Saturday, September 07, 2019

γηρατειά





Θα σας βάλω κατ'  ευθείαν στα βαθιά,  γιατί το θέμα αυτό δεν μου βγαίνει με άλλο τρόπο να το παρουσιάσω.  Πρώτα όμως θα γεμίσω ένα φλυτζάνι με ζεστό εσπρέσσο να σιγοπίνω κι ας είναι μία η ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Περίπτωση α)

Συναντώ γνωστό μου ζευγάρι στην παραλία.  Είναι ο Α. και η Α.  Σύμπτωση,  και των δύο τα ονόματα αρχίζουν με το ίδιο γράμμα.
Ο Α. είναι φίλος από τα παλιά,  την Α.  την γνώρισα μέσω αυτού.
Δεν θα πω για τις ζωές τους,  και πώς ενώθηκαν οι δρόμοι τους,  καθότι και οι δύο χωρισμένοι και με παιδιά,  δεν μας αφορά.  Ξέρουμε όμως πως είναι ζευγάρι την τελευταία δεκαετία,  θέλω να πιστεύω πολύ αγαπημένο.  Ζούνε μαζί.
Ηλικιακά είναι κοντά σε μένα,  αυτή την δύσκολη για πολλούς λόγους ηλικία,  γιατί είσαι φορτωμένος με πολλά συμβάντα του παρελθόντος και με πολλές υποχρεώσεις του παρόντος,  συν τις καθημερινές οικονομικές δυσκολίες με την έννοια πως δεν τρέχουν από τις τσέπες μας τα λεφτά.  Και που ίσως αν έτρεχαν,  πολλά θέματα μας να ήταν λυμένα!  Θα ήταν άραγε;

Μέσα στις υποχρεώσεις λοιπόν αυτού του ζευγαριού προέκυψε εδώ και πάνω από χρόνο άλλη μία,  τα γηρατειά και η ανημπόρια της 90χρονης μητέρας της κοπέλλας.  Την μαμά την κράτησαν στο σπίτι τους,  και μαζί με αυτήν το τάισμα της,  το άλλαγμα της αλλά και την υποχρέωση να την σηκώνουν δεν ξέρω πόσες φορές καθημερινά από το κρεββάτι της.

Τους συνάντησα προχθές στην παραλία κι η κούραση και των δύο,  δεν ήταν απλά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους,  την απέπνεαν τα σώματα τους.  Έχουν αδυνατήσει και οι δύο σε βαθμό επικίνδυνο.
Όσο για την ψυχολογική τους κούραση δεν υπάρχουν λόγια μπορείτε να την φανταστείτε.

Περίπτωση β)

Ο Σ!
Μιά δεκαετία πάνω από μένα,  θα έλεγα μόνο με υποχρεώσεις κάθε είδους!
Ο Σ. ζει σε ένα χωριό 90χλμ από την Θεσσαλονίκη.
Όταν η 86χρονη τότε μητέρα του πριν δύο χρόνια άρχισε να χρειάζεται βοήθεια και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνη της,  στο σπίτι της το οποίο βρίσκεται εδώ στη Θεσσαλονίκη,  την τακτοποίησε με τον γνωστό τρόπο προσλαμβάνοντας μια γυναίκα.
Δυό χρόνια μετά,  ερχόμενος ελάχιστες φορές να την δει,  χωρίς να την έχει πάρει ποτέ στο σπίτι του,  την έβαλε σε ένα ας το πούμε δημόσιο γηροκομείο.
Τα τελευταία νέα που άκουσα πριν φύγει από τη ζωή η μητέρα του ήταν πως κλαίγοντας παραπονιόταν που την πήγε σε εκείνο το περιβάλλον ο γιός της.


Κοίτα να δεις τώρα που εμένα και οι δύο περιπτώσεις με στεναχωρούν.  Στην μία περίπτωση έχουμε υπερευαίσθητους ανθρώπους και στην άλλη την πλήρη αναισθησία.
Το θέμα είναι ότι όλοι είτε έχουμε έρθει είτε θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το σκληρό θέμα.
Ποιό είναι άραγε το σωστό; 





18 comments:

