Tuesday, November 29, 2016

η λέξη από ''Ε''ψιλον





- Όχι,  ισχυρογνώμων δεν είμαι,  της είπα καθώς μιλούσαμε στο τηλέφωνο.  Αν όμως κάπως θα έπρεπε να με ιχνογραφήσεις,  θα σου έλεγα πως μπορείς να πεις πως δεν είμαι ''..?..'' .

*Πώς να περιγράψεις μια προσωπική σου κατάσταση σε έναν άνθρωπο που δεν σε ξέρει και που στέκεται εκεί ψηλά έτοιμος να σε κρίνει..  Λάθος μου λοιπόν,  λάθος μου που μίλησα για ένα θέμα τόσο σημαντικό για μένα,  σίγουρα στιγμή αδυναμίας, ενώ συγχρόνως έστιβα το μυαλό μου που αρνιόταν να με βοηθήσει
να δώσω σε έναν άνθρωπο να καταλάβει τι Δεν είμαι,  λέγοντας αυτή την περιβόητη λέξη που θα με κάλυπτε εξ ολοκλήρου.*

Αδύνατον να θυμηθώ,  παρά το πρώτο της γράμμα..  ''Ε'' είπα,  αυτή η λέξη που αρχίζει από ''Ε'' και είναι προσόν όταν την περιέχει το ''εγώ''  σου,  και που εγώ δεν την περιέχω αλλά δεν τη θυμάται το ρημάδι το μυαλό μου να σου την πω και να καταλάβεις επιτέλους τι Δεν είμαι αυτό και να τελειώνουμε.
Το τηλέφωνο έκλεισε,  η συζήτηση έμεινε ατελής,  και το ερωτηματικό για τη λέξη που δεν ήμουν παρέμενε ζωντανό.
Την άλλη μέρα το πρωί,  με το ξύπνημα ήρθε και η συνέχεια του ''Ε''ψιλον.
Ευέλικτη!
Αυτό δεν ήμουν,  αυτό ήθελα να πω.
Ισχυρογνώμων ποτέ,  αλλά ούτε και ευέλικτη.

15 comments:

  1. Δε θα μπορούσε η ισχυρογνωμοσύνη να αποτελεί ένα είδος ακαμψίας στη σκέψη; Θέλω να πω, σε τι διαφέρει το ένα από το άλλο, κατά την άποψή σου;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χθες που διαβασα το σχολιο σου με εβαλε σε σκεψεις Διονυσια.
      Ισχυρογνωμων για εμενα ειναι ενας ανθρωπος οχι μη ευελικτος αλλα ακαμπτος, απο σκληραδα, απο δυνατη προσωπικοτητα, ο ανθρωπος που εχει ισχυρη γνωμη και ''εγω''.
      Ο μη ευελικτος ειναι ζυμαρι στην ψυχη αλλα αγαρμπος στο να ελισσεται ή να βολευεται σε καταστασεις που ειναι εξω απο τα δεδομενα του, εξω απο τα προκαθορισμενα του μετρα.
      Ο μη ευελικτος μπορει να ειναι και φοβισμενος, ο ισχυρογνωμων τραβαει μπροστα με ολο του το θαρρος.

      Τι λες κι εσυ;

      συμφωνω για το γατι, επαθα κι εγω οταν το ειδα ;)
      καλημερα

      Delete
  2. Ναι, ξέχασα: τι ωραία η φωτογραφία με τη γατούλα! :-)

    ReplyDelete
  3. Μία παρατήρηση, για αρχή: ο μη ευέλικτος είναι άκαμπτος (η ευελιξία είναι το αντίθετο της ακαμψίας) —για να μη μπερδευόμαστε.
    Από τα όσα γράφεις, διακρίνεις την ισχυρογνωμοσύνη από την ακαμψία με βάση τις αιτίες που οδηγούν στη μία και την άλλη. Που, όμως, τις υποθέτεις. (Δεν είναι κανόνας αυτό που γράφεις περί δυνατής προσωπικότητας και αγαρμποσύνης, υποθέτω πως είναι ιδέες που έχεις σχηματίσει συνδυάζοντας πληροφορίες από συγκεκριμένα άτομα ή εμπειρίες - και έχεις κάνει τη δική σου άρρητη θεωρία.) Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι το ίδιο, δεν είναι; Εννοώ, είτε είναι κάποιος φοβισμένος ή σκληρός (μάλλον τον αλαζόνα σκέφτεσαι, όταν σκέφτεσαι τον ισχυρογνώμονα), με τον ίδιο τρόπο θα τον δουν οι άλλοι.
    Λοιπόν, για να σου απαντήσω, η ευελιξία /ακαμψία είναι χαρακτηριστικό που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Την ισχυρογνωμοσύνη τη θεωρώ ακαμψία στο επίπεδο της σκέψης - τη μη προσαρμοστικότητα σε καταστάσεις, τη θεωρώ ακαμψία στο επίπεδο της συμπεριφοράς. Τέλος πάντων, άκαμπτος είναι ο ισχυρογνώμονας (και να σου πω, μπορεί κάλλιστα κάποιος να είναι ισχυρογνώμων επειδή είναι ανασφαλής). Νομίζω όμως πως εσύ θεωρείς την ισχυρογνωμοσύνη "χειρότερη", πιο αρνητική, ίσως επειδή η ισχυρογνωμοσύνη επηρεάζει την επικοινωνία; Ενώ της ακαμψίας στη συμπεριφορά τις συνέπειες, τις υφίσταται το ίδιο το άτομο (που ούτε αυτό απόλυτο είναι, εδώ που τα λέμε);

