Saturday, July 06, 2019

βιβλίο στην παραλία





Πριν λίγο μου χαρίστηκε η φωτογραφία αυτού του υπέροχου πίνακα,  πόσο εγώ!!!

Σήμερα πήγαμε πολύ νωρίς στη θάλασσα,  μ'  αρέσει το πρωινό φως κι όλο αυτό το συναίσθημα του ότι όλος ο τόπος είναι δικός σου,  αυτό,  μέχρι να κατέβουν οι βάρβαροι και να γεμίσει ως πίσω από κόσμο το μπιτσόμπαρο.
Φυσούσε αέρας,  σήκωνε (όχι ψηλά) κύματα κι εγώ απόλαυσα βιβλίο και καφέ με τη σχετική δροσιά κάτω από μια μεγάλη ψάθινη ομπρέλλα.
Ήθελα,  καθώς πιστεύω πως το ζητάει το καλοκαίρι,  να διαβάσω κάποιο βιβλίο περιπετειώδες και αστυνομικό,  αλλά το χάρισα.  Μετά σκέφτηκα πως πολύ έχω αφεθεί στα εύκολα,  ας διαβάσω κάτι που να με ωθήσει να σκεφτώ πράγματα,  να έχει μια ουσία αλλά και μια στρωτή διατύπωση της γλώσσας.
Παίρνοντας πληροφορίες από ένα αγαπημένο γκρουπ στο facebook,  απέκτησα τον ''γαλατά''.
Ωραία γραφή,  χωρίς πλοκή,  για έναν κόσμο σκούρο,  μαύρο,  ζοφερό.
Είμαι ακόμη κάπου στη σελίδα 150 κι έχουν ξεπεταχτεί ένα δυό υπέροχα διαμαντάκια που λάμπουν στο σκοτάδι,  που σκέφτομαι πως για αυτό την θέλησε ο συγγραφέας την τόση αντίθεση για να ξεπηδήσει το φως που θα έκανε την διαφορά.
Εντάξει δεν είμαι και η καλύτερη αναγνώστρια,  το confiteor το εγκατέλειψα κάπου στη σελίδα 250,  λίγο πριν πιάσω τον εαυτό μου να χασμουριέται υπνωτισμένος από την πολύ επανάλειψη κι από την έλειψη δράσης και ενδιαφέροντος.  Όμως δεν βρίσκω τον λόγο να διαβάσω τέτοιου είδους βιβλία,  βέβαια η ερώτηση είναι,  αν όχι αυτά,  τότε τι;.
Μετά από τις ''ερωτοτροπίες'',  την ''καρδερίνα'' και τα ''έθιμα ταφής''  νομίζω πως τίποτα δεν με κέρδισε ξανά.
Ακόμη και τα περιπετειώδες και αστυνομικά,  διαβάζονται έτσι για να διαβαστούν,  τυχαίνει όμως καμμιά φορά να με κάνουν να τα σκέφτομαι και να αγωνιώ για το παρακάτω,  πράγμα που επιθυμώ από ένα βιβλίο.

10 comments:

  1. Υπέροχος Πίνακας, Λατρεύω τα βιβλία και διαβάζω πολλά το καλοκαίρι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρία μου ναι, ήταν δωράκι και σε μένα άρεσε πάρα πολύ.
      όταν μεταφέρω κάτι εδώ σ αυτό το μπλογκ νιώθω ότι το φυλάω σε ένα αρχείο για πάντα!
      Πες μας κάποιους τίτλους από τα βιβλία που διαβάζεις αν θέλεις.

