Friday, August 07, 2020

ο χειμώνας του κατακαλόκαιρου

 

 

 

Μέσα μου έχω βροχή και χειμώνα γιατί είναι αυτό το παράξενο καλοκαίρι που δεν είναι καλοκαίρι τουλάχιστον για μένα προσωπικά.  Δεν ακούμπησα ούτε θάλασσα,  ούτε αμμουδιά κι αν με ρωτήσεις το γιατί,  σ' αυτή την περίπτωση δεν ξέρω να σου απαντήσω.

Τα πρωινά ακούω 95,8 στα fm!  Πίνω καφέ,  ελληνικό χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση, χωρίς παρέα,  βγαίνω για βόλτα,  ο ήλιος της πόλης είναι η αιτία που κάπως έσπασε το απόλυτο λευκό χρώμα του δέρματος μου,  δεν μπαίνω σε λεωφορείο,  τα λεωφορεία είναι σε κάκιστη κατάσταση στην πόλη μου,  πάω κομμωτήριο,  δοκίμασα να φορέσω μάσκα,  την έβγαλα στα 5 λεπτά,  δεν παλεύεται χωρίς κλιματιστικό πουθενά,  το κομμωτήριο στεγάζεται σε ένα μεγάλο διαμέρισμα ενός πρώτου ορόφου και δουλεύει με κόσμο λιγοστό,  αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία σκέφτομαι,  καμμία δικαιολογία με μια μαμά στα 83 και σε ευπαθή ομάδα λόγω της ηλικίας αλλά και λόγω του διαβήτη.  Δεν προσέχω τον εαυτό μου ομολογουμένως ακόμη κι αν ζω δίνοντας μου κάθε λεπτό οδηγίες για το πως και το τι,  τα πάντα τα καταπίνει ο αυθορμητισμός (ή όπως θέλεις πες το) της στιγμής.  

Η επικαιρότητα με ξεπερνάει,  πόλεις ισοπεδώνονται,  ο κόσμος έχει αλλάξει με πολύ πιο δύσκολο και άσχημο τρόπο ακόμη κι από αυτό που στους μεγαλύτερους εφιάλτες μας ονειρευόμασταν.  Σκεφτόμουν πως πόσα χρόνια έχω να ακούσω κάτι καλό,  κάτι πραγματικά καλό,  κάτι που θα με ενθουσιάσει και θα μου δώσει την χαρά και την διάθεση αντί την μιζέρια και την κατάθλιψη.  Αυτή η κατάθλιψη,  ακόμη και η ελαφριά,  ακόμη και η θλίψη αν θες που έχει γίνει δεδομένη και την συναντάς παντού.  Σε ένα κόσμο που κυλάει πηγαίνοντας πίσω αντί να αναπτύξει ταχύτητα μπροστά.  

Το μόνο που σώζει κατά μια έννοια τις σκέψεις μου είναι δυό νέα παιδιά που ίσως να φιλιούνται χαζεύοντας ένα ηλιοβασίλεμα αγκαλιά,  μα τί να σου κάνουν κι αυτά;  Πόσο μακριά μπορούν να πάνε σε μια χώρα που όλα είναι ανάποδα!  

Είναι κι ο ήλιος που ζωγραφίζω με κλωστές,  για να τον έχω για όλους τους υπόλοιπους χειμώνες της όποιας ζωής μου.  Και που τον κρατώ αγκαλιά παρέα με μια μικρή,  λεπτή βελόνα και κάπου εκεί ο χρόνος σταματά και έστω αδύναμα ο κόσμος μου αποκτά χρώματα.

 


13 comments:

  1. Χαίρομαι που η τελευταία σου παράγραφος βγάζει μια κάποια αισιοδοξία. ΌΛα όσα έγραψες πιο πάνω ίδια, σχεδόν ολόιδια με τις δικές μου σκέψεις.
    Δύσκολοι καιροί και ο καθένας μας προσπαθεί από κάπου να πιαστεί και να βρει ένα νόημα, έναν λόγο....Καλή δύναμη Φεγγαρένια και συνέχιζε να κεντάς τον ήλιο με χρώματα λαμπερά της ζωής.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θλίψη melian, στο βάθος βάθος της ψυχής, για όλους, για όλα! Για τα πισωγυρίσματα και τα τρομακτικά σενάρια.
      Όσο ζω και όσο αντέχουν τα χέρια μου, το υπόσχομαι στον εαυτό μου κυρίως.
      Ίσως σας το δείξω κάποια στιγμή.

