Μου αρέσει ό,τι έχει ζυμάρι, εξ ου και οι πίτες!
Κι εκεί που λέω πώς λείπει η μαμά μου και ποιός θα ανοίξει φύλλο, βρίσκω μπροστά μου συνταγή με έτοιμα φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφοντας τα με ένα χυλό γίνονται σαν σπιτικά.
Και μια που σήμερα λαχταρίσαμε να φάμε πιτούλα, είπα να το δοκιμάσω.
Πήρα λοιπόν φύλλα κρούστας και τα άλειψα ένα ένα με τον χυλό ( 2 κούπες αλεύρι γχ, μισή κούπα σπορέλαιο, 2 κούπες νερό και 2 κουταλιές ξύδι ). Το δεύτερο ποτήρι νερό το έβαλα σιγά σιγά, ο χυλός πρέπει λίγο να κρατάει. Επειδή στεγνώνει, μέχρι να αλείψω όλα τα φύλλα, προσθέτω 1-2 κουταλιές νερό κάθε τόσο.
Πριν από όλα όμως ετοίμασα την γέμιση, είχαμε όρεξη για πρασόπιτα, οπότε έβαλα 1 κιλό πράσα, 350γρ σπανάκι, περ. 400γρ τυρί φέτα, μπόλικο άνιθο και μαιντανό! Οι διάφορες συνταγές για σπανακόπιτα γράφουν 2-3 αυγά στη γέμιση, εγώ να πω την αλήθεια τα ξέχασα αλλά προσωπικά μ' αρέσει αυτή η πιό καθαρή γεύση των χορταρικών.
Σε λάδι ( αυτό θα είναι όλο κι όλο το λάδι της πίτας ) τα σωτάρισα, αφού πρώτα ζεμάτισα το σπανάκι και τα πράσα. Τα άφησα περίπου ένα τέταρτο της ώρας να μαγειρευτούν στο λάδι.
Άλειψα με λάδι το ταψί του φούρνου μου και τοποθέτησα το πρώτο φύλλο. Άλειψα με χυλό, 4-5 κουταλιές περίπου συν τις πινελιές στα περισσεύματα. Δεν άφησα ούτε ένα σημείο χωρίς να το αλείψω με τον χυλό. Δεν είναι δύσκολη δουλειά αλλά θέλει προσοχή στην λεπτομέρεια και υπομονή.
Έβαλα 4 φύλλα κάτω, 4 φύλλα επάνω και ενδιάμεσα 4 φύλλα επίσης αλειμένα με τον χυλό αλλά και μοιρασμένη την γέμιση ανάμεσα τους.
Η κατασκευή τελειώνει με φύλλο και χυλό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την έκοψα σε κομμάτια.
Έβαλα την πίτα στον φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς 50 - 60 λεπτά και όλαλα!
Πήρε ένα ωραίο χρώμα και πραγματικά στην εμφάνιση έμοιαζε πάρα πολύ με τις πίτες που φτιάχνει η μαμά μου που ομολογουμένως είναι ασυναγώνιστες.
Γεμίσαμε τα πιάτα μας, και την καταευχαριστηθήκαμε με όλα τα κρούτσου κρούτσου των φύλλων της. Πιό νόστιμη και με μεγαλύτερη επιτυχία δεν θα μπορούσε να γίνει!!!
Στην φωτογραφία δύο κομμάτια από την σημερινή μου πίτα.
Δεν το ήξερα αυτό με τον χυλό!!! Κρατώ το χυλό και σκουπίζομαι γιατί κάτι ....τρέχει από το στόμα βλέποντας το πιάτο σου!!! Αγαπώ τις πίτες ξέρεις. Και ανοίγω φύλλο...ναι ναι είμαι προκομένη!😊🤣
ReplyDeleteΑλήθεια μόνο με φύλλα κρούστα γίνεται αυτό με το χυλό;;;
Καλοχώνευτη η πιτούλα σας
Φιλάκια
Άννα, για να πω την αλήθεια το έχω κάνει. Έχω ανοίξει φύλλο, με αυτόν τον τρόπο που κάνεις ζυμάρι και χωρίζεις σε μπαλάκια. Το έχω κάνει και με 50 πιταράκια ναι! 25 κάτω και 25 επάνω. Όχι από προκοπή :-))) αλλά είχα δοκιμάσει μια βλάχικη μ αυτό τον τρόπο και ήταν εξαιρετική. Μπαλάκια, τα πατάς λίγο να γίνουν μικρές πιτούλες και βάζω βούτυρο ανάμεσα. Αλλά παλιότερα. Τελευταία όλο τη μαμά μου βάζω να μας κάνει τα ωραία της.
DeleteΑυτό με το αν γίνεται ας πούμε και με χωριάτικα φύλλα το αναρωτήθηκα κι εγώ. Χμμ θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά αν και στο διαδίκτυο το έχω βρει μόνο με φύλλα κρούστας.
Η σφολιάτα πάντως είναι απαγορευτική.