  1. Καλημέρα Στέλλα μου.
    Στην πρώτη περίπτωση θα βοηθούσε η παρουσία μιας γυναίκας για να μη κουράζονται τόσο αυτοί που ανέλαβαν την φροντίδα της ηλικιωμένης γυναίκας.
    Αν βέβαια υπάρχει οικονομική δυνατότητα.
    Στη δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει σωτηρία.
    Η αναισθησία δεν έχει γιατρειά.
    Αν βάλεις τον άνθρωπό σου στο γηροκομείο γιατί δεν μπορείς να τον κρατήσεις λόγω πολλών υποχρεώσεων και δεν πατάς να τον δεις, πρέπει να το βαστάει η καρδιά σου.
    Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως και μεγαλώνουμε όλοι.
    Ό,τι σπέρνουμε αυτό θα θερίσουμε.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πόσο δίκιο έχεις Ρένα!
      Για την αναισθησία λέω.
      Έχω θυμώσει πάρα μ αυτόν τον άνθρωπο.
      Ήταν μια συμπεριφορά που με εξέπληξε γιατί η σχέση του με τη μητέρα του ήταν σε όλη τους τη ζωή πολύ δεμένη.
      Δεν ξέρεις όμως τί αδυναμίες κρύβουμε εμείς οι άνθρωποι μέσα μας.
      Πόσο ''λίγοι'' είμαστε και πόσο εύκολα μακιγιάρουμε, δικαιολογούμε τις πράξεις μας.

      Αυτό το ''πώς βαστάει η καρδιά σου'' το έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές.

      Καλό βράδυ Ρένα
      φιλάκια

      Delete
  2. Επειδή έχω τον μπαμπά μου να φροντίζω καθημερινά που είναι 93 ετών και με άνοια... θα σου πω μόνο ότι είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρο αλλά σε γηροκομείο δεν μπαίνει γονιός τουλάχιστον από εμένα. Και φυσικά μια γυναίκα να βοηθάει χρειάζεται, αλλά ορισμένες εξ αυτών φεύγουν όταν δουν τα δύσκολα.
    Κουράγιο, αγάπη και τη σκέψη ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Έτσι αντιμετωπίζεις τα γηρατειά. Και πριν τον μπαμπά μου είχα τη μαμά μου που έφυγε στα 90 της, η οποία δεν έβλεπε καθόλου καλά και είχε χτυπήσει το γοφό με αποτέλεσμα να μη μπορεί να περπατήσει χωρίς πι. Βάλε με το μυαλό σου τα υπόλοιπα.
    Καλή σου γλυκια μέρα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άννα σου εύχομαι υπομονή και κουράγιο.
      Η γυναίκα από μια πλευρά είναι ένας ξένος άνθρωπος μέσα στο σπίτι σου, σε περίπτωση που περιθάλπτεις στο σπίτι σου τον γονιό σου.
      Βέβαια φεύγουν κι όχι μόνο, κατά διάρκεια κάνουν και τα δικά τους και τα δικαιολογούν ποικιλοτρόπως. Είναι να μη βρεθείς στην ανάγκη!

      Δύσκολες καταστάσεις, μακάρι κανένας μας να μη τις ζούσε ποτέ.

      Μια όμορφη Κυριακή να έχεις
      φιλάκια

      Delete
  3. Α! Είδα την λέξη "γερατειά" και ως γραία πλέον έτρεξα να γράψω το κατιτίς μου!!!
    Πρώτα θα πω, πώς βιώνω η ίδια την τρίτη ή τέταρτη ηλικία και λόγω της ηλικίας μου και γιατί η μητέρα μου,ζει και είναι, ετών 94!
    Να το φιλοσοφίσουμε όμως λιγάκι πρώτα;
    Η καρδιά δεν έχει ηλικία!!!
    Αισθάνομαι ψυχολογικά τριαντάρα και λόγω αυτού έχω απίστευτη ενέργεια, εσωτερική πρώτα γιατί κατά τα άλλα σωματικά παρ' όλη την καλή μου υγεία, κουράζομαι εύκολα... Ε! τότε παίρνω βαθιές ανάσες, ξεκουράζομαι και συνεχίζω!
    Τώρα στα πρακτικά του θέματος!
    Ναι, Στέλλα μου, τα χρήματα είναι και αυτά (πολύ) απαραίτητα στα γεράματα αλλά πιο πολύ η αγάπη των ανθρώπων γύρω μας! Η μητέρα μου ζει στο σπίτι της και την φροντίζει Ουκρανή και είναι τυχερή που έχει ακόμα την υγεία της, τα μυαλά της, την σύνταξη του πατέρα μου για να ζει αξιοπρεπώς και φυσικά τα παιδιά της που της δείχνουν αγάπη και στοργή!
    Όσο για μένα, εύχομαι τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να μου ανταποδώσουν την αγάπη με την οποία μεγάλωσαν!
    ΑΦιλάκια πάντα και μόνο με Αγάπη! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι διαφορετικά γεράματα αυτά Στεφανία, πιό καλότυχα.
      Η δική μου η μαμά στα 82 χαίρει άκρας υγείας, χαίρεται παιδιά κι εγγόνια και δεν χρειάζεται ακόμη καμμιά βοήθεια.

