Monday, October 12, 2020

ένα γράμμα

 
 
 Μια μέρα,  θα σου αφιερώσω ένα κομμάτι του χρόνου μου,  γράφοντας σου ένα γράμμα,  όπου θα σου εξιστορώ τα όσα σου έχω κάνει.  Είναι μια καλή ιδέα και για σένα.  Πάντα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να κάνεις κάτι αντίστοιχο.  
Δεν ξέρω αν ήμουν τόσο τοξική όσο υπήρξες εσύ απέναντι μου.  Πολλές φορές,  περιέγραφα αυτή την πολύχρονη σχέση που είχαμε σε άλλους ανθρώπους την ζωής μου.  Με ρωτούσαν αν ποτέ με είχες προσβάλλει κι εγώ κουνούσα αρνητικά το κεφάλι.  Όχι,  ποτέ δεν ένιωσα από εσένα προσβολή ή φτύσιμο κατά πρόσωπο.  Ένιωσα όμως υποτίμηση.  Σε κάθε σιωπή κυρίως όπου αντί για αυτήν θα μπορούσε να ήταν ένα όμορφο χαμόγελο,  δυό γλυκές κουβέντες,  το γέλιο κι η χαρά.  Σε κάθε αμφισβήτηση ή αντίθετη τοποθέτηση.  Ξέρεις,  δεν είναι το τί,  είναι το πώς,  είναι ο τρόπος!  
Από μένα πάλι είχες ένα είδος εκδίκησης.  Μια με υποτιμάς εσύ,  δέκα εγώ.  Λάθος κίνηση το ξέρω.  Ψυχοφθόρα.  Έπινα το φλυτζάνι με το δηλητήριο και πάλευα να σου το γυρίσω πίσω λες και αν ένιωθες βαθιά στην ψυχή σου την γεύση του,  κάτι στη συμπεριφορά σου θα άλλαζε.  
Ελάχιστες οι φορές που ένιωσα μαζί σου ήρεμη και γαλήνια.  Και μόνο αυτό,  χρόνια τώρα θα έπρεπε να με βάλει σε σκέψεις.  Θα έπρεπε να με κρατήσει μακριά,  όπως ακριβώς τώρα,  όπως εδώ και αρκετούς μήνες.  Βλέπεις,  μου άρεσαν οι δύσκολες καταστάσεις,  οι περίπλοκοι άνθρωποι, τα στριμμένα έντερα όπως εσύ η ίδια αποκαλούσες τον εαυτό σου.
Μια μέρα,  θα σου γράψω ένα γράμμα κι επάνω του θα αδειάσω όλα όσα σου έχω κάνει.  Όχι,  δεν θα σου το στείλω.  Δεν έχεις εκπαιδευτεί στα δύσκολα εσύ.  Θα σε προστατέψω όπως σε προστάτευα χρόνια τώρα,  θα σε προστατέψω προσπαθώντας να πάω με τα νερά σου,  με το κατά πως σκέφτεσαι,  με τα γούστα σου.  
Κρατάω την ανάσα μου,  τη σιωπή μου και την απόσταση μου.  Κρατάω τον εαυτό μου μακριά από το δηλητήριο σου και την τοξικότητα σου.  Με κρατάω ασφαλή.

16 comments:

  1. Νομίζω εδώ έχουμε ένα ταξίδι στα άδυτα προσωπικών αναζητήσεων, σκέψεων, βιωμάτων. Η αφήγηση είναι δοσμένη με το ύφος σου που συναρπάζει, που ξετυλίγει τις μύχιες σκέψεις σου Στέλλα. Αυτές σου οι εξομολογήσεις, πολλές φορές είναι τόσο δυνατές βιωματικά. Και έχουν κάτι το παράξενο.
    Μένω να παρατηρώ, να διαβάζω τα συναισθήματά σου.
    Και φυσικά να πω την καλησπέρα μου και τις ευχές μου για καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη μου μπορείς να μου περιγράψεις αυτό το ''παράξενο'';

      φιλιά!

      Delete
  2. Μπερδεύομαι Στέλλα και εξηγούμαι αμέσως. Δεν κατάλαβα αν πρόκειται για ενόχληση, εσωτερική περιπλάνηση να βγάλεις τα εσώψυχά σου, πίκρα πίσω από μια υπαινικτική λεπτότητα ή οτιδήποτε άλλο. Εκείνο που νομίζω (αν κατάλαβα) ήταν μια αταίριαστη σχέση με ένα ανύπαρκτο λαβείν (αντίθετα αρκετά δούναι) που προχωρούσε, συγχωρούσε, υπέμενε μέχρι το μεγάλο μπαμ. Το ελληνικό φιλότιμο βλέπεις. Αν ήταν τόσο «τοξική» όπως λες η σχέση γιατί περίμενες να γίνει θηλιά. Προτιμότερη η απομάκρυνση και η μοναξιά.
    Απ’ την άλλη μπαίνεις σε μια διαδικασία εκδίκησης «μια εσύ, δέκα εγώ». Γιατί;
    Αν η προδοσία, ο θυμός, η απογοήτευση οδηγεί στην κάθαρση κλείνεις το βιβλίο και πας παρακάτω και μαθαίνεις πως μόνο χάνοντας κερδίζεις. Ούτε κρίνω βέβαια, ούτε κατηγορώ, μόνο στέκομαι σ’ αυτό που καθορίζει τη συμπεριφορά θέλοντας να πω πως η ευτυχία δεν ανταποδίδεται πάντα.
    Να είσαι καλά μακριά από δηλητήρια και τοξικότητες
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ας σταθούμε Αννίκα μου στην αξία ενός γράμματος, γραμμένο από κάποιον που έχει φύγει από μια σχέση αλλά πιστεύει πως οφείλει μια εξομολόγηση όχι με την ιδιότητα του θύματος αλλά του θύτη. Γιατί;
      Ίσως επειδή πάντα μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δύο. Ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί.
      Μπορεί λέω, δεν ξέρω, μπορεί να είναι ένας τρόπος αυτός οριστικής κάθαρσης, ομολογώ το κομμάτι που μου ανήκει, το αποδέχομαι και stop. Ως εδώ. Αφήνεις τις όποιες μνησικακίες στο χαρτί!
      Τί λές;