Αχ φαντάζομαι τί νόστιμες πίτες θα φτιάχνεις :)
Φιλάκια πολλά
καλό απόγευμα
Μμμμμ... Δώσε μου πίτα Στέλλα μου και πάρε μου την ψυχή που λέμε τρελαίνομαι για πίτες αλλά δεν ξέρω να ανοίγω φίλο κονζαμ γυναίκα αυτήν την εκδοχή με τον χυλο δεν την ήξερα με βολεύει το χωριατικο έτοιμο φύλλο η ανεπροκοπη.. Χι.. Χι να κάνει κριτς κριτς.... Κανένα κομμάτι κατά Κρήτη;
ReplyDeleteΝα περνάς όμορφα ότι και κάνεις..
Αν βλέπεις τίποτα παράξενο στα σχόλια μου είναι γιατί γράφω από Σμαρτ φον... Φιλακι..
Σμαράγδα μου, μια χαρά φαίνονται τα σχόλια σου, μην αγχώνεσαι :)
DeleteΕιδικά αν δεν ανοίγεις φύλο δοκίμασε το αλλά με φύλλα κρούστας, το χωριάτικο φύλλο ίσως είναι χοντρό.
Χρούτσου χρούτσου και κριτς κρατς περιμένω το γιό μου που δεν έφαγε ακόμη να την δοκιμάσει..
Πάντως τρομερά δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής η πίτα.
φιλάκια
καλό βραδάκι
Άκουσα για φαγητό και ήρθα!
ReplyDeleteΔιαβάζω συνταγές, βλέπω και φωτό!
(ΟΚ. εκείνες οι τεχνολογίες που βλέπεις την φωτό και παίρνεις και το κομμάτι από την οθόνη μετά όπως είναι, πότε θα κυκλοφορήσουν ρε παιδιά;; )
Ρουφάω σάλια και ψάχνω ποστ-ιτ να 'κλέψω' συνταγή χυλού (τα έτοιμα φύλλα, ούτως ή άλλως περιμένουν στην κατάψυξη!)
Fish eye, πολύ ευχαριστούμε!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!! :))
Η τεχνολογία θα προχωρήσει κι όταν θα υπάρξει σε μεταφορά η μυρωδιά :-)))
DeleteΛοιπόν Σμαραγδούλα ξέρεις πόσο μεγάλο ρόλο παίζει μια καλή λαχταριστή φωτογραφία και πόσο με παρακινεί να φτιάξω κάτι;
Καλή επιτυχία αν το κάνεις!
Ανταποδίδουμε τις ευχαριστίες
φιλιά
Εεπ κορίτσια κι άλλη προκομμένη που ανοίγει φύλλο. Για πίτες αλμυρές, γλυκιές, σιροπιαστές, εως και φύλλο για χυλοπίτες (λαζάνια εννοώ) εδώ. Την μοναδική πίτα που δεν έκανα ποτέ, κι ούτε πρόκειται, είναι με πράσο. Έχει ένα ενδιαφέρον η συνταγή, ιδιαίτερα με τα φύλλα και το χυλό.
ReplyDeleteΤώρα να πω καλοφάγωτη, αν κατάλαβα καλά να 'ταν κι άλλη. Μπράβο Στέλλα νοικοκυρά παινεμένη και δακτυλοδεικτούμενη!
Φιλιά πολλά!
Αννίκα,
Deleteχαμογελάω όταν με αποκαλούν νοικοκυρά, όταν κάνω 5 πράγματα από τα 50 που κάνουν οι νοικοκυρές οι παινεμένες :-)))
Εγώ χειροτεχνίες φτιάχνω κι η κατασκευή της πίτας δεν είναι μια χειροτεχνία; Μόνο έτσι!
Πωω πω τί κάνεις όμως κι εσύ καλή μου.
Τυχερή η οικογένεια σου!
φιλάκια κορίτσι μου
Πίτες και πιτούλες!
ReplyDeleteΔεν έχω αγοράσει ποτέ έτοιμο φύλλο, γιατί δεν εμπιστεύομαι τα αλεύρια, τα λάδια και τα συντηρητικά τους. Η σπεσιαλιτέ μου, ήταν η κολοκυθόπιτα και η βλιτόπιτα... λέω "ήταν" γιατί από τότε που έφυγαν τα παιδιά μου, βαριέμαι πια τα πολύπλοκα μαγειρέματα!
Καλή όρεξη να έχουμε Στέλλα μου!
ΑΦιλάκια και καλό ορεξάτο Σ/Κ!
Γειά σου Στεφανία,
Deleteνα την δοκιμάσεις, είναι εύκολη και νόστιμη μου θύμησε βλάχικη πίτα με φύλλο κράτσα κρούτσα καταπληκτικό.
Εύκολη επίσης!
Κολοκυθόπιτα εμείς τη συνηθίζουμε ''ανοιχτή'' μια που συνήθως οι πίτες είναι το μεσημεριανό μας φαγητό όταν υπάρχουν. Μ αρέσει πάρα πολύ!
τα φιλιά μου
μα πότε ήρθε το σαββατοκύριακο μου λες;
Αμ δεν φτάνει που μας ανέβασες τη λιγούρα στα ύψη αμ ξέρουμε ότι και δεν θα δοκιμάσουμε απ την εξαίρετη πίτα. Καλοφάγωτη Στέλλα μου και ...χαλάλι σου! Τα φιλιά μου.
ReplyDeleteφιλιά Γιάννη μου, τα έγραψα για να έχω κυρίως εγώ αρχείο :-)))
Deleteκαλό σαββατοκύριακο
μα πότε ήρθε κι όλας;