      Οι ευχές αυτές ισχύουν για όλους μας
      φιλάκια ναι!!!

      Delete
  4. ΥΓ: Α! απαντώ στο ερώτημα σου, περί έρωτος, στην προηγούμενη σου ανάρτηση! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου απαντήσω εδώ, ενώ έχω διαβάσει κάποια πράγματα για τον Κρισναμούρτι κι όλα όσα γράφεις στο δικό σου μπλογκ, δεν με καλύπτει απόλυτα.
      έχω μια άλλη λογική κι άλλες επιθυμίες.
      Κατ εμέ στη ζωή πρέπει να ζούμε όλα τα συναισθήματα. Φυσικά και όλοι στοχεύουμε στην αγάπη αλλά κι ο έρωτας, χωρίς να τον επιδιώκουμε είναι ένα τεράστιο συναίσθημα.

      ξανά μανά φιλάκια :-)))

      Delete
  5. Δύσκολο θέμα..
    Προσωπικά, δεν έχω κληθεί -ακόμα- να αντιμετωπίσω τέτοιες καταστάσεις.. (η μητέρα μου ακόμα νεα, ο μπαμπάς μου 'έφυγε' 'γρήγορα'.. και παπουδογιαγιάδες δεν πολυ-πρόλαβα..)
    Παρότι όμως η μητέρα της μαμάς μου 'έφυγε' νεότατη, στα σαραντατόσα της, ηταν 15 χρόνια κατάκοιτη με σκλήρυνση κατά πλάκας.. Και ολα αυτά τα χρόνια, την φροντιζε κυρίως η μητέρα μου- απο τα τρυφερά παιδικά της χρόνια, μέχρι παντρεμένη με εμένα μωρό..)
    Εύχομαι μόνο να έχω το δικό της σθένος, ψυχική δύναμη, αντοχές, υπομονή και Αγάπη, αν/όταν χρειαστεί....

    Την Καλήμερα μου..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σμαραγδούλα,
      και καφτό όπως δείχνει!

      Ούτε εγώ έζησα τόσο δύσκολη κατάσταση, με τον πατέρα υπήρξε αρρ'ωστεια μα διαφορετική, υπήρξε τρέξιμο, στεναχώρια, θλίψη και πόνος αλλά στα πολύ ιδιαίτερα όσο κράτησαν αυτά επιμελήθηκε η μητέρα μου.

      Μπραβο στη μαμά σου αν και πιστεύω πως επιβάλλεται τέτοιου είδους καταστάσεις να μοιράζονται όταν υπάρχουν αδέλφια. Σπανίως συμβαίνει αυτό.

      Καλησπέρα Σμαραγδούλα μου

      Delete
  6. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει "σωστό" σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό που θέλει και μπορεί ο καθένας. Υπάρχει το "σωστό" για εμένα, που δεν είναι απαραίτητα το "σωστό" και για σένα. Το θέμα έχει κι άλλες παραμέτρους, πέρα από την "ευαισθησία" ή μη των "παιδιών", ή την οικονομική τους δυνατότητα. Έχει να κάνει, επιπλέον, με το τι είδους γονείς υπήρξαν οι γονείς και τι είδους μεταχείριση "αξίζουν" (θεωρούν τα παιδιά τους ότι αξίζουν) στα στερνά τους, όπως και με τη φάση ζωής στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, όταν οι γονείς θα χρειαστούν τη βοήθειά τους.
    Πάντως, δεν κάνεις παιδιά για να τα σκλαβώσεις να σε υπηρετούν στα γηρατειά σου - αυτό, γενικώς, πιστεύω. Εννοώ, ουδείς καλός γονιός θα το ήθελε αυτό. Δε μπορεί να προσπαθείς να κάνεις τα παιδιά σου ανεξάρτητα, τη στιγμή που εσύ ο γονιός θα αφεθείς να μείνεις εξαρτημένος στα γηρατειά σου από αυτά. Κάποιες βασικές υποχρεώσεις τις έχουν οι γονείς μέχρι το θάνατό τους.

