Tuesday, March 01, 2022

εκμηδένιση


 

Λες πχ βλέπω ταινίες,  αλλά το τί είδους ταινίες  αρέσουν στον καθένα μας είναι υποκειμενικό.

Λες,  διαβάζω βιβλία αλλά τί είδους βιβλία;

Διαβάζοντας πρόσφατα την ''εκμηδένιση''  του Μισέλ Ουελμπέκ,  ξέφυγα τελείως από ότι είχα διαβάσει μέχρι τώρα.  Δεν κατάφερα να ταυτιστώ,  δεν κατάφερα να συντονιστώ,  με κανένα κεφάλαιο του βιβλίου.  Ήταν ένα μυθιστόρημα έξω από εμένα.  Μετά βίας έφτασα ως την σελίδα 450 και μάλλον δεν θα το τελειώσω ποτέ.  Μπερδεμένο με πολλά που περιβάλλουν τον κόσμο μας,  τρομοκράτες,  θρησκόληπτους,  αποκρυφιστικές,  σατανιστές,  σύμβολα,  προεκλογική εκστρατεία κλπ ψυχρό και ανίκανο να μου δημιουργήσει έλξη και συμπάθεια.  Αισθάνθηκα ότι ταλαιπώρησα τον εαυτό μου τόσο πολύ,  μου δημιούργησε τόσο αρνητικό συναίσθημα, που θα ήθελα σύντομα να ξεφυλλίσω κάτι πιο κλασσικό και ρομαντικό,  κάτι ίσως εποχής.  Προς το παρόν δεν θέλω να ξαναδώ βιβλίο μπροστά μου για μερικές μέρες..

2 comments:

  1. Καλησπέρα Στελ,

    Ακόμα ένας συγγραφέας, λοιπόν, που ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Προσωπικά ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Η "Εκμηδένιση" είναι το έβδομο μυθιστόρημά του που ξεκίνησα να διαβάζω. Μόνο πενήντα σελίδες έχω διαβάσει αλλά. . . μου αρέσει. Μου αρέσει το πικρό του χιούμορ, η εγγύτητά του στην πραγματικότητα, η πιστευτή αθυροστομία του. Το βρήκα, λοιπόν, ζεστό και ικανό να μου δημιουργήσει έλξη και συμπάθεια. Και έτσι καταλήγουμε, ακόμα μία φορά και αναπόφευκτα, στο επί της ουσίας:

    Άλλ' άλλως άλλω καρδίην ιαίνεται
    (Καθένας με τον τρόπο του γλυκαίνει την καρδιά του)

    του Αρχίλοχου.

    Εύχομαι να αγαπήσεις το επόμενο βιβλίο που ανοικτό θα κρατήσεις στα χέρια σου.

    Καλό Μάρτιο,
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νομίζω πως το να έχω τη λαχτάρα με ένα βιβλίο και να μην μου αρέσει είναι ότι χειρότερο μου Νικ. Πολύ απογοητευτικό. Συμβάλλουν πολλά δυστυχώς, δεν είναι όλα για όλους.

      Χαβιέρ Μαρίας σκέφτομαι, ακόμη δεν έχω κάνει την αγορά όμως. Οσονούπω.

      Καλό απόγευμα!

      Delete

παραμυθάκι

  Ένα παραμυθένιο σκηνικό  πλεγμένο στο μυαλό μας.  Πασχαλιά στο χωριό,  πασχαλιά στην πόλη.  Η ουσία βρίσκεται στη ψυχική διάθεση με άλλα λ...