Thursday, October 15, 2020

ένα παλιό κομμάτι

 
 
 
Είναι αλήθεια πως όλο και κάτι σκαρφίζομαι ώστε να απασχολώ τα χέρια μου και το μυαλό μου,  όπως επίσης είναι αλήθεια πως στο θέμα patchwork αντιστάθηκα όσο μου το επέτρεπαν οι άμυνες μου,  έλα όμως που τελικά ψήθηκα. 

Ψήθηκα από τη στιγμή που κατάλαβα πως μου δίνεται η δυνατότητα και η ελευθερία,  να τοποθετήσω επάνω σε μια επιφάνεια υφασμάτινη ό,τι τραβάει η ψυχή μου.  Αυτό για μένα λέγεται έκφραση!  Έκφραση επίσης είναι όταν σου βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι όπως πχ συνέβη με το κεντρικό κομμάτι του έργου της φωτογραφίας,   το οποίο ήταν η πρώτη μου απόπειρα να κατανοήσω πώς δουλεύεται το patchwork,  και το είχα ράψει με το χέρι. φαίνονται οι βελονιές που συγχρόνως είναι και περιγράμματα.
Αυτό λοιπόν το πρώτο μου το κομμάτι,  με λευκό κι ένα ύφασμα με κατακκόκινες μικροσκοπικές φράουλες σε μαύρο φόντο,  Λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους (4'χ4' ίντσες)  είτε θα έπρεπε να ράψω ένα μικρό μαξιλαράκι για τις καρφίτσες μου, που μου φαινόταν λίγο και άδικο,  είτε να το αφήσω εκεί ανάμεσα στις συλλογές των πανιών μου και να το βλέπω όποτε ανοίγω τα κουτιά μου.. είτε..

Κι εδώ ήρθε η έμπνευση της στιγμής και σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσω σαν κεντρικό κομμάτι για -ένα κάτι- κι από εκεί και πέρα ότι ήθελε προκύψει.

  
 

 

Η διαδικασία είναι ολόκληρο ταξίδι,  ομολογώ πολύ απολαυστικό,  αφού σκέφτηκα το ένα,  το φαντάστηκα με το άλλο,  εν τέλει μου άρεσε η ιδέα να το πλαισιώσω με μικρά τετράγωνα.  Αρχικά έραψα τετράγωνα της 1' ίντσας σε άσπρο και μαύρο από παλιές φούστες της μαμάς μου.  Ενθουσιάστηκα σιγά σιγά όμως την απέριψα την ιδέα σε ασπρόμαυρο,  ήθελα κάτι πιο ζεστό και πιο χρωματιστό που θα πλαισίωνε το κεντρικό μου τετράγωνο.  Ήθελα πολύ επίσης να ταιριάζει με το χρώμα το καφέ γιατί σκέφτηκα να το βάλω πάνω από ένα παλιό ξύλινο έπιπλο.  

Έτσι,  κατέβασα όσες αποχρώσεις του καφέ είχα,  πρόσθεσα δύο μπλε,  ένα γαλάζιο,  το μαύρο από τη λινή φούστα της μαμάς,  ένα κατακόκκινο από μια ανταλλαγή δώρων που είχαμε κάνει σε μια ομάδα στο facebook (αγαπημένη μου),  κι ένα λαχανί μεταξωτό που είχα αγοράσει παλιότερα και το χρησιμοποιούσα στα κοσμήματα μου.  Ααα κι ένα πολύ όμορφο κόκκινο/μπορντώ!

Τα κεντημένα τρίγωνα στον κύκλο του κέντρου και περιμετρικά είναι η αδυναμία μου. Όπως και το κεντημένο κεντρικό τετράγωνο σε μαύρο / μπεζ. 

Σας το δείχνω ακόμη ατελείωτο,  επειδή πιστεύω πως οι φωτογραφίες κατά την διαδικασία, είναι πολύ πιο ζεστές από το τελικό τελαρωμένο αποτέλεσμα.

Όταν με το καλό τελειώσει,  θα το δώσω εδώ στην γειτονιά μου σε έναν τεχνίτη που φτιάχνει πολύ ωραίες κορνίζες και πλαίσια και θα το τοποθετήσω στον τοίχο πάνω από το ξύλινο επιπλάκι μου!  Το τελικό σχέδιο,  είναι περίπου 3' ίντσες μετά τα μαύρα τρίγωνα δηλ.  19'χ19' ίντσες,  νομίζω πως φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία.

Εν κατακλείδι,  ομολογώ πως αγαπώ και απολαμβάνω πολύ περισσότερο την όλη διαδικασία από το αποτέλεσμα.

υ.γ. όπου βλέπετε πεταχτές μπλε κλωστίτσες είναι το τρύπωμα,  το οποίο θα αφαιρεθεί :-) 

υ.γ. 2  εγώ έχω εξοικειωθεί πια με τις ίντσες,  για όποιον δεν γνωρίζει η 1'  ίντσα ισοδυναμεί με 2,5cm



 

12 comments:

  1. Αισθητικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Πολύ όμορφο. Το σχέδιο που διακοσμεί το κέντρο είναι έντονο με τη δική του γεωμετρία. Εντυπωσιακά τα χρώματα, αρμονικά δεμένα το ένα κοντά στο άλλο. Στέλλα, να ένα ακόμα καλλιτεχνικό σου κομμάτι που βγάζει στο φως την ευαισθησία σου. Πολλά τα μπράβο καλή μου φίλη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Γιάννη μου
      σ ευχαριστώ