    Διονυσία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διονυσία,
      συφμωνώ στο ότι δεν υπάρχει ''σωστό'' και στο ότι βιαζόμαστε να ''κρίνουμε'' ενώ πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις παραμέτρους υπ όψη, που όμως δεν γνωρίζουμε.

      Στην δεύτερη περίπτωση που σας περιγράφω, η μαμά του Σ. μέχρι μια ηλικία ζούσε στο χωριό και ήταν κολητοί. Εννοώ πως τον βοηθούσε για πολλά χρόνια καθημερινά στην εργασία του.
      Πώς ξαφνικά στην αρρώστεια και στα γεράματα της φέρθηκε έτσι δεν κατάλαβα.

      Κι όμως οι γονείς, όταν αρχίζουν και νιώθουν ανήμποροι θέλουν να στηριχτούν και όχι να φορτωθούν στα παιδιά.
      Να ακούσεις τη μαμά μου, κατάγερη, 82 χρονών να σου μιλάει για τους φόβους της.
      Ακόμη και την παρουσία μου καθημερινά την ζητάει, έμεσα, διπλωματικά, και φυσικά δεν με διώχνει, άντε παιδί μου πήγαινε να κάνεις τις δουλειές σου αλλά κάνει το παν να με κρατήσει.

      Ωω ναι, ζει εδώ και 3,5 χρόνια μόνη της και ζει στο διπλανό του ιδίου ορόφου διαμέρισμα!

      Delete
  7. Λοιπόν κορίτσια το θέμα καίει και ανάλογα με την περίπτωση ο καθένας το προσεγγίζει με τα δικά του κριτήρια και βιώματα. Στο τέλος μπορεί να βγεί χαμογελαστός ή αλλόφρονας.
    Κάπως έτσι βίωσα για εφτά χρόνια την κόλαση. Η μητέρα μου διαγνώστηκε στα 65 της με εγκεφαλίτιδα, ο πολύ υψηλός πυρετός την έριξε σε κώμα και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε άνοια. Χειρότερος εφιάλτης δεν υπάρχει όταν μάλιστα ξέρεις ότι μπαίνεις σε ένα μονοπάτι χωρίς διέξοδο αλλά και χωρίς επιστροφή.
    Αν δεν έχεις βιώσει την πλήρη αμνησία, (προσώπων, χώρου και χρόνου) ο Γολγοθάς σου φαίνεται παιχνιδάκι. Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνο αυτά που τώρα (μετά είκοσι χρόνια) με κάνουν να χαμογελώ, γιατί για τα σοβαρά αργότερα χρειάστηκα καρδιολόγο και ψυχίατρο. Και δεν ήμουν ούτε 40 κι η κόρη μου μόλις τεσσάρων.
    Δεν γνώριζε κανένα, δεν γνώριζε το χώρο( έψαχνε μονίμως το σπίτι της. ) Αν έβρισκε την πόρτα κλειδωμένη ήταν ικανή να βγει απ΄την καμινάδα. (άπειρες φορές κρεμάστηκε στα κάγκελα απ’ το διαμέρισμα του 2ου ορόφου), έκρυβε όλα τα τετράδια της κόρης μου για να πάει στο σχολείο στις τρεις τα μεσάνυχτα, (για να την ηρεμήσω της έλεγα πως ήταν Κυριακή και δεν είχαν σχολείο) έμπαινε κάτω απ’ το κρεβάτι να βγάλει το μωρό που είχε σφηνώσει, το χειρότερο όλων, φώναζε ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ τη μάνα της με όση φωνή και δύναμη είχαν τα πνευμόνια της.
    Αυτά ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΑ γιατί τα χειρότερα δεν περιγράφονται.
    Στην αρχή μοιραζόμασταν το χρόνο με τον πατέρα μου, δυο-τρεις μήνες εκείνος στο χωριό και τους υπόλοιπους εγώ στην Αθήνα. Μέχρι που κάποια φορά που αποκοιμήθηκε (ο πατέρας μου), πήδησε απ’ το παράθυρο.Την βρήκαμε δυο μέρες μετά μέσα σε κάτι βάτα, γδαρμένη, τρομοκρατημένη με τα σκυλιά να χαλάνε τον κόσμο και να απειλούν να την ξεσκίσουν.
    Πως διαγράφονται αυτές οι εικόνες απ’ το μυαλό μου λες. Λύτρωση μας φάνηκε ο θάνατός της. Κι όμως ώρες-ώρες αισθάνομαι πως όσα έκανα ήταν λίγα.
    Λέμε «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών» Εγώ θα πω, μακάρι να μην αξιώνει ο Θεός με τέτοιο τέλος κανέναν.
    Κι ας μου επιτρέψει η αγαπητή Διονυσία να πω πως κανένας γονιός δεν θέλει μια τέτοιου είδους εξάρτηση απ' τα παιδιά του. Το πότε και το πως θα φύγουμε δεν είναι δική μας επιλογή.
    Στέλλα μου αρκετοί οι συμπάσχοντες. Δύναμη ψυχής και υπομονή. Όλα τα άλλα τα θεωρώ δεδομένα
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aννίκα,
      συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις σου!
      Δεν θα πω τίποτα περισσότερο σεβόμενη τις εμπειρίες σου.
      Μακάρι να μην αξιώνεται κανείς τέτοιες καταστάσεις κρατώ αυτό και εύχομαι!

