Tuesday, July 23, 2019

ποδήλατο





Μία από τις διαφορές της γραφής σε ένα τετράδιο ή μιας κόλλας χαρτί με στυλό,  μαρκαδοράκι ή μολύβι,  σε σχέση με αυτή της οθόνης με την βοήθεια του πληκτρολογίου,  είναι πως ενώ στην πρώτη περίπτωση το κείμενο μοιάζει απόλυτο και  άκαμπτο,  σκληρό παρ'  όλη την ευχέρεια των διορθώσεων συνήθως με κόκκινη μελάνη στο πλάι,  εδώ,  στην οθόνη έχουμε μια φόρμα που συνεχώς και με μεγάλη ευκολία μπορεί να μεταβάλεται,  οι λέξεις που απορρίπτουμε κατά την διόρθωση,  σβήνονται εξ ολοκλήρου και στη θέση τους μπορούν να μπούν άλλες που θα αλλάξουν όλο το νόημα του κειμένου,  χωρίς να υπάρχουν ίχνη του πριν και του μετά.

Αν μπορούσε να εφαρμοστεί στην ζωή,  αυτή η εύπλαστη δυνατότητα,  αυτό το ξερίζωμα από τη ρίζα,  αυτή η ολοκληρωτική αποκοπή του πριν από το μετά,  η ευκολία να αφαιρείς και να προσθέτεις μα κυρίως να λαθεύεις δίχως ίχνη,  πιθανόν να έδινε την προυπόθεση για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης καθημερινότητας,  δημιουργώντας συνεχώς νέες φόρμες κατά το δοκούν.

Ωστόσο κάτι τέτοιο ανήκει στα παραμύθια που αγαπάνε την πολύ ζέστη,  την ζέστη που αυτό το τελευταίο πενθήμερο του Ιουλίου,  αφήνει ελεύθερο τον ιδρώτα να τρέχει από τους ιδρωτοποιούς αδένες και μουσκεύει τα ρούχα μας.

Τί λες,  αν δροσίσει προς το απογευματάκι πάμε για ποδήλατο;
 

11 comments:

  1. Αυτό το πρίν και το μετά είναι κάτι που με δυσκολεύει πολύ.Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές από το πρίν στο μετά.Για όσους έχουμε είμαστε πλεόν κάπου κοντά στα 50.
    Ωραία είναι η τεχνολογία,να μπορείς να διορθώνεις το κείμενο σου οσες φορές θέλεις.Ή και να μιλάς στο κινητό σου και αυτό να γράφει κείμενο για μήνυμα.Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο οσοι είχαν πρόβλημα με την ορθογραφία ,τώρα γράφουν σωστά.
    Στη ζωή για μένα είναι αρκετά δύσκολο ολο αυτό.Το ξερίζωμα από την ρίζα που αναφέρεις αλλά και η αποκοπή του πρίν από το μετά μερικές φορες με παγώνει.
    Νομίζουν μερικοί άνθρωποι ότι όπως αφαιρουν μια λέξη από το κείμενο μπορούν να αφαιρέσουν και εσένα από την ζωή τους.
    Το έχω ζήσει 2 φορές αυτό.
    Από ζέστη και φέτος δυστυχώς εχουμε αρκετή.Οσο για το ποδήλατο το λατρεύω.Εχω τις πιο ωραίες αναμνήσεις με τα ποδήλατα,απο μικρός.Απο 6 ετών μέχρι 18 πάνω σε ένα ποδήλατο.
    https://www.youtube.com/watch?v=mmIDaL-c4Qo&list=PLCoqAa68SBiuykKuXmbvomXu8xUkYbrTe&index=8

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πριν και το μετά τόσο διαφορετικά;
      Δύσκολο πολύ νομίζω!
      Να γινόταν λέει να έφευγαν παντελώς τα δύσκολα που πέρασαν αλλά δεν θέλουμε να θυμόμαστε και να μπορούσαμε να κάνουμε αποκοπή + επικόληση αυτών που μας ευχαριστούσαν, που μας έκαναν χαρούμενους. Τί ωραίο σκηνικό θα δημιουργούσαμε!!!

