Sunday, April 18, 2021

συναισθήματα


 

Κάθε στιγμή της ζωής μας ζούσαμε το ''τώρα'',  αφουγκραζόμασταν το παρόν
και το αντιμετωπίζαμε με τα εργαλεία που διαθέταμε,  τη γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος κυρίως αλλά και με τα εκάστοτε ''θέλω''  και  ''μπορώ''  μας.

Για το μέλλον,  αυτό το άγνωστο,  ήταν δεδομένες οι ελάχιστες ανησυχίες,  το άγχος για το άν θα μας αγαπάει ακόμη ο σύντροφος μας ή ίσως να μην τον αγαπούσαμε εμείς ή αν π.χ. τα παιδιά μας θα είχαν τακτοποιηθεί επαγγελματικά κλπ

Καμμία σκέψη όμως (αφήνω ένα ενδεχόμενο για  στιγμιαίες αναλαμπές που συνήθως δεν αναγνωρίζαμε καν) για το αντίκτυπο που ίσως να είχαν εκείνες οι πράξεις του εκάστοτε ''τώρα'' ή πόσο γιγάντιες θα φάνταζαν εκείνες οι ελλείψεις που επιμελώς κρύβαμε σε ένα μελλοντικό ''σήμερα''.  Τα θαμμένα συναισθήματα, αυτά με τα οποία δεν καταφέραμε ποτέ να έρθουμε αντιμέτωποι,  που αποφύγαμε να βιώσουμε ή κουκουλώσαμε όπως όπως δημιουργώντας και κρύβοντας τους εαυτούς μας μέσα στα γνωστά σε όλους μας κουκούλια αναζητώντας θαλπωρή στον δύσκολο δρόμο της επιβίωσης μας.

Τα συναισθήματα εκείνα που θεωρούσαμε αδιέξοδα και που σε μεγάλες ποσότητες τα αποθηκεύσαμε μέσα μας αντί να τα επεξεργαστούμε και να τα εξωτερικεύσουμε.

Σαφώς και οι συμπεριφορές μας ουδέποτε είναι αλάθητες παρόλα αυτά οφείλουμε αυτά τα λάθη να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποδεχόμαστε,  να είμαστε ο εαυτός μας,  ειλικρινείς και αγαπησιάρικοι κυρίως με εμάς!

12 comments:

  1. Αν... λέω αν, Στέλλα μου, έστω για στιγμή ζήσουμε το τώρα, θα είχαμε επίγνωση πως το μέλλον μας, βρίσκεται στα χέρια μας!
    Τα συν- αισθήματα μας, μας μπερδεύουν γιατί ξεκινούν από το μυαλό- σκέψη, ενώ τα αισθήματα που είναι, η αγάπη, η χαρά και η καλοσύνη είναι αλάνθαστα γιατί είναι της καρδιάς μας!
    Εξαιρετικό κείμενο που έχει επίγνωση των λαθών μας!

    ΑΦιλάκια τρυφερά, καλοσυνάτα και χαμογελαστά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίγνωση της εκλογίκευσης των λαθών μας. Τα συναισθήματα μας μας μπερδεύουν ακριβώς επειδή μας τσιμπάνε καμμιά φορά τα αγκαθάκια τους, καλησπέρα Στεφανία, μαγισσούλα μας :-)

      Delete
  2. Κυριακάτικο "shadow work"... Όλα αυτά τα λάθη, οι κακές συνήθειες, τα πράγματα που μας πλήγωσαν και τα θάψαμε βαθιά στις σκιές αντί να τα αντιμετωπίσουμε, θάβοντας μαζί τους ένα κομμάτι από τον εαυτό μας.
    Είναι αυτό το "εσωτερικό μας παιδί" απ' το οποίο δεν μπορούμε ν' απαλλαγούμε αλλα και δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Όσα από τα λεγόμενα skills κι αν έχουμε, η ικανότητα του να αφομιώνουμε το κομμάτι αυτό του ασυνείδητου-συνειδητού δύσκολα κατακτάται αλλά κι ακόμα δυσκολότερα αγνοείται.
    Καλή Κυριακή να έχεις Στέλλα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή την πολυπόθητη ισοροπία θέλουμε να ανακαλύψουμε όλοι μας Κάλλη.
      Εφικτή αλλά θέλει δουλειά πολύ.

