Friday, July 03, 2020

εξουσία





Όλοι μας έχουμε την σκοτεινή πλευρά μας και όλοι μπορεί να διαθέτουμε τάσεις εξουσίας και επιβολής της προσωπικής μας θέλησης.  Ίσως ακόμη σε κάποια στιγμή της ζωής μας να θελήσαμε να διαχειριστούμε αγαπημένους μας ανθρώπους με τον φόβο μήπως τους χάσουμε,  ή με το φόβο του ίσως να παρέκλιναν από τα δικά μας στενά όρια και πλαίσια.  Είτε με τον φόβο του ότι κάποιος άλλος θα αποκτήσει δύναμη αν τον αφήσουμε να ενεργήσει χωρίς να επέμβουμε κόβοντας του την φόρα.
Χρησιμοποιήσαμε διάφορους τρόπους,  ό,τι ταίριαζε στην κάθε επαφή μας,  με ό,τι διέθετε ο καθένας μας,  άλλος έβαλε μπροστά τον εγωισμό του,  άλλος την αρρώστια του,  άλλος την μητρική του ιδιότητα κι άλλος την φιλική ή ακόμη και την αδελφική,  άλλος εκμεταλεύτηκε τον έρωτα που ένιωθαν για αυτόν,  κι άλλος πάτησε επί πτωμάτων για να ανέβει σκαλοπάτια στη δουλειά του.
Όλοι επιθυμήσαμε να είμαστε Εμείς πιο Ψηλά,  να είμαστε οι καλύτεροι,  να γίνουμε οι πρώτοι και οι υπόλοιποι απλά να μας ακολουθούσαν.
Ακόμη και με ανθρώπους που μας βοήθησαν,  μετά από τον πρώτο θαυμασμό και τα πρώτα μας καλά βήματα,  θα θέλαμε να τους παραμερίσουμε και να πάρουμε εμείς την σκυτάλη.

*
Προσπαθώντας να απαντήσω στην ερώτηση ''με ποιούς τρόπους έχω επιθυμήσει την εξουσία''.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν ποτέ και με κανέναν.  Σε δεύτερη σκέψη προσπάθησα να σκεφτώ στιγμές,  τις συνηθισμένες  της πολύ απλής ζωής μου.  Λίγο με φόβισε το πρώτο πρόσωπο κι έτσι χρησιμοποίησα το τρίτο και την γενικότητα του ''όλοι μας κάπως έτσι''  που στρογγύλεψε κάπως τις γωνίες!

5 comments:

  1. Εξουσία! Μεγάλη κουβέντα και ακόμα μεγαλύτερη κατάσταση. Ένδυμα που αν το φορέσεις μπορεί να τυλιχτείς στην ομίχλη του. Να σε πάρει στα σκοτάδια του.Να σε βάλει στους ρόλους του.
    Χαίρομαι που ξέρεις να κρατάς αυτό το ένδυμα σωστά πάνω σου. Χωρίς να σε βαραίνει. Καλησπέρα καλή μου Στέλλα. Φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φιλιά Γιάννη μου
      καλησπέρα!

      Delete
  2. Η εξουσία είναι γλυκιά λένε αλλά ποτέ δεν με γοήτευσε. Και δεν με νοιάζει ούτε να χρησ/σει κάποιος ιδέες μου ή δουλειά μου για δική του. Ναι ξέρω φοβερό είναι αλλά χαμογελώ και δεν με ενδιαφέρει. Ο μπαμπάς μου μου έλεγε ότι έχω αυτό το κουσούρι γιατί δεν είμαι φιλόδοξη.
    Δεν μ'αρέσει να με εξουσιάζουν και γι αυτό αποφεύγω μετά μανίας να επιβάλλω την εξουσία μου, την όποια εξουσία μου στον άλλον. Ούτε στα παιδιά μου δεν έχω πει ''κάνε το αυτό γιατί το λέω εγώμ είμαι η μαμά σου,θα με κάνεις να χαρώ κλπ''. Μπορεί άθελά μου να χρησ/σα ''όπλα'' που μπορεί να είχα για να επιβληθώ αλλά χωρις να το καταλάβω
    Καλησπέρα Στέλλα μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμ αυτό έψαξα Άννα μου και λέω δε μπορεί, με τον δικό μου τρόπο, στη δική μου ζωή κάπως θα το έχω κάνει χωρίς να το καταλάβω. Ακόμη και στο όνομα της επιβίωσης, ή του δεν μπορώ να ζήσω μακριά σου. Εννοώ υπήρξα χειριστική, αλλά όσο πατάει η γάτα σε σχέση πχ με την μητέρα μου :)
      Με άλλη ματιά δεν μπορώ να δω την ερώτηση, για μένα σε πρώτη σκέψη η εξουσία έχει να κάνει μόνο με την πολιτική

      καλησπέρα Άννα Φλο μου

      Delete
  3. Νομίζω ότι όλοι μας λίγο πολύ αν δεν το έχουμε κάνει συνειδητα το έχουμε κάνει υποσυνείδητα..αν το ψάξουμε μέσα μας...και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας..έστω όσο πατάει η γάτα όπως λες και εσύ Στέλλα μου..είναι μεγάλη κουβέντα αυτό.. θέλει πολύ ανάλυση...καλό σου ξημερωμα.. ⭐

    ReplyDelete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...