Ήταν η πρώτη συνειδητή μου φίλη της εφηβείας, κάναμε πράγματα μαζί, τρώγαμε πίτσα με πατατοσαλάτα, μαγειρεύαμε, μιλούσαμε για τα αγόρια μας, βάφαμε τα νύχια μας, αγοράζαμε αρώματα, εκμυστηρευόμασταν την πίεση που μας ασκούσαν οι γονείς μας. Μετά, ακολούθησε η κάθε μια τη ζωή της και χαθήκαμε.
Σήμερα που της τηλεφώνησα καθώς γιόρταζε το ένα από τα δύο της ονόματα, μέσα σε όλα μου είπε, πως η δικιά μας η γενιά [(εννοώντας εμάς που έχουμε γεννηθεί συν πλην μέσα στη δεκαετία 1955-1965) (εγώ πρόσθετα και όσους γεννήθηκαν μέχρι και την δεκαετία του '70)], υπήρξε η χειρότερη γενιά στον κόσμο.
Έλεγε πως φερθήκαμε άσχημα σε ότι μας περιέβαλλε, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην οικογένεια. Συμφώνησα και πρόσθεσα πως φερθήκαμε άσχημα και στους εαυτούς μας και στους φίλους μας! Ίσως να ήταν και η μοναδική κουβέντα στην οποία συμφωνούσαμε απόλυτα.
Αναρωτήθηκα αυτό το ''γιατί άραγε;'' Κλείσαμε το τηλέφωνο χωρίς να καταφέρουμε να δώσουμε μια απάντηση, με χαμογελαστές, ευδιάθετες ευχές για το νέο έτος.
Γιατί άραγε;
Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο νου είναι η έπαρση!
Και λίγη ετυμολογία:
ἔπαρ(σις) (αρχαία σημασία: φούσκωμα)
Και συνώνυμα:
(αυτοθαυμασμός),καύχηση, κλασαυχενισμός, κομπασμός, κόρδωμα, ξιπασιά, υπερηφάνεια, υπεροψία
Kαλησπέρα Στέλλα,
ReplyDeleteΝαι, αναγνωρίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει απασχολήσει πολύ κόσμο αυτής της γενιάς και όχι μόνο. Όμως δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις. Δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει τη γενιά της κατοχής με τη γενιά του 1960-70. Οι παραστάσεις, το περιβάλλον, οι αξίες, τα σημεία αναφοράς είναι διαφορετικά. Δεν μπορείς π.χ. σήμερα από ένα νεαρό έφηβο να συγκριθεί με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου του 1943. Οι συγκρίσεις αυτές γίνονται αυστηρά στο ίδιο πλαίσιο. Μόνο έτσι γίνεται να κριθούν οι άνθρωποι για τη στάση τους.
Την καλησπέρα μου.
Η γενιά μας Γιάννη υπήρξε με αποδείξεις καταστροφική. Είχαμε όλους τους πόντους στα χέρια μας και τους χάσαμε. Τραγανίσαμε ότι υπήρχε και δεν υπήρχε σαν να μην υπήρχε το αύριο.
DeleteΑντίλογος πάντα θα υπάρχει από όποιον θέλει να κάνει αντίλογο.
καλησπέρα και χρόνια πολλά
για τη γιορτή σου
για τη νέα χρονιά
Ευχαριστώ για τις ευχές, να είσαι καλά.
DeleteΔεν υπάρχει θέμα αντιλόγου. Σκέψεις κάνουμε. Σε κάθε γενιά όμως, αντικρούονται στάσεις ζωής, φιλοσοφικές αντιλήψεις και τρόποι σκέψης. Νόμος της φύσης δηλαδή. Το τι θα επικρατήσει εξαρτάται από τον υλικό συσχετισμό δύναμης στη βάση της παραγωγής. Ποιος και τι ελέγχει δηλαδή και φυσικά πως επηρεάζει συνειδήσεις.
Όμορφη Κυριακή να έχεις.
Γιάννη μου σκεψεις κάνουμε, αλλά εσύ λες κάτι άλλο κι εγώ κάτι άλλο. Άρα πώς να κάνουμε κουβέντα;
DeleteΕγώ πάλι, μια χαρά μας βρίσκω!
ReplyDeleteΚάναμε λάθη, κάναμε και σωστά.
Συνεχίζουμε!
Σωστά Νικ.
Deleteκαλησπέρα
καλή εβδομάδα