Monday, December 17, 2018

η συνάντηση /2/





-  Δεν έχω χρόνο,  ήθελε να του πει,  μα μέσα της χτύπησε ένα καμπανάκι.
Παρατήρησε το όλο αγωνία πρόσωπο του.  ''Ναι,  πάμε''  του είπε κι εκείνος έλαμψε ολόκληρος!

Με τη ζεστή σοκολάτα μπροστά της και αυτόν απέναντι της,  είχε όλο το χρόνο να σκεφτεί.
Μέσα σε λίγα λεπτά,  αναίρεσε ό,τι μόχθησε τα προηγούμενα χρόνια να υπερασπίσει.  Όχι,  ο χρόνος δεν αλλάζει το συναίσθημα.  Η καρδιά συνεχίζει άτακτα να κτυπάει.  Το χέρι να τρέμει.  Ο εαυτός της να επιθυμεί.  Ό,τι  τα προηγούμενα χρόνια καλά προσπαθούσε να κρύψει,  ήρθε κι ξεχύθηκε από μέσα της.  Ο Γιώργος,  ήταν εδώ και ήταν ακριβώς απέναντι της.  Λίγα χρόνια μεγαλύτερος.  Λίγο πιό απόμακρος.  Με διαφορετικό backround.  Μα με τις ίδιες κινήσεις,  τα ίδια λόγια,  το ίδιο χαμόγελο.
Της μίλησε για την ζωή του!  Πάντα τον θαύμαζε.  Ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που έφυγε από κοντά του.  Ή ζωή του έδειχνε τόσο υπέροχη απέναντι στη δική της,  κι αυτός ο ίδιος ο Γιώργος είχε μια τόσο δυνατή προσωπικότητα,  ένα τόσο βαρύ εκτόπισμα.  Έμοιαζε σαν ένα μεγάλο,  θαλασσινό κύμα,  που όμως την σκέπαζε.  Την σκέπαζε επώδυνα.  Χανόταν δίπλα του,  ένιωθε κοντή,  άσχημη,  αδύναμη,  ατελής!  Ένοιωθε μειωμένη,  σαν να ζούσε σε μια σκιά,  προσπαθώντας μάταια,  καθημερινά να φτάσει τον ήλιο.

Βέβαια,  της ήταν δύσκολο τότε να σκεφτεί πως πολύ πιθανόν,  αυτόν τον ήλιο που έλεγε, να τον είχε πλάσει με την φαντασία της,  για αυτό και δεν μπορούσε ποτέ να τον φτάσει,  επειδή στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

Του μίλησε για την δική της ζωή.  Κυρίως,  προσπάθησα να σε ξεχάσω,  ήθελε να του πει.  Προσπάθησα και τα κατάφερα,  να σε θυμάμαι Γιώργο σαν όνομα,  σαν μια παλιά,  αφηρημένη κατάσταση.  Μα αν με ρωτήσεις δεν θυμάμαι τίποτα από γεγονότα,  τίποτα από όλα αυτά που ζήσαμε μαζί.  Θα έπαιρνα όρκο μάλιστα,  πως τα περισσότερα από αυτά που νόμιζα πως ζούσαμε τότε,  υπήρχαν μονάχα μέσα στην φαντασία μου.  Κι όταν το καταλάβεις αυτό,  την φαντασία εύκολα την ελέγχεις.  Και μετά,  υπάρχει μόνο ένα κενό,  ένα τίποτα,  μέχρι που..
Για λίγο,  η Άννα δεν μίλησε,  μα μέσα της φάνηκε να μετανοιώνει για αυτή την συνάντηση.
Αυτό δα της έλειπε,  μετά από τόση προσωπική δουλειά με τον εαυτό της,  μετά από τόσους κόπους και βάσανα,  να ξαναβρεθεί στην ίδια θέση,  ξανά ερωτευμένη με τον Γιώργο.

