Sunday, February 02, 2020

εν γραπτώ





Νομίζω,  δεν είμαι σίγουρη αλλά πολλά γεγονότα με επιβεβαιώνουν,  πως ζω μια επανάληψη με αυτήν του 2013.
Το 2013 τον Μάιο ξεκίνησα τις επισκέψεις μου στην Α. οι οποίες κράτησαν δύο ολόκληρα χρόνια.  Με απασχολούσε ένα συγκεκριμμένο θέμα,  το οποίο μέσα σ'  αυτά τα δύο χρόνια αφουγκράστηκα,  μελέτησα,  ανέλυσα και τέλος πίστευα και πιστεύω πως ξεπέρασα.  Μάλιστα,  θεωρώ πως τόσο καλά ξεπεράστηκε εκείνο το φλέγον θέμα που σήμερα μπορώ να πω πως έχω φιλικές διαθέσεις απέναντι του,  μετά από χρόνια θυμού και όλων όσων συνηπήρχαν.
Όταν πήγα στην Α.  νόμιζα πως έχω κατάθλιψη.  Η Α. το ονόμασε θλίψη.  Αυτό που θυμάμαι έντονα,  ήταν πως το μυαλό μου είχε σταματήσει να δουλεύει,  πως δεν είχα διάθεση,  πως όλα πήγαιναν κατά διαόλου κλπ κλπ κλπ
Μα δεν θέλω να ασχοληθώ με την φωτογραφία έλεγα στην Α.,  δεν μ'  ενδιαφέρει,  κι ας είχα περάσει τουλάχιστον 3 χρόνια φανατικά μαζί της.
Δεν θέλω να ζωγραφίσω,  δεν θέλω να μαγειρέψω, γενικότερα δεν μ' ενδιέφερε πια ότι κατά καιρούς μου έδινε χαρά.
Αυτό,  είναι πολύ δύσκολο συναίσθημα μια που κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πως δεν αντλείς χαρά από πουθενά.
Η μόνη μου χαρά στην κυριολεξία ήταν η μία φορά στις 15 μέρες που πήγαινα στο γραφείο της και τα λέγαμε.
Όταν τελείωσαν οι συναντήσεις με την Α.,  όπως είναι φυσικό αφού είχαν περάσει και 2 χρόνια,  πολλά είχαν αλλάξει,  όλα προς μια θετικότερη κατεύθυνση.  Και κυρίως,  εκείνο το θλιβερό συναίσθημα πως βρίσκομαι μέσα στον πάτο ενός πηγαδιού,  που όμως είχα την απόλαυση,  σιγά σιγά να βγαίνω,  να ανακαλύπτω ξανά το φως,  να αγαπώ την ζωή.

Τότε,  πίστευα πως η εμμονή μου ήταν μία.  Είχα επικεντρώσει σε ένα θέμα που με έκαιγε και πίστευα πως αφού έλυσα αυτό,  λύθηκαν και τα υπόλοιπα σκοινιά από τον γόρδιο δεσμό που με κατέτρεχε.
Μόνο που στην Α.  είχα πάει με (όχι σοβαρό,  αλλά υπαρκτό) θέμα πολυφαγίας.
Τί έκανα;  Αγόραζα πχ σε στιγμές τρέλλας τις οποίες δεν μπορούσα να ελέγξω,  δύο πακέτα γεμιστά μπισκότα τύπου oraio και τα τσάκιζα χχμμ στο 10λεπτο!  Αυτό,  είχε γίνει συνήθεια μου.  Βίωμα μου.  Σχεδόν καθημερινότητα μου.
Εκείνο το διάστημα είχα χάσει 20 κιλά με την βοήθεια της διατροφολόγου μου,  τα οποία και ξαναέβαλα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι λοιπόν,  με την Α. λύσαμε κάποια θεματάκια μου,  αλλά αυτό έμεινε στην άκρη.  Υπήρχε,  άλλοτε πιο έντονο κι άλλοτε έπαυε εντελώς για μικρά όμως διαστήματα.  Φαύλος κύκλος δλδ.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;  Επειδή πιστεύω πως την πραγματική αιτία των προβλημάτων μας δύσκολα την εντοπίζουμε.  Ίσως και να μην θέλουμε ή το μυαλό μας να αρνείται αποδεχτεί,  να του είναι πιο εύκολο ένα delete,  μια απόρριψη.

Έτσι,  τον τελευταίο καιρό,  στο μυαλό μου είναι κάτι που έγινε πριν,  πριν ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία με τον εθισμό στα μπισκότα και την πολυφαγία.  Τότε που δεν μπορούσα να φανταστώ πως αυτό που μου συμβαίνει,  είναι στα όρια της αρρώστειας.

