Friday, October 16, 2015

με τον καφέ μου




Το βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ,  ο Δήμιος του έρωτα,  μου το είχαν συστήσει πριν πολλα πολλά χρόνια,  αλλά τώρα κατάφερα να το αποκτήσω,  συγκεκριμένα να το δανειστώ,  από την κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη.  Ξεκινάει τόσο ωραία,  για το φόβο του θανάτου και πόοοοσα πολλά κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για να τον εκμηδενίσουμε. Τα πάντα κάνουμε.  Θα έλεγα πως ολόκληρη η ζωή μας επάνω εκεί στήνεται.
Το βιβλίο έχει πολλές υπογραμμισμένες φράσεις και παραγράφους,  κάπου κάπου σελίδες ολόκληρες,  προφανώς από την κοπέλλα που το αγόρασε,  το πρωτοδιάβασε και το άφησε κάποια στιγμή στην βιβλιοθήκη.  Έχει μέσα κι ένα λεπτό, όμορφο, χάρτινο σελιδοδείκτη διαφημιστικό ενός μαγαζιού που πουλάει χειροποίητες κούκλες και κοσμήματα στην Αλεξανδρούπολη.
Θυμήθηκα κι όλας,  παλιά πολύ παλιά,  όταν ήμουν 15-16 χρονών,  πήγαμε με φίλη μου για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη η οποία τότε λειτουργούσε στο κτίριο της ΧΑΝΘ.
Όλα τα βιβλία ήταν δεμένα με ένα χοντρό,  μπεζ λευκό εξώφυλλο.
Τώρα,  είναι καλυμμένα με ένα διάφανο αυτοκόλητο πλαστικό,  απλά!

6 comments:

  1. Εσύ το δανείστηκες, εγώ το έχω δανείσει αυτήν την περίοδο. Είναι πολύ γοητευτικά τα όσα γράφει ο Γιάλομ, αφενός επειδή είναι θεμελιωμένα στην πανανθρώπινη εμπειρία (άρα αντηχούν, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, σε όλους - υπαρξιακή, αν θυμάμαι σωστά, είναι η προσέγγισή του και τα ζητήματα της ύπαρξης, του νοήματος και του Θανάτου είναι κοινά προβλήματα), αφετέρου επειδή συνοδεύονται από επιστημονικές και φιλοσοφικές παρατηρήσεις. Δεν είμαι σίγουρη αν εγώ έχω υπογραμμίσει πολλά στο αντίτυπό μου, μπορώ να καταλάβω, όμως, κάποιον που θα το έκανε. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου, οι αναλύσεις των ονείρων στα διάφορα διηγήματα, που μερικές φορές σε αφήνουν με τέτοιο δέος μπροστά στη δύναμη του ασυνειδητου. Νομίζω θα το απολαύσεις... με τον καφέ σου. ; -)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ναι ναι @ love ειναι παρα πολυ ενδιαφερον και πραγματικα ευκολα ταυτιζεσαι κι αυτο το κανει ακομη πιο συναπαρστικο.. διαβαζω σημερα ολη μερα ;)
      ειναι πολλα τα κομματια του που θα υπογραμιζα και εγω!

      Delete
  2. Καλησπέρα αγαπητή...

    Το όταν έκλαψε ο Νίτσε είναι τουΊρβιν Γιάλομ, δεν είναι; και είναι το μόνο που ε΄χω διαβάει από αυτόν....
    Αυτό το συγκεκριμένο δνε το έιχα υπ'όψιν μου , αλλά θα το έχω στο μέλλον....
    Ξέρετε το σπορ "δανειστική βιβλιοθήκη" είναι το αγαπημένο μου....από εξ'ανέκαθεν δλδ που λένε.....
    Και γι'αυτό το λόγο έχω καταφέρει να διαβάσω χιλιάδες τίτλους στο πέρασμα των αιώνων...

    https://www.youtube.com/watch?v=81NsRMPWRKI

    ReplyDelete
    Replies
    1. ναι, και το διαβασα περιπου πριν απο μια δεκαετια @χρηχα!
      και μου ειχε αρεσει παρααα πολυ
      και ο δημιος του ερωτα εκπληκυικο, περιγραφει συνεδριες πολυ ενδιαφερουσες, σου το προτεινω. μια που δανειζεσαι αν το ζητησεις απο τη βιβλιοθηκη θα σου κρατησουν ακομη κι αν δεν το εχουν εκεινη τη στιγμη..
      εγω δεν συνηθιζω να δανειζομαι, αλλα ισως αυτο να ειναι μια καλη αρχη, δεν σου κρυβω ομως πως θα το ηθελα δικο μου και ισως και να μπω στον πειρασμο καποια στιγμη να το αγορασω..

      ωστε ανηκετε στους βιβλιοφαγους!

      το τραγουδακι τρεχω να το ακουσω :)

      Delete
  3. ξέχασα ότι το μλόγκερ δεν εμφανίζει τα τραγούδια....ακούστε το όμως αγαπητή ...είναι ωραίο και Ελληνικό (γκρουπ).........

    ReplyDelete
    Replies
    1. πω πω δυστυχως ουτε εμενα μου επιτρεπει να κανω copy

      :(((((

      Delete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...