Αντ' αυτού του μίλησε για όλα τα όμορφα που της συνέβησαν από τότε.  Του είπε και για όλα τα άσχημα,  για αυτά που την ανησύχησαν,  για τις καινούργιες εμπειρίες της,  για τον διαφορετικό τρόπο που ζούσε,  που σκεφτόταν,  ένοιωθε πως είχε αλλάξει τόσο πολύ,  μα όσο κι αν προσπαθούσε να του περιγράψει τον καινούργιο της εαυτό όπως πίστευε,  τόσο ίδια ακόμη μπροστά στη δική του δύναμη αισθανόταν.

Την τρόμαξε αυτός ο εαυτός της,  η αλήθεια είναι πως καθόλου δεν τον εμπιστευόταν.  Καθόλου δεν εμπιστευόταν τον εαυτό της όταν ερχόταν αντιμέτωπη με την ύπαρξη του Γιώργου.  Μήπως για αυτό δεν είχαν συμβεί τότε,  πριν χρόνια όλα;  Αυτός δεν ήταν ο λόγος που είχε φύγει μακριά;

Μήπως θα έπρεπε να φύγει και πάλι;  Τώρα;  Αυτή τη στιγμή,  όσο ήταν ακόμη καιρός;
Ή μήπως όχι;

Από το παράθυρο,  τα φώτα της πόλης λαμπύριζαν χρωματιστά στα μάτια της.  Μια ψιλή,  κεφάλι καρφίτσας βροχή,  έπεφτε στο τζάμι τρυφερά και μετέφερε όλες τις αντανακλάσεις.  Η θερμοκρασία είχε πέσει επικίνδυνα αυτές τις μέρες κι από ότι φαινόταν οι μέρες των χριστουγέννων που θα ακολουθούσαν θα ήταν πολύ κρύες.  Ισως,  να έπεφτε και χιόνι κι αν πραγματικά συνέβαινε αυτό,  τα χριστούγεννα που τόσο της άρεσαν,  θα είχαν διπλή γοητεία και ομορφιά.

16 comments:

  1. "Από το παράθυρο, τα φώτα της πόλης λαμπύριζαν χρωματιστά στα μάτια της. Μια ψιλή, κεφάλι καρφίτσας βροχή, έπεφτε στο τζάμι τρυφερά και μετέφερε όλες τις αντανακλάσεις..."

    Τι υπέροχη εικόνα ! με ποιο πανέμορφο τρόπο την περιγράφεις. Με τι λεπτότητα. Με ποια κινηματογραφική φωτογραφία ! κάθισα και διάβασα επανειλλημένα το κλείσιμό σου εδώ. Με μάγεψε. Είχε μια αφήγηση πόσο δυνατή και τόσο συναισθηματική.

    Επίσης μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το παιχνίδισμα με τις επιλογές. Να φύγει ή να μείνει ; μια ανισορροπία με τέτοια συναισθηματική φόρτιση.
    Στέλλα, το έχω ξαναπεί, πως έχεις ένα χάρισμα να κλείνεις μέσα σε λίγο χρόνο τόσο μεγάλες αφηγήσεις. Συμπυκνώνεις στο λόγο σου χρόνο, πάθη, αναμνήσεις, νοσταλγία, συναισθήματα, αποφάσεις.
    "Η Συνάντηση" λοιπόν !
    Το θεωρώ από τα καλύτερά σου αφηγήματα μακράν. Ειλικρινά !
    Συνέχισε σε παρακαλώ, το έχεις !
    Την καλησπέρα μου με καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξέχασα να σου πω πόσο επίσης μου άρεσε η γιορτινή εμφάνιση στο μπλογκ ! Και του χρόνου.

      Delete
    2. Γιάννη, λίγο η εορταστική περίοδος και λίγο που θυμήθηκα εκείνη την αγαπημένη ταινία, με την Μέριλ Στριπ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, κι εκείνη τη σκηνή που μπέρδεψαν τις σακούλες με τα δώρα τους αλλά και μετά, όταν η τύχη τους βοήθησε να ξανασυναντηθούν τα επόμενα χριστούγεννα, ελεύθεροι πια από δεσμεύσεις οικογενειακές και σχέσεις. Είναι αγαπημένη μου ταινία, και την έχω δει πάρα πολλές φορές σε αντίθεση με τις γέφυρες του Μάντισον που με μελαγχολεί, αδυνατώ να την παρακολουθήσω.
      Με την αφορμή αυτή λοιπόν γεννήθηκε η Άννα!
      Που δεν με άκουσε και δεν με ακολούθησε στα πλαίσια που ήθελα να την βάλω και έκανε τα δικά της.