      Καλή σου μέρα
      φιλιά

      Delete
  2. Στέλλα μου υπέροχη η ιδέα του βιβλίου στην παραλία, αλλά να με συμπαθάς δεν θα πάρω. Ο λόγος απλός. Λίγο έως πολύ άβολα με όλα εκείνα τα αντηλιακά που κολλάνε στα χέρια και μετά στις σελίδες του βιβλίου και την άμμο και τα χρατς και χρουτς και τα Γιαννάκη όχι στα βαθιά χρυσό μου, της διπλανής χοντρής κυρίας που γκρινιάζει διαρκώς στον κύρη κι αφέντη της που δεν της έβαλε αρκετό αντηλιακό στην πλάτη (εδώ που τα λέμε αυτό δεν είναι πλάτη, η ομόνοια είναι) και τα καλέε έσκασα ποιος θα μου φέρει καφέ και τα ένας Θεός ξέρει τι άλλο από παραλία μεριά.
    Όχι χρυσό μου, με τέτοιες προϋποθέσεις το βέβαιο είναι πως όσες σελίδες θα διαβάσω στην παραλία θα τις ξαναδιαβάσω στο σπίτι με την ησυχία μου γιατί δεν θα θυμάμαι γρι!
    Όπως καταλαβαίνεις για να συγκεντρωθώ θα πρέπει να έχω απόλυτη ησυχία. Έτσι περιορίζομαι σε κανένα σταυρόλεξο....για γερά μολύβια.
    Πάντως πέρα απ' το χιούμορ την όποια ανάγνωση (ελαφριά, στοχαστική, ρομαντική ή οτιδήποτε άλλο) τη βρίσκω εξαιρετική ιδέα. Πέρα από τις γνώσεις είναι σίγουρα πολλά τα οφέλη από ένα βιβλίο, έστω και στην παραλία.
    Υπέροχος ο πίνακας!
    Σε φιλώ με την ευχή για μια όμορφη αυριανή μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αννίκα μου, το βιβλίο στην θάλασσα είναι δεδομένο, είναι τρόπος ζωής.
      Αλλιώς βαριέμαι θανάσιμα.
      Αχ μου αρέσουν τα σταυρόλεξα και τα λύνω αλλά σε άλλο κομμάτι του χρόνου μου.

      Κάποτε που λες, στη Λημνο νομίζω, εκείνο το καλοκαίρι του 2004, προσπάθησα να διαβάσω πρωί, με καφέ, έξω σε καφέ.
      Μα πόσος κόσμος το έκανε, και έλληνες και ξένοι, γιατί όχι κι εγώ.
      Ε λοιπόν ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, δεν μπόρεσα να διαβάσω λέξη, και το συναίσθημα ήταν άσχημο. Δεν το ξαναπροσπάθησα ποτέ άσε που τώρα πια, τον πρωινό μας καφέ τον πίνουμε κατ ευθείαν στη θάλασσα.

      Για οφέλη δεν ξέρω, μόνο για ευχαρίστηση μπορώ να πω για βιβλίο, αν και τελευταία μάλλον κάνω λάθος επιλογές. Δεν θα με πείραζε παρά μόνο που τα πληρώνω και τα αφήνω στην άκρη, τώρα μάλλον θα κάνω πολύ καιρό να ξαναγοράσω βιβλίο.

      Σε φιλώ, καλή εβδομάδα :-)))

      Delete
  3. Είναι πάρα πολύ όμορφη εμπειρία το πρωινό μπάνιο στη θάλασσα και όχι μόνο Στέλλα μου! Εμπειρία γεμάτη φρεσκάδα και ζωή. Και αν έχεις και το χρόνο στην παραλία και για ένα καλό βιβλίο ακόμα καλύτερη!
    Γενικά εγώ δεν το έχω με το βιβλίο στη θάλασσα. Αλλά αν βρεις ευκαιρία γαλήνης και αυτοσυγκέντρωσης είναι εκπληκτικό.
    Καλά να περνάς καλή μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλήθεια; κι εγώ το είχα δεδομένο το ότι διαβάζετε ακόμη και στην παραλία, δεν το ξεχωρίζω, διότι είναι κάτι που αγαπώ!
      Ο καθένας ότι αγαπάει Γιάννη, το μέσα μας να είναι καλά!

      Φιλιά πολλά

      Delete
  4. καλά να περνάς
    καλό καλοκαίρι με ωραίες στιγμές και ξέγνοιαστα , χαλαρά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δελφινάκι μου ανταποδίδω και σε ευχαριστώ
      τα φιλιά μου
      :-)))

      Delete
  5. Πάει καιρός που την άραζα στη θάλασσα με ένα βιβλίο στα χέρια.
    Ντυμένο όπως τα σχολικά μη τυχόν και το λερώσω,διάβαζα όσα είχα αγοράσει το χειμώνα και δεν είχα προλάβει να τα διαβάσω.
    Τώρα με τις εγγονές διαβάζουμε παραμυθάκια 😁😁😁.
    Καλό καλοκαίρι και φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. γειά σου Ρένα μου
      χαλάλι σου τα εγγόνια σου και τα παραμυθάκια, φαντάζομαι πως μαζί τους ξαναγίνεσαι κι εσύ παιδί.
      Ωραίες καταστάσεις!
      Τα φιλιά μου
      :-)))

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...