Sunday, November 17, 2013

προβατάκια;






Η κουβέντα ήταν περί ραπτικής.  Έχουν γεμίσει οι σχολές με προγράμματα που υπόσχονται πως σε τόσο χρονικό διάστημα θα μάθεις να ράβεις τα δικά σου ρούχα ή έστω θα μπορείς να τα μεταποιήσεις όπως γουστάρεις.  Η συνομιλίτρια μου,  μια λεπτή και όμορφη νεαρή κοπέλλα,  ήθελε να μάθει και να πλέκει..  με βελόνες και με βελονάκι..  εγώ ξέρω της είπα..  ξέρω κι ούτε που το πιάνω πια στα χέρια μου σκέφτηκα :)..  που μάθατε;  με ρώτησε..  ουυυυ πολύ μικρή,  ήμουν δεν ήμουν δεκαπέντε,  ήταν καλοκαίρι και συγκατοικούσαμε με ξαδέρφια σε ένα καλοκαιρινό διαμέρισμα το μήνα των διακοπών..  οι ξαδέρφες είχαν μια γιαγιά,  η γιαγιά εκείνη ήταν από την πλευρά της μάνας τους,  εμείς είχαμε συγγένεια από την πλευρά του πατέρα..  λίγο μπορώ να τη φέρω στο μυαλό μου,  γιαγια γιαγια..  μαύρα ρούχα,  ζουμπουρλούδικη και έπλεκε..  την είχα πάρει από κοντά και την ικέτευα..  μάθε μου..  κι έμαθα..
Κι η δικιά μου η γιαγιά έπλεκε..  όλο τη θυμάμαι να απασχολεί τα χέρια της μ' ένα ασημένιο βελονάκι και άσπρη βαμβακερή κλωστή που μεταμορφωνόταν σε τεράστια μέτρα από δαντέλλες..
Εκείνες οι γυναίκες,  έμαθαν να πλέκουν από ανάγκη..  ανάγκη του να έχουν..  ανάγκη του να σκοτώσουν δημιουργικά τον χρόνο τους..  ανάγκη..
Απλά σκεφτόμουν πως όλοι ακολουθούμε την τάση της εποχής,  με μια κουβέντα τη μόδα..
Είναι μόδα το χειροποίητο,  όλοι ασχολούνται με το χειροποίητο,  είναι μόδα το ράψιμο,  πλέξιμο όλοι ασχολούνται με το ράψιμο,  πλέξιμο..  η εποχή μας θέλει φεμινίστριες,  συμπεριφερόμαστε ανάλογα,  η εποχή μας θέλει απελευθερωμένες συμπεριφερόμαστε ανάλογα,  η εποχή μας θέλει εκτός σπιτιού  ή η εποχή μας θέλει στο σπίτι και στην οικογένεια.. συμπεριφερόμαστε ανάλογα..
Είμαστε τόσο εύπλαστοι και τόσο εύπιστοι που αναρωτιέμαι τελικά εμείς..  ΕΜΕΙΣ..  που να υπογραμμίζουμε και να υποστηρίζουμε κάτι ανεξαρτήτου εποχής που είμαστε;


5 comments:

  1. Νομίζω φεγγάρι μου πώς ό,τι του κόβει ο νους του καθενός πράττει. Εάν ένας άνθρωπος δεν διαμορφώνει τα δικά του βήματα και γουστάρει να ακολουθεί πάντα των άλλων, ε, τι να πεις? Ας ακολουθεί τη...μόδα και ας 'πλέκει' πανομοιότυπες συμπεριφορές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. κι ομως.. ειναι δεδομενη η μοδα.. ή οπως αλλιως την ονομαζει ο καθενας.. η ταση της καθε εποχης.. και ολοι ακολουθουμε..

      εε τωρα οτι καποιοι παρεκλινουν για να επιβεβαιωσουν τον κανονα ειναι δεδομενο κι αυτο :)

      Delete
  2. Θα μου επιτρέψεις. Όχι, δεν ακολουθούμε όλοι. Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται.Και άλλο είναι να τις παρακολουθούμε και να τις φιλτράρουμε και άλλο να τις ακολουθούμε και μάλιστα σαν τα...προβατάκια που έχεις βάλει στη φωτό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. χμμ ναι εξαρταται τι εννοει ο καθενας μας..
      εγω πχ οσον αφορα τα συγκεκριμμενα ενδιαφεροντα περι χειροτεχνιων.. εχω περασει ολες τις φασεις.. λατρεια, αποριψη, αναγκη και παλι λατρεια..
      αναρωτιεμαι ομως που βρισκομαι πραγματικα εγω; σε ποια απο ολες αυτες τις φασεις;
      αρα τελικα οι επιροες ερχονται απο την ταση της εποχης, που τη λεμε και μοδα κι ας μη μας αρεσει η λεξη;

      νομιζω ναι!

      Delete
  3. Η μοδα παντα θα υπαρχει. Δεν ειναι κακο καποιος να ενημερωνεται για την μοδα και να υιοθετει ο,τι ταιριαζει στον χαρακτηρα του. Κακο ειναι να μην εχει προσωπικη κριση πανω στην μοδα. Μοδα ειναι και τα πλεξιματα και τα χειροποιητα γενικα , μοδα ειναι και οι ψυχαναλυσεις, μοδα ειναι και τα βιωματικα σεμιναρια (τυπου TEDx) μοδα ειναι πολλα :) Τα παραπανω ολα μου αρεσουν :) Προσπαθω να επιλεγω ο,τι ταιριαζει στον χαρακτηρα μου και το δοκιμαζω. Άλλα με κερδιζουν κι άλλα καταλαβαινω οτι ισως να παρασυρθηκα λογω μοδας. So what? :) Μικρο το εγκλημα :)

    Καλημερααα

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...