      Της Άννας η ζωή της έχει αποδείξει πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, κι αυτό που είναι να σου πάρουν θα σου το πάρουν με άλλο τρόπο. Άν τους αφήσεις βέβαια.
      Η Άννα, έχει πολλούς άσσους κρυμμένους στο μανίκι της.
      Και δεν σε πειράζει κανείς, αν κανέναν δεν αφήσεις να σε πειράξει!

      καλημέρα σου!

      Delete
  2. Φυσάει, fish eye, και να προσέχετε, παρακαλώ. Σας πήρε ο αέρας το κείμενο της πρώτης συνάντησης, έρριξε μπροστά στα πόδια μου το κείμενο της δεύτερης, η 'Αννα πάει, η Άννα έρχεται, όπως ακριβώς τα συναισθήματα μας καθώς ο ρους του χρόνου τα παρασύρει σαν τα ξερά φύλλα απ' τα πλατάνια.

    Εγώ, απλώς, περνώντας έξω από ένα καφέ την είδα εκεί, με απέναντί της τον άνθρωπο της ζωής της, αμφίθυμη πίσω από τους ατμούς μιας αχνιστής σοκολάτας, να κοιτάζει προς το παράθυρο.Μάλλον δεν αποφάσιζε να αποφασίσει. Αποφάσιζε ο χρόνος γι' αυτήν. Τον άφησε. Το χρόνο, αλλά και τον Γιώργο της, μου φαίνεται. Άλλωστε, είναι τόσα τα μικρά της πορείας μας που ποτέ δεν ξέρεις αν "θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό", που λέει κι ο Παπάζογλου. Ας αποφασίσει ο χρόνος, λοιπόν. Έτσι κι αλλιώς, έχει κι αυτός τη γιορτή του σε λίγες μέρες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Άννα, Διονύση, γεννήθηκε αμφίθυμη. Όχι βέβαια πως δεν έπαιρνε αποφάσεις, έπαιρνε και αποφάσεις αλλά και όλη την ευθύνη τους μαζί. Αλλά να, πολλές φορές αμφιταλαντευόταν, έλεγε θέλω άραγε αυτό ή εκείνο; Ζύγιζε τα υπέρ και τα κατά, αλλά πάντα, επειδή είναι ευαίσθητος άνθρωπος η ζυγαριά έκλεινε προς τη λογική της καρδιάς και των συναισθημάτων.
      Ναι, με επιρέασε λίγο η χριστουγεννιάτικη περίοδος, θυμήθηκα κι εκείνη την ταινία με την Μεριλ Στριπ και τον Ντε Νιρο νομίζω λεγόταν ''μια αγάπη γεννιέται''.
      Ωστόσο για να προσγειωθούμε στα καθημερινά, εδώ έχουμε μια μέρα βροχερή και κρύα, και πρέπει να βγούμε για ψώνια έξω. Προς το παρόν όμως ζεσταινόμαστε με ένα φλυτζάνι ζεστό ελληνικό καφέ.
      Σ ευχαριστώ για το πέρασμα
      Καλή μας μέρα!

      Delete
    2. Barbra Streisand και Kris Kristofferson. A star is Born.

      Delete
  3. Μερικές φορές η ζωή μοιάζει τόσο πολύ με τα αφηγήματα που διαβάζουμε.
    Πριν από 14 χρόνια χώρισα με την γυναίκα που είχα επιλέξει να γίνει σύζυγος μου.Ευτυχώς δεν φτάσαμμε σε γάμο αλλά η αιτία του χωρισμού μας ήταν ότι στα 7 χρόνια που ζούσαμε μαζί δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ τον πρώην της.
    Ετσι όταν βρέθηκαν τυχαία μια μέρα σε ένα εστιατόριο που είχαμε πάει για φαγητό άρχισε η αλλαγή στην συμπεριφορά της.
    Και στο τέλος μετά από 6 μήνες χωρίσαμε για να ξαναδοκιμάσει να τα βρεί μαζί του.Ενώ γνώριζε ότι ήταν παντρεμένος.
    Ο "κύριος" πέρασε καλά για περιπου έναν χρόνο και μετα της είπε να το διαλύσουν.
    Η κυρια μετά απολο αυτό με ξαναπηρε τηλέφωνο και θελησε να κανουμε μια προσπαθεια.Ηταν όμως πολύ αργα…..

