Saturday, January 15, 2022

φιλία



 

Είναι γεγονός πως πολλές φορές,  ένας φίλος,  έρχεται όταν πια δεν περιμένεις κανέναν.  Η φιλία δεν είναι ανάλογη με τον αριθμό των χρόνων που γνωρίζεις ένα άτομο,  δεν έχει να κάνει ούτε με τον αριθμό των συναντήσεων σας.  Πχ ένα ή πολλά καφεδάκια,  μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά,  ή μπορεί να μεγαλώσουν την απόσταση του χάους ανάμεσα σας.  Για να να είναι φίλοι δύο άνθρωποι,  πρέπει να έχουν την καλή διάθεση και οι δύο.  Η φιλία θέλει καλλιέργεια της σχέσης και από τις δύο πλευρές.  Το να βρεις έναν φίλο για μένα είναι ευλογία,  και ομολογώ πως σπάνια έως ποτέ την χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη.  Το να καταφέρεις να τον κρατήσεις είναι ευλογία στο τετράγωνο.  Είναι πολλά αυτά που απειλούν μια φιλική σχέση κι αυτό όχι μόνο στην αρχή της.  Άνθρωπος είσαι,  κάποια στιγμή θα κουραστείς,  θα αδιαφορήσεις,  θα φερθείς ή θα σου φερθούν εγωιστικά,  θα φερθείς αμυντικά,  ανταγωνιστικ,  ίσως και να ζηλέψεις (μπορώ αν σκεφτώ, να βρω άλλες 100 τέτοιες λεξούλες).  Η φιλία όμως δεν τελειώνει εκεί.  Η φιλία τελειώνει ακριβώς στο σημείο που κάποιος φερθεί με ανειλικρίνεια.  Κάποιος θα θελήσει να κρύψει τα σκουπιδάκια κάτω από το χαλί.  Τότε,  η φιλία φτάνει στο τέλος της,  νομίζω μια για πάντα!

 

 



3 comments:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω.Καλημέρα

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ :) Eιλικρίνεια, επικοινωνία, σεβασμός απαραίτητες προυποθέσεις...
    Όμορφο βράδυ να έχεις Στέλλα.

    ReplyDelete
  3. Ποτέ και τίποτα στη ζωή δεν σφραγίζεται εύκολα με τις λέξεις "ποτέ" και "πάντα". Είναι τόσο σχετικές και τόσο ανυπόστατες όσο και οι απόψεις που θεωρούν ότι το σύμπαν παραμένει σταθερό.
    Θέλω να πω μ' αυτό ότι η αληθινή φιλία αφήνει αποτύπωμα που μοιάζει με το ρήγμα του σεισμού ή του ηφαιστείου τον κρατήρα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί. Γιατί υπάρχει.
    Όμως η φιλία, η σχέση προϋποθέτει δόσιμο, ανοιχτή αγκαλιά, διάθεση μοιράσματος, έγνοια, στήριξη, συλλογικότητα, αλληλεγγύη. Ακόμα και ανισομερώς κάποιες φορές. Τότε και μόνον τότε δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να επικαλεστεί τη θέση να διεκδικήσει και τη φιλία και τη σχέση κάθε μορφής.
    Καλή βδομάδα Στέλλα και υγεία πάνω από όλα.

    ReplyDelete

μια μέρα

  χρόνος τότε που σκοτώναμε το συναίσθημα,  κι ενώ η ψυχή έλεγε ναι,  εμείς επιλέξαμε το όχι νοσταλγία ο τρόπος που σήκωνες ψηλά τα μανίκια ...