      Το ποδήλατο το αγαπούσα πολύ σαν παιδί. Ευτυχώς πέρασα καλοκαίρια ξεδίνοντας μ αυτό. Ευχάριστες αναμνήσεις, διακοπές, εφηβεία, ξεγνοιασιά.
      Τώρα είναι στη μόδα τα πατίνια. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να βρεις ένα και να κάνεις την βόλτα σου. Και το αφήνεις νομίζω και όπου σε βολεύει :-)))

      Ακόμη ακούω την μουσική από την προηγούμενη αφιέρωση, υπέροχη !!!!!!!!

      Delete
    2. χρόνια τώρα, την ακούω την ποδηλάτισα, ωραία μουσική, υπέροχη φωνή της Μάνου, αναρωτιόμουν πάντα γιατί τόση μελαγχολία στους στίχους, και ποιά τέλος πάντων είναι αυτή η ποδηλάτισα που πέταξε στους ουρανούς, σήμερα ψάχνοντας είδα πως οι στίχοι είναι του Οδεσσέα Ελύτη.

      Delete
  2. Δύσκολο η ζωή αγαπητή μου Στέλλα να διορθώνει ...αυτόματα παρεκτροπές και λάθη. Εκεί δεν υπάρχει ....auto-correct. Θα μου πεις και το auto correct μαντάρα τα κάνει έτσι; καμία εμπιστοσύνη.
    Δεν μου λες; άσε ντε το καλοκαίρι να ανεβάσει στροφές! Να ανάψουμε, να κορώσουμε ρε παιδί μου! να δούμε που θα το πάμε που έλεγε και ο τεράστιος Αυλωνίτης!
    Και θα ιδρώσουμε, πρέπει να ιδρώσουμε, για λόγους υγείας και θα ξεφυσήξουμε.

    Τώρα που λες ...ποδήλατο! Χμ, διαχρονικά τέλεια διαφυγή αλλά προσοχή στην ώρα ποδηλασίας.

    Φιλιά πολλά καλή μου και να είσαι καλά ναι ;

    ReplyDelete
  3. Ααα όλα κι όλα, όχι αυτόματη ορθογραφική διόρθωση, αλλά με το χεράκι μας, να κόβαμε λέει και να ράβαμε. Κουκλόσπιτο ζωή θα ζούσαμε χαχα :-)))
    Ναιιι, έτσι να λέμε, δώσε ζέστη κι όπου πάει, άλλωστε αν δεν ιδρώσει το δέρμα μας πως θα υποδεχτεί το φθινόπωρο μου λες;

    Έχεις δίκιο!

    Ποδηλατάδα!!!
    Να έχει πέσει ο ήλιος φυσικά..

    Γιάννη μου σε φιλώ

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα.Με πολύ ζέστη και σήμερα στην Αθήνα.Σου στέλνω https://www.youtube.com/watch?v=x5rR60QEqhE
    Και μουσική από https://www.e-radio.gr/Republic-1003-Thessaloniki-i478/live (Μέχρι στιγμής έχει ωραίες επιλογές)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απορώ που ακους Θεσσαλονικώτικο σταθμό!
      Κι εδώ ζέστη με λίγη συννεφιά.
      Το καλοκαίρι είναι από τη φύση του λίγο να σε πέντε μέρες πάει ο Ιούλιος.

      Τρελλάθηκα με το δελφινοβιντεάκι. Τί υπέροχο πλάσμα το δελφίνι. Θέλεις να το αγκαλιάσεις! Και να παίξεις μαζί του :-)))

      Για την ποδηλάτισα σου έγραψα πιο πάνω

      Delete
    2. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη είναι χιλιόμετρα μπροστά σε πολλά θέματα και πολύ περισσότερο στη μουσική.Εχετε πολύ καλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς.Και πολύ καλά webradios
      Εάν πάνε όλα καλά σε 2 χρόνια και μπορέσω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα ,θα κάνω ένα webradio που θα μπορεί ο κόσμος να ακούει μουσικές επιλογές που δεν εχουν τα άλλα ραδιόφωνα.