    Μ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω Μ. εσύ να είσαι καλά!
      Να έχεις βρει τον άνθρωπο που σε κάνει χαμογελαστό κι ευτυχισμένο!
      Οι χωρισμοί πιστεύω πως είναι για καλό, γιατί να επενδύεις από τον χρόνο σου σε κάτι που δεν αξίζει;
      Καλή σου μέρα, βροχερή και κρύα!!!

      Delete
  4. Με 3 χρόνια ψυχοθεραπεία πιστεύω ότι είμαι αρκετά καλά.Κατάλαβα πολλά περισσότερα από αυτά που θα είχα μάθει απ'ολο αυτό.
    Γιατί μέσα σε μία σχέση έχουμε και οι 2 ευθύνες για ότι γίνεται.
    Αυτό που τελικά κατάλαβα είναι ότι εμείς επιτρέπουμε ή όχι να συνβούν κάποια πράγματα στην ζώη μας.
    Και πίστεψέ με είναι η μόνη επένδυση που όταν αποτύχει πονάει τόσο πολύ που νεκρώνει τα συναισθήματα για αρκετά χρόνια.
    Γιαυτό και ενας - μια καλή ψυχολόγος βοηθάει πάντα να κλείσουν οι πληγές μια για πάντα.
    Εχω βρεί την γυναίκα της ζωής μου τελικά μετά από πολύ ψάξιμο.Να είσαι καλά και να γράφεις πάντα τόσο ωραία αφηγήματα.
    Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι,πάντως από τα αφηγήματα σου και από όλα αυτά που διαβάζω πιστεύω ότι είσαι μια ρομαντικη ευαίσθητη ύπαρξη...
    Καλημέρα...
    Μ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ''Falling in love'' είναι ο τίτλος της ταινίας!
      Μεριλ Στριπ, Ρομπερτ ντε Νιρο

      Μάριε, έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας, αυτόν πρέπει να προσέχουμε, να τον κανακεύουμε, να μην τον ρίχνουμε σε ψυχοφθόρες καταστάσεις.
      Μεγάλη απόφαση, ακόμη πιο μεγάλο βήμα το να κάνεις ψυχοθεραπεία, αρκετά δύσκολη απόφαση πιστεύω για την ανδρική νοοτροπία. Μπαίνεις σχεδόν παραπατώντας και βγαίνεις άνθρωπος! Γιατί; Γιατί υπάρχει ένα αφτί που σε ακούει, χωρίς να σου κάνει κριτική. Γιατί μπαινεις στη διαδικασία να μιλήσεις και μιλώντας ακούς εσύ ο ίδιος αυτά που λες. Συνειδητοποιείς. Μαλακώνεις. Συγχωρείς. Όχι τον άλλον, δεν σ' ενδιαφέρει πια ο άλλος, συγχωρείς τον εαυτό σου που σε υπέβαλλε σε δοκιμασίες, που δεν σε πρόσεξε, που ενω έβλεπε την στραβή, δεν έκανε κάτι για να την αποφύγει.

      Ένα πολύ ωραίο, που μ' άφησε άφωνη, ήταν πριν δύο χρόνια που μου είπε ένα αγόρι 26 τότε χρονών. Τώρα που χώρισα μου λέει, έχω δύο επιλογές. Η μία είναι να πάθω κατάθλιψη, η άλλη να ζήσω την ζωή μου όπως έρθει. Επιλέγω να ζήσω την ζωή μου!

      Είμαστε, ο τρόπος που ελισσόμαστε στην κάθε κατάσταση.
      Είμαι υπέρ του χωρισμού, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες.
      Δεν είμαι υπέρ των αμέτρητων προσπαθειών, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και οι άνθρωποι κυρίως δεν αλλάζουν.
      Θα κάνω τα πάντα για μια σχέση, αλλά δεν θέλω να είμαι μόνη μου.
      Θέλω να υπάρχει δόσιμο, θέλω να ταιριάζουν τα χνώτα μας, να ταιριάζει ακόμη και η χαζομάρα μας.