      φιλιά
      καλό σ/κ

      Delete
  2. Παραδοσιακή τεχνική σε ένα ύφασμα με βελονιές στο χέρι δίνει χάρη και αρμονία στο εργόχειρο. Μπορεί να χρειάστηκαν ώρες και μνήμες για να ολοκληρωθεί αλλά το αναμενόμενο αποτέλεσμα όχι μόνο δεν αποτελεί αρνητικό μετρήσιμο χρόνο, αλλά οι χρωματικοί συνδυασμοί το απογειώνουν δίνοντάς του ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
    Στέλλα γεια στα χέρια σου, το περιμένουμε ολοκληρωμένο!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήδη τελείωσε, σκέφτομαι να το δώσω για τελάρωμα, θα βάλω ένα πολύ δικριτικό πηχάκι γύρω γύρω που να έχει ύψος στο πλάι. Έχει βρει ήδη τη θέση του Αννίκα μου

      καλό σ/κ σου εύχομαι
      τα φιλιά μου

      Delete
  3. Καλά, είναι καταπληκτικό!
    Δηλαδή αυτό όταν τελειώσει θα είναι αριστούργημα!
    Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη η υπόθεση πάτσγουωρκ, θεωρώ ότι θέλει απεριόριστη υπομονή και θέλω να σου πω χίλια μπράβο που φτιάχνεις τόσο ωραία πράγματα!
    Καλό βράδυ Φις Άι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εχ εχ.. καλά όχι και αριστούργημα, αυτά είναι στα μουσεία :-)))
      Ναι η υπομονή μου είναι απεριόριστη αλλά πρέπει να με εξιτάρει κι όλας αυτό που φτιάχνω. Η ιδέα! Αλλιώς θα πάει κι αυτό όπου έχουν πάει άπειρα πράγματα που έχουν μείνει ατέλειωτα στη διάρκεια της ζωής μου.

      Σ ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό Αρτίστα μου και για την επιβράβευση.
      Μ' αρέσουν για αυτό το κάνω. Είναι ό,τι αγαπάω!!!

      φιλάκια πολλά
      καλό σ/κ

      Delete
  4. ΜΠΡΆΒΟ Στέλλα.
    Θα γίνει φανταστικό.
    Μου αρέσει πολύ το πατσγουορκ.
    Μπορείς να αξιοποιήσεις κσι τα πιο μικρά κομματάκια από υφάσματα.
    Κι εγώ με ένα πάπλωμα παλεύω.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω ένα παλιό γεμάτο λουλούδια λινό φόρεμα της μαμάς μου.
      Θέλω να το αξιοποιήσω, ίσως να έρθει ο χρόνος του.
      Μ' αρέσει αυτό που ξεκινάω από μια ιδέα και δοκιμάζω, προσθέτω και αφαιρώ και έχω ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό.
      Μ' αρέσουν πολύ και τα παπλώματα.

      Τώρα θέλω να ξεκινήσω κάτι με έντονες αντιθέσεις, και να το φτάσω στο 1 μέτρο περίπου. Για να δούμε.

      Πάντως είναι hobby που κοστίζει αλλά θα μου πεις τί δεν κοστίζει;
      Απλά τα υφασματάκια που παραγγέλνω από Αθήνα είναι λίγο ακριβούτσικα. Και δεν είμαι εκεί για να έχω αντικειμενική άποψη από την αρχή.
      Anyway!
      Το θέμα είναι ότι απολαμβάνω τη διαδικασία.

      Σε φιλώ Ρένα μου
      καλό σ/κ

      Delete
  5. Πάντα θαύμαζα τη δημιουργικότητά σου και την αγάπη σου να κάνεις πράγματα με τα χέρια. Έχεις πολύ ταλέντο. Και χαίρομαι να βλέπω τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το εκφράζεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα melian!
      Τελειομανία έχω και απεριόριστη υπομονή.
      Από παιδί ήταν αυτή η διέξοδος μου έτσι έλεγα αλλά τελικά ήταν όπως το λες αγάπη.
      Πραγματικά όλα αυτά το χρόνια το εξέφρασα με πολλούς τρόπους, τώρα μου χρειάζεται ένα μέσον που να είναι μόνο για μένα και να έχω τη δυνατότητα επάνω σε ένα άγραφο κομμάτι να απλώσω ότι ιδέα εγώ θέλω.
      Μόνο για μένα melian :)

      σε φιλώ
      να έχεις ένα όμορφο σ/κ

      Delete
  6. Ωραιότατη απασχόληση, Fish eye, για να δουλεύουν χέρια και μυαλό, όπως το είπες. Το αποτέλεσμα μοιάζει όμορφο και είμαι σίγουρος ότι είναι.

    Αυτό που, επίσης, μου άρεσε είναι το αγγλοσαξονικό σύστημα μονάδων ((ίντσες) πουχρησιμοποιείς.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρωτοήρθα σε επαφή με τις ίντσες το 2010 που έστελνα κοσμήματα στην Αμερική. Μέχρι τώρα!
      Στα patchworks κατά το πλείστον, πατρόν και οδηγίες δίνονται σε ίντσες.
      Στο συγκεκριμένο έργο, με βοήθησε πιο πολύ το μέγεθος της 1' ίντσας στην κατασκευή του τετραγώνου από τα cm.

      Οι απλοί χάρακες, οι γνωστές μεζούρες που βρίσκουμε στη χώρα μας μετράνε από τη μια πλευρά ίντσες κι από την άλλη εκατοστά.
      Οι μετρήσεις και τα κοψίματα στα patchworks γίνονται πάνω σε μια επιφάνεια η οποία επίσης από τη μια πλευρά μετράει ίντσες κι από την άλλη cm.
      Οπότε καταλαβαίνεις πως είναι διαδεμένη αυτή η αγγλοσαξονική όπως λες μέτρηση :)

      Εύχομαι να μη σε μπέρδεψα!
      Φιλιά
      καλή εβδομάδα
      :)

      Delete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...