      Η ποδηλάτισα που σου έστειλα αφού το έψαξα λίγο περισσότερο δεν είναι τυχαίο ότι είναι σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
      Επειδή λατρεύω τα δελφίνια γιαυτό σου έστειλα το video.Και κατάλαβα ότι και εσύ τα αγαπάς.

      Delete
    3. Πιστεύω λίγο παλιότερα είχαμε ποιότητα. Τώρα πια δεν ξέρω, μια πόλη που δεν έχει λεφτά ο κόσμος της. Φοιτητούπολη κυρίως. Κάποτε ήταν σε άνθηση οι βιοτεχνίες. Υπήρχαν μαγαζιά με όμορφα ρούχα ή πράγματα. Αυτό έλεγα σήμερα, μια βόλτα στην γειτονιά μου και δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσα να το λαχαταρίσω. Φαστ φουντ και καφε υπερβολικα πολλα. Από ραδιόφωνο ακούω 9,58. Η Ερτ 3 σχεδόν δεν υπάρχει. Δεν γίνονται καινούργια πράγματα. Τα παιδιά μας δεν βρίσκουν δουλειές που θα μπορούσαν να βρουν στην Αθήνα. Τίποτα άλλο από ένα μεγάλο χωριό είμαστε, ευτυχώς πολύ όμορφο χωριό, πολύ γραφικό, έχουμε χιλιόμετρα θάλασσας να περπατάμε όποτε μπορούμε κι αυτό λίγο μας σώζει. Παραμελημέλη πόλη.

      Αν και όταν κάνεις το ραδιόφωνο να θυμάσαι ότι πρέπει να το διαφημίσεις πολύ, πέραν του δέοντος.

      Delete
  5. Το βασικό είναι ότι ΔΕΝ θέλουμε να αποκοπούμε απ΄τις αναμνήσεις μας, γιατί αν πραγματικά το ήθελε η καρδιά μας, θα το κάναμε! :-P
    Όταν κάθομαι να γράψω στο pc πάντα έχω το τετράδιο μου δίπλα, γιατί σ' αυτό κρατώ σημειώσεις!
    Μπορεί λόγω ηλικίας να μη έχω όρεξη για ποδηλατάδα, αλλά "ποδηλατώ" νοερά καθημερινά και θυμάμαι αυτό που είπε (νομίζω ο Αϊνστάιν, πως όποιος πάψει να κάνει πετάλι ή κοιτάζει συνέχεια πίσω, πέφτει!
    Μου αρέσει που επί τέλους αισθάνομαι πως είναι καλοκαίρι!
    ΑΦιλάκια Στέλλα μου! :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Από κάποιες πιστεύω πως θα το θέλαμε απόλυτα.
      Αλλά πράγματα που γράφονται μέσα μας δεν ξεγράφονται. Λησμονιούνται φυσικά, αλλά υπάρχουν σε βάθος καρδιάς. Κι αν όχι πια με λεπτομέρειες, υπάρχει έστω η αίσθηση.

      Σε τετράδιο η αλήθεια είναι δεν κατάφερα να γράψω ποτέ, παρά μόνο στην εφηβεία, θυμάμαι ένα με ένα ωραίο γυαλιστερό ηλιοβασίλεμα στο εξώφυλλο, που δεν το αποχωριζόμουν ποτέ.

      Δεν γίνεται να μην βάζεις στόχους, να μην ομορφαίνεις τις στιγμές σου, να μην κάνεις πετάλι.

      όταν κοιτάζεις πίσω ή κάτι πολύ ωραίο βλέπεις ή κάτι πολύ άσχημο, αλλά πιστεύω πως είναι τα νήματα, οι αόρατες κλωστές που φέρνουν το παρελθόν μπροστά, άλλωστε το παρελθόν υπήρξε και υπάρχει μέσα από την μνήμη μας, πώς να ξεχάσεις πράγματα;

      Καλό καλοκαίρι να έχεις Στεφανία μου
      φιλάκια πολλά

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...