Sunday, October 20, 2019

Χαλογουίν





Ας πιούμε το καφεδάκι μας σήμερα μαζί με λίγη μαγεία και μπόλικη μεταφυσική ατμόσφαιρα.
Αν και τίποτα δεν μας δένει με το Halloween,  μ'  αρέσει τόσο πολύ μέσα από όσα βλέπω στις αναρτήσεις Αμερικανών και Ιρλανδών,  που το ζηλεύω τ'  ομολογώ.
Είναι τεράστιο το όλο σκηνικό,  βαθύς ο μύθος όπου στηρίζεται και έντονο το πάθος με το οποίο το ζουν,  κάτι πολύ περισσότερο από όσο έχουν μπει πλέον στην δική μας ζωή τα χριστούγεννα.
31 του Οκτώβρη,  trick or treat,  κέρασμα ή φάρσα,  κι εγώ με φαντάζομαι να ζω σε μια μονοκατοικία με μεγάλο κήπο γεμάτο κίτρινες στρουμπουλές κολοκύθες με σκαλισμένα πρόσωπα,  φωτισμένες με κεριά ώστε να μοιάζουν με τρομακτικά υπερφυσικά πλάσματα και να διαλέγω πρώτα τη φάρσα και μετά να δίνω το κέρασμα έτσι για την απόλαυση της στιγμής.



15 comments:

  1. Μπορείς, θαρρώ, να ελπίζεις. Όπως βάλαμε, ή καλύτερα μας έβαλαν, τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου έτσι μπορεί να γίνει και με τις άλλες μεγάλες γιορτές του Αγγλοσαξονικού κόσμου. Δεν μου πολυαρέσει αλλά ισχύει. . .

    Να είσαι Καλά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμ τό έχω δει, σε παιδάκια ντυμένα μάγισσες, όχι ιδιαίτερα έκδηλα, υποθέτω γίνονται παιδικά πάρτυ με το θέμα halloween, ή τίποτα γιορτές σε ιδιωτικά σχολεία.
      Θα έρθει, για μένα το θέμα δεν είναι αυτό, είναι να το ζει κάποιος με το πάθος που βλέπω στους ξένους. Το νιώθουν στο πετσί τους, αυτό δεν μπορούμε να τους το κλέψουμε όσο κι αν το ζηλεύουμε.
      Άρα και να έρθει, θα είναι μόνο για την κατανάλωση.
      Θα χρειαστούν άπειρα χρόνια να το κάνουμε κτήμα μας πράγμα απίθανο..

      Delete
  2. Χμμμμ όμορφο σκηνικό ναι. Και το ζουν έντονα οι λαοί που το γιορτάζουν. Βέβαια έχει και αυτό δυστυχώς εμπορευματοποιηθεί όπως όλες οι παραδοσιακές και λαογραφικές εκδηλώσεις. Καλό είναι να στεκόμαστε δεκτικοί σε κάθε λαογραφία. Αρκεί να μην γίνεται προσπάθεια να μας επιβληθεί από τα "πάνω".
    Στέλνω καλησπέρες Στέλλα μου πολλές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη τώρα εγώ γιατί δεν καταλαβαίνω ποιοί και γιατί να μας επιβάλλουν κάτι τέτοιο;

      Νομίζω πως με το διαδίκτυο που φτάνει από άκρη σε άκρη τα μαθαίνουμε και ίσως εισχωρούμε περισσότερο σε ήθη και έθιμα άλλων λαών.

      Καλησπέρα κι από μένα με αγάπη πολύ!

      Delete
  3. Δεν κάνω την έξυπνη αλλά διάβασα ότι το Halloween γιορτάζεται την παραμονή των Αγίων Πάντων που είναι την 1η του Νοέμβρη. (όχι στους Ορθόδοξους καλέ)
    Επειδή ένας Πάπας Γρηγόριος τάδε του τη βάρεσε (sorry) και ήθελε καλά και σώνει να γιορτάζει τον Νοέμβρη. Πάπας είναι θα μου πεις ότι θέλει κάνει. Τέλος πάντων.
    Η γιορτή λοιπόν έχει τις ρίζες της στις κέλτικες παραδόσεις και αφορούν καθαρά την εποχή του τέλους της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.
    Μέχρι εδώ όλα καλά. Η παράδοση λέει πως εκείνη τη μέρα ερχόμαστε σε επαφή με τον κάτω κόσμο, πνεύματα, ψυχές κλπ...κλπ οι οποίες βρίσκονται στον απάνω κόσμο για να εκδικηθούν όσους τους έκαναν κακό. Οπότε όσοι είχαν λόγους να ανησυχούν μεταμφιέζονταν για να μην τους γνωρίσουν τα πνεύματα .....Μπρρρρρ!!!!
    Όσο για τις κολοκύθες η ιστορία είναι κάποιου Τζακ που του αρνήθηκαν την είσοδο στον παράδεισο αλλά και στην κόλαση, ο Τζακ κατάφερε να αιχμαλωτίσει................εεε ανοίξτε και κανένα site όλα εγώ θα σας τα λέω.
    Λοιπόν θα συμφωνήσω με το Γιάννη. Ας μείνουν εκεί οι παραδόσεις τους να τις χαίρονται αυτοί, να τις βλέπουμε εμείς σε ταινίες και να τις χαιρόμαστε και όλα καλά.
    Λοιπόν κέρασμα ή φάρσα;
    Φιλιά κολοκυθοσπορένια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχαχα ΦΑΡΣΑ, να δω τι θα σκαρφιστείς :-)))

