Saturday, April 11, 2020

σπανακόπιτα (ημέρα 30η)





Με την φαντασία μου βρίσκομαι σε έναν κόσμο περιποιημένο και τακτοποιημένο στην εντέλεια,  με πολλές πολλές τρυφερές χειροτεχνίες να με περιτριγυρίζουν,  βαμμένα άψογα πασχαλινά αβγά,  μπισκότα μεταμορφωμένα σε κουνέλια,  κίτρινα χνουδωτά κοτοπουλάκια,  λιβάδεια με πρασινάδα και μαργαρίτες,  γλάστρες με ζουμπούλια,  βάζα με πασχαλιές,  μικρά κεντημένα μαξιλαράκια με το μήνυμα ''Happy Easter'',  σε ροζ,  γαλάζιες και μωβ παστέλ αποχρώσεις.

Στην πραγματικότητα,  είναι δυό μέρες τώρα που λιβανίζω μια σπανακόπιτα,  τώρα θα  την κάνω,  ύστερα θα την κάνω,  πφφφ δεν είναι εδώ η μαμά μου να ξυπνήσει από τις 6 και στις 10 να τρώμε,  κι όλα αυτά τα ωραία.
Σήμερα,  είπα να τους ξεγελάσω,  βρε οικογένεια,  δύσκολη η αληθινή σπανακόπιτα που να τρέχουμε τώρα,  δεν την αλλάζουμε με ένα παραδοσιακό πλαστό Κοζάνης που είναι και ευκολάκι και θα γλύφουμε τα δάχτυλα μας;
Αμ δε που έπιασε!
Ο ένας ''κάνε κάτι επιτέλους κι ότι ναναι''.
Ο άλλος ''εγώ τέτοιο πράγμα δεν τρώω''.
Κι ο τρίτος με παράπονο ''δεν μπορείς να υπόσχεσαι σπανακόπιτα και να μην''

Μετά έπεσαν τα λογής λογής αγκαθάκια,  και να άμα ήταν η γιαγιά εδώ,  θα είχε σηκωθεί από τις 6 κλπ κλπ

Έτσι λοιπόν,  ανέλαβα να αντικαταστήσω την μαμά μου με βαριά καρδιά ομολογώ,  κι αφού κατανόησα πλήρως ότι όσο και να τα κοιτάζω μια το αλεύρι και μια τη συνταγή η σπανακόπιτα δεν θα γίνει μόνη της,  έκανα το αρχικό ζυμαράκι και πρέπει να σηκωθώ τώρα να το ζυμώσω ακόμη λιγουλάκι αφού το άφησα μισή ώρα να ξεκουραστεί.  Μετά θα το χωρίσω σε 40 μικρά πιτάκια,  και θα αλείψω ανάμεσα τους βούτυρο.
Τα υπόλοιπα θα σας τα πω λίαν συντόμως.
Ευχηθείτε μου επιτυχία :)



4 comments:

  1. Παράλληλες μαγειρικές!!
    Η ιστορία της ζωής μου με την σπανακόπιττα:) το υπόσχομαι, το σκέφτομαι, το προγραμμαίζω, αλλά.... Και σκέψου, δεν ανοίγω καν το φύλλο, έτοιμο κρούστας προτιμά ο καλός μου. Τα τελευταία και φυσικά προ κοβιντ χρόνια φαντάσου ότι βολευόμουν με κατεψυγένο σπανάκι. Βέβαια μυρώνια και καυκαλήθρες, αδιαπραγμάτευτα. Η επιτυχία είναι σίγουρη, τόσα χάδια στο ζυμαράκι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσουν τόπο!! But I wish you luck, anyway!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι όμως ναι, πέτυχε η σπανακόπιτα, τί χαρά, τί ευτυχία :) Πιάσανε τα χάδια και οι ευχές :)
      Κάλλη, ότι προτεραιότητες έχει ο καθένας. Στην τελική το σούπερ μάρκετ πουλάει και πεντανόμιστες κατεψυγμένες. Εγώ πχ δεν γεμίζω σάλτσα από ντομάτα τα βαζάκια κάθε Σεπτέμβρη :) Άν και την μετά covid εποχή κάτι μου λέει ότι με πολλά καινούργια θα ασχοληθούμε.
      Καλά να είμαστε!

      καλό βράδυ
      τα φιλιά μου

      Delete
  2. Καλή επιτυχία Στέλλα μου! Πιστεύω θα γίνει μια σπανακόπιτα που θα γλύφουν όλοι τα δάχτυλά τους. Και μόλις ην τελειώσεις, στείλε και κατά εδώ μερικά κομμάτια καθώς, αχ, αποτελεί και την αγαπημένη μου πίτα.
    Στέλνω φιλιά σφόδρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέλνω Γιάννη μου έγινε εξαιρετική, η πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έφαγα ποτέ :)

      καλό βράδυ

      Delete

σαν ένα φλυτζάνι καφέ

  Το κατάλληλο άτομο είναι σαν να απολαμβάνεις φλυτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ.  Στο πιό όμορφο σερβίτσιο,  στην πιο σωστή δόση,  στην ιδ...