Monday, March 02, 2020

χαρταετοί





Μ'  αρέσουν τα χάρτινα χρωματιστά κεφαλάκια των χαρταετών που ξεπροβάλλουν πάνω από τις στέγες των σπιτιών της πόλης,  η ένωση αυτού που κρατάει το σκοινί με το ''πέρα του κόσμου ετούτου'',  η λαχτάρα της ανάτασης,  του πετάγματος,  όλο και πιο ψηλά,  όλο και πιο ψηλά,  ο θαυμασμός,  το αεράκι που βοηθάει,  τα μικρά ματάκια που λάμπουν και τέλος πάντων όλο αυτό που στρέφει το βλέμμα μας πάνω από το έδαφος,  τα κοινά και τα τεριμμένα,  έστω για λίγα λεπτά,  έστω για αυτή την ημέρα.
Μ' αρέσει αυτός ο ήλιος του Μάρτη που συμπαραστέκεται ώστε να γίνουμε μάρτυρες όλης αυτής της παιχνιδιάρικης απόλαυσης,  σηματοδοτώντας την αρχή μιας άνοιξης που κάνει το ντεμπούτο της ξεχειλίζοντας πανέμορφα,  μικρά,  λευκά ανθάκια τα άλλοτε γυμνά κλαδιά των δέντρων.


Να γίνομαι άνεμος γιά τόν χαρταετό
καί χαρταετός γιά τόν άνεμο 
ακόμη καί όταν ουρανός δέν υπάρχει.... 
Οδ.Ελύτης.

4 comments:

  1. Αφού κατάφερες και είδες αυτά τα όμορφα πολύχρωμα γεωμετρικά "κεφαλάκια" Στέλλα μου είσαι τυχερή. Γιατί έχουν εκλείψει παντελώς από τους ουρανούς της πόλης. Στα παιδικά μου χρόνια, κάπου στα μέσα του 1970, δεν εύρισκες άκρη του ουρανού τέτοια μέρα να σηκώσεις τον αητό σου. "Μπερδεψούρα" φωνάζαμε σαν μπλέκονταν οι αητοί μας. Τρέχαμε σαν τα τρελά πίσω τους σαν κοβόταν ο σπάγγος.
    Τώρα σιωπή, πανικός, υστερία από τα ΜΜΕ και μια άρρωστη φοβική κοινωνία που σέρνεται στραβοκοιτώντας ο ένας τον άλλον μην τον κολλήσει....
    Καλησπέρα κορίτσι μου και καλή Σαρακοστή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, υπάρχει το θέαμα, ιδιαιτέρως στην παραλία Γιάννη. Θα ήταν κρίμα να μέναμε μόνο με τις μνήμες των δικών μας παιδικών χρόνων αλλά και των παιδιών μας. Τόσους και τόσους χαρταετούς πετάξαμε!!!
      Την αγαπώ αυτή τη μέρα, και μ' αρέσει όταν είναι ηλιόλουστη και ζεστή!
      Άλλωστε προμηνύει την άνοιξη ιδιαιτέρως αν είναι μέσα στον Μάρτη δεν συμφωνείς;

      Τώρα αυτά που συμβαίνουν τα θεωρώ τραγικά, και υπερβολικά σε σχέση με τον ιό.
      Και την συμπεριφορά των γειτόνων προκλητική.

      καλησπέρα σου Γιάννη μου
      καλή σαρακοστή

      Delete
  2. Κατά τον Κοσμά Πολίτη μια πολιτεία ολόκληρη (από χαρταετούς)ταξίδευε στον ουρανό την Καθαροδευτέρα. Σήμερα δεν την είδαμε πουθενά.Ούτε δείγμα χαρταετού ούτε αέρα και χθες-προχθές χάλαγε τον κόσμο. Ακόμα κι ο καιρός κόντρα μας πάει.
    Να είσαι καλά Στέλλα
    Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  3. Λυρική άνοιξη, Καλή άνοιξη! :)

    ReplyDelete

σαν ένα φλυτζάνι καφέ

  Το κατάλληλο άτομο είναι σαν να απολαμβάνεις φλυτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ.  Στο πιό όμορφο σερβίτσιο,  στην πιο σωστή δόση,  στην ιδ...