      πόσο πίσω με πάει αυτό το ''φεγγαρένια'', ευχάριστα πίσω

      καλή συνέχεια

      Delete
  2. Εγώ σε φαντάζομαι στο πλατύσκαλο του φεγγαριού με ένα αέρινο κατάλευκο φόρεμα και το χέρι αντήλιο να ψάχνεις στο σύμπαν το τέλος της διαδρομής. Κι εγώ με τα είκοσι περισσότερα χρόνια μου να σου φωνάζω "καλώς ήρθες στον κόσμο μας"
    Οι αγωνίες, οι φόβοι κι οι απογοητεύσεις όλους μας ταλανίζουν Στέλλα μου. Σε τεντωμένο σκοινί περπατάμε κάθε μέρα σ' ένα κόσμο ρευστό κι επικίνδυνο. Ευτυχώς υπάρχουν και στιγμές ανάτασης. Να σαν τις δημιουργίες
    που σου επιτρέπουν να ταξιδεύεις και να ονειρεύεσαι.
    Αγάντα! Τα δύσκολα δεν ήρθαν ακόμα.
    Φιλιά Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αλήθεια είναι Αννίκα μου πως σε όλη μου τη ζωή το ''δουλεύω'' αυτό το να έχω τις δικές μου στιγμές ανάτασης και είναι πολύτροπες αυτές και πολύ χαίρομαι, δεν φαντάζεσαι πόσο, που αυτή την εποχή έχω αυτή την διάθεση να κρατάω κάτι στα χέρια μου και να κεντάω τη φαντασία μου πάνω του.
      Είναι επίσης αλήθεια πως αυτή τη φορά ξεκίνησα χωρίς να ξέρω που θα με βγάλει. Πολύ σιγά και προσεκτικά. Και είναι ωραίο το ταξίδι :)

      Αυτό το ''αγάντα! τα δύσκολα έρχονται'' σου, με σοκάρει.

      Ας είμαστε ''τώρα'' καλά λοιπόν
      καλό σ/κ

      φιλιά

      Delete
  3. Στέλλα μου καλησπέρα. Σε νιώθω καλή μου και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου. Κακώς δεν πήγες θάλασσα να κάνεις τα μπάνια σου, όσα μπορούσες τέλος πάντων. Θα σου στοιχίσει αυτό στην υγεία σου.
    Ναι ο κόσμος χαλάει. Γκριζάρει. Αλλά βρε καλή μου φίλη, αλήθεια περιμένουμε ότι η ζωή θα γίνει καλύτερη από μόνη της; Ποιος το πιστεύει αυτό; Μια ματιά στην ιστορία να κάνεις, υπάρχει πουθενά κάποια καλή εποχή που έτσι ....δόθηκε στους ανθρώπους σαν δώρο; Αλήθεια έχουμε τέτοιες αυταπάτες;
    "Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ"
    Μόνο αυτό αναφέρω του μεγάλου μας ποιητή και αρκεί για να καταλάβουμε..
    Ο Άνθρωπος οφείλει να καταλάβει ότι "δώρα εξ ουρανού" δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν υπήρξαν. Αν δεν ζυμώσει στο καμίνι της ιστορίας θα μετρά μαύρες μέρες συνεχώς.
    Στέλνω τις καλησπέρες μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη μου επιβεβαιωμένο πως ο καθένας μας έχει τις δικές του αυταπάτες!
      Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα μεγάλα γεγονότα όπως αυτό με τον κορονοιό πχ.
      Οι συνωμοσιολόγοι πχ και οι άλλοι.
      Αυτοί που θα πάρουν μέτρα προστασίας και οι άλλοι.
      Οι δεν βαριέσαι και οι άλλοι.

      Τώρα να μας δω θέλω!

      Κοίτα, δεν είμαι από αυτούς που θέλουν τον ήλιο να γυρίσει, ούτε είμαι πρόθυμη να κάνω δουλειά πολύ.
      Κουράστηκα!
      Τα βασικά αρκούν.

      καλημέρα
      καλή κυριακή

      Delete
  4. Πολύ όμορφο κείμενο Στελ.

    Να είσαι Καλά.

    Καλό ξημέρωμα,
    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Νικ.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι και σε σας.

      Delete
  5. Πω πω! Μία από τα ίδια.
    Μπάνιο κανένα, θλίψη στο κόκκινο...
    Και μια σύμπτωση: Το ραδιόφωνο που έκανα εκπομπή, εξέπεμπε στους 95,8 στα fm.
    Μου θύμισες πράγματα τώρα...

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Φις Άι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ωω πριν πόσα χρόνια, τί ώρα και πώς λεγόταν η εκπομπή σου Αρτίστα μου;

      καλημέρα
      καλή εβδομάδα

      Delete
    2. Από το 2006 έως το 2016, κάθε πρωί 10-12, "Με τον καλό το λόγο" λεγόταν η εκπομπή και Ανατολικός FM ο σταθμός.

      Delete
    3. Αρτίστα μου η αλήθεια είναι πως ο τίτλος κάτι μου θυμίζει. Και ο σταθμός επίσης.

      Ο 95,8 είναι της ερτ3, και κυρίως χρόνια τώρα κάθε πρωί ακούμε τον αγαπημένο Γιώργο Τούλα.

      Delete
  6. Ναι. Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, η εμβέλεια των συχνοτήτων έπαψε να είναι πανελλαδική και κάθε νομός είχε άλλον σταθμό να εκπέμπει στην ίδια συχνότητα.
    Τώρα εδώ στους 95,8 από τότε που έκλεισε ο Ανατολικός, ακούγεται ένας που παίζει καψουροτράγουδα.
    Σου θυμίζει κάτι ίσως επειδή είχα το λογότυπο του σταθμού με λινκ στο βλογρόλ του βλογ μου, αλλά έχω αναφερθεί και σε σχόλια του βλογ μου στον Ανατολικό και ίσως και σε κάποιο ποστ, αλλά δεν θυμάμαι πότε!

    ReplyDelete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...