      στέλνω φιλιά

      Delete
  3. Να τα αγαπάμε τα λάθη μας Ψαροματάκι μου. Είμαστε εμείς. Και όλα τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας είμαστε εμείς και όπως συνηθίζω να λέω, είναι καλό να τα εξωτερικεύουμε όλα σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα κι εκείνα που δεν είναι τόσο "δημοφιλή" όπως η θλίψη π.χ. Όλα έχουν δικαίωμα στα λίγα λεπτά δημοσιότητας και αναγνώρισης :)
    Όσο για το κρυφτούλι που παίζουμε μαζί τους πολλές φορές, δεν ξέρω, ίσως να είναι βοηθητικό για την ωρίμανσή μας.
    Φιλάκια με πολλή αγάπη Ψαροματάκι μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Μαρία κάποια σίγουρα τα αγαπάμε τα λάθη μας.
      Τα συναισθήματα νομίζω πως δεν αγαπάμε. Εκεί είναι που φτιάχνουμε αυτό το δίχτυ, το πέπλο για να τα σκεπάσουμε ή αν θες το κουκούλι για να χουχουλιάσουμε φοβούμενοι να τα βιώσουμε, καλή εβδομάδα, φιλιά στέλνω

      Delete
  4. Νομίζω ταξίδι σε συναισθήματα και στιγμές περασμένες άλλης εποχής και ηλικίας. Κάθε συναίσθημα έχει την πηγή και την αιτία του. Και την προσφορά του στην ισορροπία μας.
    Χαιρετίζω και την νέα αλλαγή στην εμφάνιση του σπιτικού σου Στέλλα μου, φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. να είσαι καλά Γιάννη, έτσι ακριβώς είναι, στέλνω φιλιά

      Delete
  5. Στα αδιέξοδα του καιρού (του εκάστοτε) τα περισσότερα αποθηκευμένα. Ίσως γιατί μας παρασύρει ο βιωμένος χρόνος που γίνεται αίσθηση της στιγμής, ή διάθεση, ακόμη και υψηλές προσδοκίες και με τη φόρα που έχει η ζωή δεν προλαβαίνουμε να τις επεξεργαστούμε. Θα συμφωνήσω με τη Στεφανία, σ’ ένα πλούσιο συναισθηματικό κόσμο η ομορφιά των αισθημάτων είναι αυτοφυή και αναπτύσσεται μέσα σου. Τα εξωτερικά ερεθίσματα απορροφούν τη θετική ενέργεια, δραματοποιούν το κάθε τι, ανάγουν το παραμικρό σε μείζον και εννιά στις δέκα φορές μας παρασύρουν με αποτέλεσμα να χάνουμε την ποιότητα της ζωής μας.
    Σημασία έχει σε ένα αρνητικό συναίσθημα, να μην ξεχνάμε πως έχουμε το δικό μας συναισθηματικό κόσμο που οφείλει να σέβεται ο άλλος.
    Φιλιά Στέλλα μου και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συναίσθημα είναι ο θυμός, είναι ο φόβος κλπ είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη διάθεση ή τις υψηλές προσδοκίες. Κι αν πάμε ακόμη πιο πίσω κρύβονται άλλα χαρακτηριστικά Αννίκα μου. Και είναι μια χαρά να έχουμε ποιότητα ζωής αν όμως όχι μπορούμε ένα κάτι τις να βελτιώσουμε νομίζω.

      Με τα όσα πολύ ωραία μου γράφεις, ναι, συμφωνώ!
      καλησπέρα :-)

      Delete
  6. Εγώ θα φανώ ίσως "παλιά", απαρχαιωμένη.. μα το συναίσθημα κυριαρχεί μέσα μου. Ξέρω πως πολλές φορές έκανα λάθη, ίσως πληγώθηκα μα.. έμαθα και αυτό μου φθάνει. Είμαι επιεικής με τους γύρω μου γιατί ψάχνω μέσα τους το γιατί κάνουν κάτι ισως κακό απέναντι μου, να δω τα συναισθήματα τους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καθόλου απαρχαιωμένο το να βιώνεις τα συναισθήματα σου αχτίδα μου.
      Τώρα, μερικοί άνθρωποι σαφώς και αναγνωρίζουν τα λάθη τους σαφώς και πληγωνόμαστε όμως υπάρχουν και βαθύτερα πράγματα που μας βοηθούν να γνωρίσουμε πραγματικά τον εαυτό μας και το μερίδιο ευθύνης που φέρουμε.

      Είσαι επιεικής με τους άλλους το πιο πιθανό επειδή αγαπάς τον εαυτό σου κι αυτό το μεταφέρεις. Έχεις και ενσυναίσθηση, αλλά χωρίς την αυτοεκτίμηση τί να την κάνεις.

      Μια χαρά είσαι, στέλνω τα φιλιά μου :-)

      Delete

όχι πιά

Κάποιος με ρώτησε αν σε ξέρω.  Χιλιάδες αναμνήσεις πέρασαν από το μυαλό μου..  Την ώρα που του απαντούσα ''όχι πιά''   *Από...