Λογικά λοιπόν,  όλα πρέπει να ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2008,  που βρέθηκα στο κρεββάτι με πόνους στην μέση.  Τέταρτος σπόνδυλος αν θυμάμαι καλά,  δισκοκήλη η διάγνωση!  Περίπου 2,5 μήνες ανάπαυση,  που σήμαινε πως δεν μπορούσα να κάνω τις βόλτες μου,  τις δουλειές μου,  τα μαγειρέματα μου,  τίποτα!

Και πάμε στον χειμώνα του 2010,  συντριπτικό κάταγμα στον αριστερό αστράγαλο.  Άλλοι 3,5 μήνες στο κρεββάτι.

Υποθέτω ότι αυτά τα δύο γεγονότα ήταν που έφεραν στη ζωή μου τα πάνω κάτω.
Και φυσικά τα μπισκότα,  τα γλυκά,  η πολυφαγία ήταν το καλύτερο μου ηρεμιστικό,  πολλές φορές και πιο ισχυρό κατευναστικό.

Τα σκέφτομαι όλα αυτά γιατί είμαι σε μια φάση που με τη διατροφή,  φουσκώνω και ξεφουσκώνω σαν μπαλονάκι,  βάζω κιλά,  χάνω κιλά,  ξαναβάζω περισσότερα κλπ κλπ
Είμαι επίσης σε μια φάση που δεν μου αρέσει τίποτα.  Δεν ευχαριστιέμαι (εντάξει το blog μ'  αρέσει),  δεν νιώθω απόλαυση,  και κυρίως βλέπω φίλους να κάνουν πράγματα και αναρωτιέμαι πώς;
Κι αυτό,  στ'  αλήθεια με τρομάζει.  Πολύ!
Γιατί έχω μια υποψία και μακάρι να είναι μόνο υποψία πως τότε ήταν ο πάτος ενός πηγαδιού,  τώρα μπορεί ''ΑΥΤ'Ο'' να έχει αλλάξει περιβάλλον,  να έχει αλλάξει μορφή,  κι εγώ να μην το έχω πάρει είδηση για να το πολεμήσω!

Κάτι μου λέει πως για άλλη μια φορά θα πρέπει να ψάξω να με βρω και να με διαχειριστώ..  κάτι μου λέει πως μπορεί σε μικρότερο βαθμό,  μπορεί με άλλο τρόπο,  αλλά κάπως σαν να πρέπει να ξανασυστηθώ με τις απολαύσεις μου.

Και είναι τόσα μα τόσα τα ανιαρά προβλήματα της καθημερινότητας που δεν συμβάλλουν σ'  αυτό.


υ.γ.  αν έφτασες ως εδώ κάτω σ'  ευχαριστώ,!
Η πινακίδα ''εν γραπτώ''  μου άρεσε και αποφάσισα να σηκώσω το κινητό και να την φωτογραφίσω,  κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένα μαγαζί με φωτοτυπίες

8 comments:

  1. Καμιά φορά αναζητούμε νόημα στα τόσα θολά και δύσκολα ερωτήματα. Σε νιώθω, όλα φαίνονται απλά, σχεδόν συνηθισμένα όταν δεν συμβαίνουν σ’ εσένα. Γεγονότα ούτε για ανάλυση, ούτε για διδάγματα. Δεν βοηθάει να λες το ‘ζησα και γω. Ε και;
    Τι μπορείς να πεις σε ότι ξεφεύγει κονιορτοποιημένο απ’ τη δική μας συνείδηση. Μια οδυνηρή διαδικασία είναι το μπες-βγες στον εαυτό μας.
    Αρνητικά συναισθήματα, αιχμηρές σαν καρφιά οι σκέψεις (δεν θα πω κατάθλιψη, δεν μου αρέσει ο όρος) που φτάνουν τα όρια της ενοχής σε οποιεσδήποτε σωματικές...παρεκκλίσεις.
    Και τότε; Τι κάνεις για τις ψυχές που δεν βολεύονται με ψίχουλα και πρόχειρες λύσεις;
    Δεν ξέρω ειλικρινά. Ίσως η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο απ’ το πρόβλημα. Ίσως! Εκείνο που ξέρω είναι να μην καταπιέσεις ποτέ τα όριά σου. Θέλει προσπάθεια και πίστη στον εαυτό σου.
    Καλό βράδυ και μια πιο αισιόδοξη εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ από καρδιάς Αννίκα μου

      καλό σου βράδυ
      καληνύχτα

      Delete
  2. ο εγκέφαλος έχει μια βλαμμένη μνήμη, να θυμάται το ανώτερο νούμερο κιλών και να προσπαθεί να το φτάσει και να το ξεπεράσει. Εγώ πλέον το γνωρίζω είμαι συναισθηματικά υπερφαγηκό άτομο...
    Καλή δύναμη, θα το βρείς είμαι σίγουρη
    Καλημερίτσες :) ωραία πινακιδα πραγματικά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν τρόποι Μάνια μου. Το πιστεύω! Το μυαλό μας πρέπει να βάλουμε να δουλέψει κατά τις επιθυμίες μας. Το γνωρίζω, το αποδέχομαι, αλλά δεν θέλω να το αφήσω να με καταβροχθήσει.
      Σου στέλνω φιλί εκεί μακριά στα ξένα
      :)

