειναι ολα τοσο ξεκαθαρα. Ο ερωτισμος στο μυαλο μου ειναι μια ενεργεια που καταφερνει να μου διοχετευσει το καταλληλο ατομο. Μπορει να γινει μια αποτυχημενη προσπαθεια ειτε ομοφυλοφιλη, ειτε ετεροφυλοφιλη. Αλλα ειναι ενα θεμα που το βλεπω οπως το φαγητο. Καποτε δεν μου αρεσαν οι μπαμιες και τωρα μου αρεσουν. Δεν νομιζω ενδομυχα να μου αρεσαν παντα. Νομιζω οτι απλα τωρα ετυχε να δοκιμασω ξανα και να εχουν αλλαξει οι γευστικες μου προτιμησεις. Κι ισως να τυχαινε να μη ξαναδοκιμαζα ποτε μπαμιες, με την πεποιθηση οτι ειχα δοκιμασει καποτε και δεν μου αρεσαν.
    Πολυ αλλου το πηγα το θεμα και ισως να μη καταφερνω να σας μεταφερω τη δικη μου οπτικη :) Ισως να φταιει οτι δεν εχω δει ουτε την ταινια, ουτε διαβασα την ιστορια στην οποια αναφερεσαι. Παντως καπως ετσι το εχω στο μυαλο μου. Οτι καπως ερχονται καποια στιγμη οι συνθηκες και σου συμβαινει. Και ή το δοκιμαζεις ή οχι. Δεν εχει να κανει με θυμο ως προς τους αντρες ή αλλους εξωγενεις παραγοντες. Εσωτερικοι διακοπτες και χημεια. Μονο αυτα!

    καλο Σ-Κ φεγγαρενια μου!!!

    Πηγα σε εναν ξενωνα που λεγοταν φεγγαροπετρα και σε σκεφτηκα και θα πρεπει οπωσδηποτε να πας καποια στιγμη. Στον Παλιο Αγιο Παντελεημονα.
    xxxxxxx

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...