      Πολύ θα ήθελα να είχα τη διάθεση να σκαλίσω κολοκύθα έστω και μια, αλλά βαριέμαι αφάνταστα.
      Μικρότερη, σίγουρα θα ήμουν ενθουσιασμένη αλλά τότε δεν είχαμε το net να μας ανοίγει τους ορίζοντες.

      Μέσα μου πάντως, πολύ την αγαπώ αυτή τη γιορτή..

      Καλό βράδυ Αννίκα μου

      Delete
    2. Κολοκύθα δεν σκάλισα ποτέ μου (μια φορά που επιχείρησα μαράθηκε και μην πω πως έγινε και από τα νεύρα μου την ποδοπάτησα και την έκανα...πουρέ)
      Καρπούζι όμως σκάλισα σε ωραιότατο φαναράκι....αμέε! (γίνεται με καρπούζι Halloween;)
      Στέλλα μου να είσαι καλά και μόνο με την ιδέα μ' έκανες και γέλασα.
      Άντε..καλή εβδομάδα!

      Delete
  4. Τι να πω κι εγώ τώρα;
    Δεν το έχω με τις ξενόφερτες γιορτές.
    Και μου φαίνεται και λίγο παρατραβηγμένο όλο αυτό που γίνεται ξαφνικά και οικειοποιούνται διάφοροι τα χάλογουιν και τους Αγίους Βαλεντίνους και τα καφέ και τα μπαράκια στην περιοχή κάνουν ανάλογα πάρτι, λες και τις βρήκαν αυτές τις γιορτές από τους προπαππούδες τους!
    Καλά, σταματάω τη γκρίνια και αποχωρώ!
    Καλή εβδομάδα Φις Άι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλημέρα Αρτίστα μου
      δεν μας αρέσει, με γειά μας με χαρά μας, δεν θα σκάσουμε κι όλας :-)))
      έχουμε τόσα και τόσα πάνω στο κεφάλι μας

      καλή εβδομάδα
      τα φιλακια μου

      Delete
  5. Καλησπέρα,καλή εβδομαδα.Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι για το θέμα.Ήθελα μόνο να σου αφήσω μουσική.
    https://www.youtube.com/watch?v=hfcRtlnLh_4

    ReplyDelete

  6. Α δε μ'αρέσει αυτή η γιορτή. Τη βρίσκω άκομψα τρομαχτική. Ούτε έχω σκαλίσει μια κολοκύθα ποτέ...να είμαστε ειλικρινείς δε μ'αρέσει ούτε ως γλυκό ή φαγητό αυτή η κολοκύθα. Φτιάχνονται όμως κάτι φωτιστικά επιτραπέζια...μακάρι να μπορούσα να φτιάξω ένα
    Καλημέρα σου

    ΥΓ.Φάρσα ή κέρασμα...αλήθεια ποιος θα προτιμήσει τη φάρσα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχχαχα τόσο πολύ;;;

      Εγώ / εμείς δλδ την τρώμε στο σπίτι μας την κίτρινη κολοκύθα κυρίως σε σούπα βελούδινη. Την αγαπάμε πολύ!
      Και γλυκό έχω φτιάξει αν θυμάμαι καλά είχα βάλει κίτρινη κολοκύθα στην κρέμα.

      Περί ορέξεως όμως.. :-)))

      φιλάκια Άννα Φλο μου

      Delete
  7. Εχω μεινει στο μπρικακι του εσπρεσο Στελλα μου εχω το ιδιο...οσο κοριτσι μου για τις ξενοφερετες γιορτες..ας γιορτασει ο καθενας οπως επειθυμει.. και αν θελει..
    Δεν ηξεραωτην σημασια αυτης της γιορτης..αλλα μετα την εξηγηση της φιλης μας Αννικας και εγω σκιαχτηκα..δεν θα παρω..ευχαριστω.πολύ..
    Εσυ κοιτα να περνας καλα Στελλα μου με οτι κανεις καλο σου βραδυ φιλακιααα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια γιορτή, ένα έθιμο πολλών χρόνων θα πρέπει να διαβάσεις πολύ σχετικά για να / αν το κατανοήσεις.
      Σίγουρα δεν μας ανήκει, προσπάθησα όμως πολλές φορές να την κατανοήσω, μ αρέσει και που ξορκίζουν την ιδέα του θανάτου αλλά και όλο αυτό το μαγικό σκηνικό
      Τα φιλιά μου Ρούλα μου

      Delete
  8. ωραία είναι ... δέκα χρόνια στο Μοντρεαλ κάτι κατάφερα να καταλάβω, θα σε περιμένω 31 χεχεχεχε
    μπου

    ReplyDelete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...