      καλημέρα
      Κυριακάτικα φιλιά

      Delete
  8. Πολύ δύσκολο θέμα Στέλλα και αναγκαστικά μέσα στον ρεαλισμό της ζωής. Από τα θέμα που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή στην κυριολεξία.
    Μελέτησα τις περιπτώσεις σου. Και θα σταθώ στην αρμονική λύση ανάμεσα στις δύο.
    Δηλαδή:
    Γηροκομείο όχι! Ούτε καν! Το ξεκόβουμε αυτό. Βοήθεια στο σπίτι ναι! Σίγουρα! Χέρι βοηθείας είναι απαραίτητο εκ των ουκ άνευ λόγω των υποχρεώσεων της ζωής. Θα μου πεις, "φίλε υπάρχουν χρήματα;" Εδώ αρχίζουν οι παράμετροι. Είμαστε όλοι σε λαϊκό περιβάλλον, άρα τα χρήματα δεν περισσεύουν. Μπορεί η βοήθεια στο σπίτι να είναι από μερική έως πιο σύνθετη. Ανάλογα την κατάσταση. Και φυσικά με την δική μας επιστασία.
    Αυτά θεωρώ ως τα πλέον σωστά στις περιπτώσεις που φυσικά έχουν πολύ μεγάλη ιδιομορφία κάθε μία ξεχωριστά.
    Μήτε η πρώτη περίπτωση είναι υγιής να εξηγούμαστε. Το ζευγάρι των φίλων σου μαραζώνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτη. Και αυτό δεν είναι σωστό.
    Αυτή πιστεύω είναι η άποψή μου Στέλλα μου.
    Καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη μου νομίζω τα είπες όλα.
      Πόσο ευαίσθητοι είναι κάποιοι άνθρωποι, όσο αναίσθητοι είναι κάποιοι άλλοι βεβαίως.
      Συγκινούμε κυρίως με τα δύσκολα βιώματα των φίλων μου.
      Ξεκινάς ένα θέμα πιστεύοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική σκέψη και βρίσκεις πόσο κόσμο να
      εχει ζήσει τα πάντα!
      Ζωή το λέμε κι αυτό

      την καλημέρα μου
      τα φιλιά μου

      Delete
  9. Μέσα από ένα Σμαρτ φον τι να γράψεις γι αυτό το θέμα κορίτσι μου
    Να ξέρεις μόνο πως οι σκέψεις αυτές περνάνε από των όλων γονιών τις σκέψεις φίλη μου το λέω εκ πείρας αφού βρίσκομαι κοντά στην ηλικία αυτή..
    Η ευχή όλων των γονιων είναι να φύγουμε όρθιοι όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό φίλη μου
    Το αν θα κοιτάξει το παιδί των άρρωστο γονιών του είναι αποκλειστικά στου παιδιού την αγάπη και την υπομονή γιατί όλες οι δύσκολες αυτές καταστάσεις αυτό θέλουν..
    Δυστυχώς αν δεν ζήσεις από μέσα το πρόβλημα δεν μπορείς να ξέρεις.. Μακάρι να μην τα ζει κανείς αυτά ούτε από την μία μεριά εννοώ του γίνει και του παιδιού....
    Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την μανούλα σου Στέλλα μου φιλάκι..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μόνο όταν το ζούμε Σμαραγδένια μου είτε από την μία πλευρά είτε από την άλλη, όπως τα λες είναι.

      Σ ευχαριστώ για το πέρασμα
      τα φιλιά μου

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...