      Delete
  3. Η κακή ψυχολογία τις περισσότερες φορέςμας κάνει να θέλουμε να τρώμε κάτι γλυκό.Πολλές φορές ξεφεύγει η κατάσταση και έτσι η ζυγαριά δείχνει αυτό που δεν θέλουμε να δούμε.
    θυμάμαι παλαιότεραπριν δεκα χρόνια έτρωγα ότι ήθελα αλλά έκανα και γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον 4 με 5 χιλιόμετρα διάδρομο κάθε φορά.
    Το τελευταίο καιρό αισθάνομαι ότι εκτός των 3 κιλών που έχω παρει από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα φούσκωμα.
    Αυτό είναι από την στεναχώρια και το άγχος να προλάβω να κανω όλα αυτά που πρέπει.
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=GbKlvWvpD2g&feature=emb_title

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, η κακή ψυχολογία οπωσδήποτε φταίει Μάριε!
      Κι εγώ μέχρι τα 40-45 μου έτρωγα ότι ήθελα, γέννησα δυό παιδιά κι έχασα τα 10 κιλά τις εγκυμοσύνης και τις δυό φορές.
      Αυτό, για το οποίο γίνεται η συζήτηση είναι κάτι άλλο.
      Μιλάμε για την χρησιμοποίηση του φαγητού, ή συγκεκριμένα είδη αυτού, χωρίς λογική και για λόγους κατευναστικούς, για να μου φτιάξει το κέφι πχ.
      Με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι και πόσο τρως, να μην αισθάνεσαι το τι τρως. Απλά να θέλεις να το κάνεις.
      Και βέβαια το αποτέλεσμα δε είναι η απόλαυση κι η χαρά αλλά η απογοήτευση κι η στενοχώρια.

      Σ ευχαριστώ που έφτασες ως εδώ και διάβασες όλο αυτό το προσωπικό και δύσκολο πιστεύω μεγάλο κείμενο.

      Τώρα θα ανοίξω να ακούσω την μουσική σου

      υ.γ. πως το έχεις κάνει αυτό το μαγικό και σ' αγαπάμε κι εσένα και τις μουσικές σου!!!

      :-)))

      Delete
  4. Δύσκολο για σένα, αλλά πολύ ειλικρινές αυτό το κείμενο σου Φεγγαρένια.
    Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε τους "δαίμονές" μας , που για να τους ξεπεράσουμε χρησιμοποιούμε κι ο καθένας τους δικούς του τρόπους. Τα μπισκότα για εσένα σου έδιναν μια πρόσκαιρη απόλαυση, όταν δεν μπορούσες να έχεις άλλα "πράγματα" πιο ουσιαστικά ή όταν κάποιες δυσκολίες σαν αυτές που αναφέρεις με τις περιπέτειες της υγείας σου, σε έριχναν συναισθηματικά.
    Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, και δυστυχώς χρειάζεται ο καθένας μας διαφόρων ειδών "δεκανίκια" για να τα αντιμετωπίσει.
    Το πιο σημαντικό κατα τη γνώμη μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να έχουμε έναν καλό και με κατατανόηση οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε και τις λύσεις.
    Ψηλά το κεφάλι, αγαπημένη Φεγγαρένια!
    Φιλιά! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμ δεν φτάνει ο οικογενειακός περίγυρος melian, ίσως βέβαια να τον θεωρώ δεδομένο, θέλει κι άλλα πράγματα που πολλές φορές λόγω χαρακτήρα δεν τα ελκύουμε.
      Όμως σίγουρα πιστεύω πως όλα αυτά τα ''άσχημα'' έχουν τρόπο να αλλάξουν.
      Είμαι πάντα αισιόδοξη :)
      Συμφωνώ με όλα όσα λες. Ναι αλλάζουμε μεγαλώνοντας όχι πάντα προς το θετικό. Ή μάλλον τα αρνητικά βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες φορές από όσο παλιότερα.
      Σ ευχαριστώ melian μου πάντα όπως όλοι μας βρίσκω τους τρόπους μου.

      Σ ευχαριστώ που διάβασες ένα τέτοιο κείμενο και μάλιστα σχολίασες.
      φιλάκια πολλά

      Delete

Bonjour

  Τελικά δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι εγωιστής ή απλά δεν μπορεί να εκφράσει συναισθήματα.  Γενικότερα,  γνωρίζουμε μόνο όσα μπορούμε να διακ...