    ReplyDelete
    Replies
    1. ναι σε ρεαλιστικο επιπεδο και συμφωνα με τη γραμματικη ο ακαμπτος ειναι και μη ευελικτος, ομως ακαμπτος ειναι κι αυτος ειναι κι εκεινος, ο ακαμπτος ειναι μη ευελικτος, ο μη ευελικτος ειναι ακαμπτος μικρου βαθμου, επισης ο ακαμπτος μπορει να ειναι απο εγωισμο ο μη ευελικτος οχι τις πιο πολλες φορες τουλαχιστον ;) μιλω για μενα και μονο για το πως το αντιλαμβανομαι εγω
      Το θεμα ειναι οταν καποιος σου λεει πως δε σε γνωριζει, η λεξη ισχυρογνωμων αντηχει πολυ σκληρη! Πανω εκει εψαχνα το μη ευελικτη, νομιζω δεν ειχε ηχω.. πιο μαλακια πιο ντελικατη λεξη, πιο αγαπησιαρικη.. εναν ανθρωπο ισχυρογνωμων δεν τον αγαπας, αλλα εναν μη ευελικτο θα μπορουσες, τι λες;

      Delete
  4. Οι λέξεις τοποθετούνται σε ιστορίες κι από αυτές χρωματίζονται, ακόμα κι αν κρατούν τον ορισμό τους.
    Ευέλικτος, λοιπόν, θα μπορούσε να θεωρηθεί και κάποιος που πάει όπου φυσάει ο άνεμος, αλλάζει θέση και άποψη για εξυπηρετήσει το συμφέρον του. Και ισχυρογνώμονας εκείνος που δεν ακούει καν άλλες απόψεις, παρά εμμένει στη δική του καθισμένος μάλιστα στο... θρόνο του.

    Είναι, αλήθεια, δύσκολο, να περιγράψεις τον εαυτό σου. Ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους που θέλουν να κρίνουν κι όχι να σε μάθουν. Οι λέξεις πότε σου φαίνονται λίγες, πότε υπερβολικές, πότε λάθος... Είναι μια μάταιη προσπάθεια...

    Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. νομιζω πως ο ισχυρογνωμων εχει πολυ ισχυρο θρονο woman!

      Στην προκειμενη περιπτωση οι λεξεις ηταν λιγες, τι να πρωτοπεις, καταστασεις ετων δεν περιγραφονται απλα βιωθηκαν απο καποιους ανθρωπους εκ των οποιων παλι ο καθενας βιωσε διαφορετικα.. για αυτο και μετανοιωσα που ανοιχτηκα.
      Αλλα παλι ποσο στρειδι μπορεις να παραμεινεις στη ζωη σου; Ασε που καποιες φορες εχεις αναγκη την επικοινωνια κι ας ειναι ''κριτικη''

      επισης woman

      Delete
  5. Στέλλα μου δεν κατάλαβα ακριβώς τι έγινε, υποθέτω πως μια απόπειρα επικοινωνίας σκάλωσε στις λέξεις.
    Και μάλιστα σε μια εύηχη λέξη "ευελιξία". Θα έλεγα να τη χρησιμοποιήσεις έμπρακτα και να ελιχθείς σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι μέχρι και "δυσλεκτικοί", αλλά να γνωρίζουν καλά τους κώδικες της ανθρώπινης επικοινωνίας και να μιλούν με το βλέμμα και την καρδιά τους♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρια οχι, τιποτα δε σκαλωσε, δικες μου παραπλευρες σκεψεις.
      Ειδες τη ομορφη λεξη;

      θα συμφωνησω μαζι σου κι εγω βλεμμα και καρδια μετραω, δε γινεται αλλιως ;)

      καλο σαββατοκυριακο τωρα πια :)