      καλή εβδομάδα
      καλό βράδυ :)

      Delete
  3. Καλημέρα Fish eye,

    Αναρωτιέμαι, σε πόσες εγγραφές σου αιωρείται η σκιά της;

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμ!
      Σκιά όπως το λες..
      Και καμμία όμορφη ανάμνηση :)

      καλημέρα
      φιλιά

      Delete
  4. Δεν είναι λίγο χάσιμο χρόνου και κακή ανάλωση του εαυτού μας, το να απασχολούμε το μυαλό μας με σκέψεις που αφορούν ανθρώπους που υπήρξαν τοξικοί, όπως αναφέρεται στο κείμενο;
    Βέβαια, ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αντίστοιχες καταστάσεις και η αρτίστα απλώς διαγράφει χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Καλό μεσημέρι Φις Άι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι μια πολύ πολύ σωστή Αρτίστα!!!

      φιλάκια στέλνω
      καλό μεσημέρι
      (έχω αρακά από χθες και θα ανακατέψω και δυό αβγά μέσα, κόλαση)

      Delete
  5. έχω περάσει από τη δίνη μιας τέτοιας σχέσης. ωωω ναι ακριβώς έτσι λειτουργούν οι τοξικοί άνθρωποι. Απομάκρυνση είναι η μόνη λύση. Παίρνει λίγο καιρό αλλά μετά βρίσκεις και πάλι την ηρεμία σου. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα. Τώρα πια ήρεμη απλά είμαι πανέτοιμη αν τολμήσει να με πλησιάσει. Εχω πάρει το μάθημα μου και μπορώ άνετα να εξουδετερώσω την τοξικότητα της. Απλά και ήρεμα :)
    Σε φιλώ καλό ξημέρωμα εκεί :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αλήθεια είναι ότι την ηρεμία σου την βρίσκεις από την πρώτη στιγμή!
      Μπα δε νομίζω ότι τολμά κάποιος που τον κρατάς σε απόσταση να πλησιάσει.

      Μάνια όταν είσαι ''καθαρός'' πιάνεις τον άλλον και του λες θέλω να μιλήσουμε, τί συμβαίνει κλπ Είσαι διατεθειμένος να κάνεις διάλογο.
      Και μόνο το ότι δεν κάνουν τέτοιου είδους ενέργειες αυτά τα άτομα λέει πολλά!

      Καλημέρες εκεί στη μακρινή Μορεάλη
      φιλιά :)

      Delete
  6. Πολύ σωστή η κίνησή σου να τα γράψεις σε ένα γράμμα και να τα βγάλεις από μέσα σου που σε βαραίνουν. Μαθήματα ζωής είναι αυτά. Αρκεί να μην τα επαναλαμβάνουμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστά χελώνα μου

      καλό απόγευμα να έχεις :)

      Delete
  7. Στην αρχή ναι, αιφνιδιάζεσαι και απ' τις πράξεις του άλλου και απ' τις δικές σου αμυντικές αντιδράσεις. Είναι ένα σούπερ τοξικό Ping Pong. Αλλά λίγο μετά γίνεται ανυπόφορο όλο αυτό. Αναζητάς την ησυχία σου και απομακρύνεσαι. Πόση ησυχία μέσα μας, στην ησυχία ενός δωματίου!! Συμφωνώ με τον Πεσσόα.
    Καλημέρα ψαροματάκι μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ξαναδιαβάζω και σκέφτομαι, τί γράφει ο άνθρωπος όταν είναι φορτισμένος!

      Η ησυχία μέσα μας είναι η ουσία.

      θενκς για το -ψαροματάκι- :-)))
      φιλιά Μαρία μου

      Delete
  8. Πόσο χρήσιμο θα ήταν για την ψυχή μας, να την ξαλαφρώνουμε από τα βάρη της, γράφοντας γράμματα. Κι ας μην σταλούν ποτέ.
    Ή ίσως και να έπρεπε, να τα στείλουμε μελλοντικά στον εαυτό μας.
    Για να θυμάται τι πέρασε, τι ένιωσε, τι τον έκανε, όσα θα είναι τότε!
    Γλυκό φιλί Στέλλα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λυτρωτικό!!!
      Και μάλιστα να γράψεις κάτι τώρα και να το κρατήσεις για να το διαβάσεις μετά από χρόνια, ωραία η ιδέα σου Μαρινάκι μου

      σε φιλώ!

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...