      Κάτι ωραίο που άκουσα εχθές σε μια ταινία, έλεγε πως είναι δυνατόν να ερωτευθεί ένα πουλί ένα ψάρι, αλλά πού θα φτιάξουν την φωλιά τους;

      Να θέλουν δύο άνθρωποι τα ίδια πράγματα κυρίως.

      Σεντόνι έγραψα!
      Καλή συνέχεια εύχομαι

      Delete
  5. Αυτές οι τυχαίες συναντήσεις με το παρελθόν, σχεδόν ποτέ δεν έχουν αίσια κατάληξη...κι εν γένει καλό να θυμόμαστε ότι αν ραγίσει το γυαλί, δύσκολα ξανακολλάει. Ο άνθρωπος μπορεί να σμιλέψει τις άκρες του αλλά ο πυρήνας του είναι ο ίδιος. Αν αυτός δεν κολλήσει με κάποιου άλλου τον πυρήνα, τότε δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν ξανά και να έχει διαφορετική κατάληξη από την πρώτη φορά.
    Πολύ όμορφο το κείμενό σου, με μία διάχυτη μελαγχολία (μην είναι η εποχή; ) και σε βάζει σε πολλές σκέψεις...καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πόσο δίκιο έχεις Μάριε!
      Πόσο μου άρεσε αυτό το ''ο άνθρωπος μπορεί να σμιλεύει τις άκρες του μα ο πυρήνας ίδιος μένει''.
      Ρεαλιστικό, μεστό το σχόλιο σου.
      Την μελαγχολία δεν την κατάλαβα, αλλά πάλι να λέμε για το ότι όλα πήγαν καλά τι νόημα έχει; Εννοώ πως το ''ναι μεν αλλά'' μας έλκει στο να γράψουμε αυτό το ''κάτι'' μας.
      Καλό απόγευμα, την επόμενης μέρας πια!

      Delete
  6. Albert Collins Cold Cold Feeling. https://www.youtube.com/watch?v=YQqnAiIQTQQ
    Αγαπημένο τραγούδι από τα παλιά.!!! Blues !!!
    Marios

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα.Στέλνω ένα μουσικό θέμα (αγαπημένο).Σταύρος Λάντσιας ''Piano Trio'' - Νυχτερινός Περίπατος (Μάνος Χατζιδάκις) https://www.youtube.com/watch?v=iwwVBZ8css0
    Καλό βράδυ !!! Μαριος

    ReplyDelete
  8. Ας ελπίσουμε η Άννα να έχει πάρει οριστικές αποφάσεις αυτή τη φορά και να μην μπει στον πειρασμό να τις ανατρέψει με την πρώτη, τη δεύτερη κ.ο.κ. ευκαιρία. Γιατί ευκαιρίες τέτοιες θα βρεθούν και στο μέλλον αλλά οι παλινδρομήσεις είναι μεγάλη φθορά. Εκτός αν η ίδια διαπιστώσει πως έτσι της αρέσει καλύτερα δηλαδή να συστήνονται απ' την αρχή ξανά και ξανά και έτσι να αναβιώνει την αρχική έξαψη.
    Κρατώ το ρομαντισμό του θέματος που θα παραμείνει αξεπέραστος στο χρόνο.
    Χάρηκα την ανάγνωση!
    Καλό ξημέρωμα Στέλλα μου!

    ReplyDelete
  9. Είναι ωραία να ξανασυστηνόμαστε στις σχέσεις Μαρία, στην προκειμένη βέβαια περίπτωση δεν ισχύει. Βέβαια δεν είναι όλες οι επανασυνδέσεις πάντα και για όλους ψυχοφθόρες (μερικοί το απολαμβάνουν).
    Είναι ωραία να ξανασυστηνόμαστε σε σχέσεις ρουτίνας!!!
    Καλά χριστούγεννα Μαρία
    Σ ευχαριστώ για το πέρασμα!

    ReplyDelete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...