      Delete
  6. Δηλαδή, ένας άνθρωπος "μη ευέλικτος" μπορείς να θεωρήσεις ότι αντιμετωπίζει μια δυσκολία, ότι είναι κατά κάποιον τρόπο αδύναμος, εξ ου και η μη ευελιξία του - οπότε, του τη συγχωρείς, γιατί αισθάνεσαι σαν να μην την έχει διαλέξει - ενώ ο ισχυρογνώμων είναι έτσι από επιλογή, υπάρχει κάτι κακοπροαίρετο και στριφνό επάνω του. Κάπως έτσι το σκέφτεσαι; Αν ναι, δίνεις πολύ ιδιοσυγκρασιακή και διαισθητική σημασία στις λέξεις - αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς. Τις φορτώνεις κάπως συναισθήματα, σαν να είναι ο μη ευέλικτος που χρειάζεται τη βοήθειά σου, ο "άχου τον μωρέ, τον καλούλη!" και ο ισχυρογνώμων ο "απαπά, παιδί μου, τι στραβόξυλο!". Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείς τις λέξεις αυτές ανάλογα με την αίσθηση που σου αφήνουν, και όχι με βάση τον ορισμό τους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. χρησιμοποιω τις λεξεις σε παραμετρο παντα με την εμπειρια που εχω Διονυσια και βεβαια παντα λειτουργει η προσωπικη μου αισθηση :)

      Delete
  7. *στρυφνός
    Είναι, όμως, θα πρέπει να το παραδεχτείς, δύσκολο να συνεννοηθείς έτσι με έναν άνθρωπο που δε σε ξέρει (που δεν ξέρει όχι μόνο τον χαρακτήρα σου, εννοώ, αλλά και τον τρόπο που μιλάς / γράφεις). Σε κάθε περίπτωση, το να μαθαίνεις κάποιον απαιτεί χρόνο - και αν νιώθεις ότι το άτομο που προσπαθείς να φέρεις κοντά σου αξίζει τον κόπο, τού συγχωρείς τα αρχικά λάθη που κάνει από άγνοια ή αδεξιότητα. Μπορεί απλά να ήταν κακή στιγμή αυτό που περιέγραψες. Επίσης σκέφτομαι, πως οι άνθρωποι θέλουμε να χαρακτηρίζουμε (για παράδειγμα, "είσαι ισχυρογνώμων"), όχι απαραίτητα από κακία ή επικριτική διάθεση, αλλά και για να βρίσκουμε έναν μπούσουλα, να οριοθετούμε την κατανόησή μας (ή μη) για κάποιον σε ένα δεδομένο σημείο,μέχρι κάποια στιγμή - αν σού βγάζω νόημα.
    Πάντως, η διατύπωση μετράει: ας πούμε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα "Είσαι ισχυρογνώμων!" και "Θα έλεγες ότι είσαι ισχυρογνώμων;".

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφωνω με ολα οσα αναφερεις για τις σχεσεις Διονυσια μου, οσο για τη διατυπωση νομιζω πως εκει χωλαινουμε οι περισσοτεροι αν οχι ολοι και ειναι θεμα παιδειας.

      δεν θυμαμαι πως ειπωθηκε αλλα στο μυαλο μου το εχω κρατησει με τρυφερο τροπο :)

      σ ευχαριστω για ολα τα σχολια σου
      φιλια πολλα
      καλο σαββατοκυριακο (μα ποτε εφτασε παλι;)

      Delete
  8. Θα μείνω στο "λάθος επιλογή", να ανοιχτείς δηλαδή σε άνθρωπο που δεν σε ξέρει (και που δεν μπορεί και να σε μάθει αν κατάλαβα καλά από απόσταση) αλλά μην αισθάνεσαι ενοχές για αυτό Στέλλα μου. Λάθος επιλογές όλοι κάνουμε. Σημαντικότερο όλων είναι τι είσαι εσύ στην ουσία, για σένα (όχι για κάποιον μακριά σου) και πώς αισθάνεσαι εσύ για αυτό. Επειδή μου έχει τύχει κι εμένα μια περίπου ίδια κατάσταση με τη δική σου, προσωπικά εγώ προχωρώ, δεν στέκομαι να το μηρυκάζω και να παιδεύομαι για μέρες. Ειδάλλως όντως έχω θέματα ανοιχτά μέσα και ψάχνω έπειτα γιατί ήταν ανάγκη μου να με καταλάβει ο άλλος , τι χαρακτήρας είμαι και τι ήθελα να (του) πω.
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οπως και να εχει ανοιγοντας την ψυχη μας εχουμε προσωπικο κερδος Αιρις..

      καλημερα να εχουμε :):)

      Delete

αγάπη

  Σε ένα τραπέζι όπου κάθονται όλοι όσοι αγαπάς,  το θέμα δεν είναι να έχεις ένα τέλεια σιδερωμένο τραπεζομάντηλο κι ένα άψογα μαγειρεμένο φ...