Monday, October 31, 2022

halloween


 

31 του μηνός σήμερα κι ενώ εμείς απλά λέμε αντίο στον Οκτώβρη,  Αμερικάνοι,  Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί γιορτάζουν το halloween.  Μια γιορτή που την γνωρίσαμε μέσα από κάποιες κινηματογραφικές ταινίες,  πολύ όμως περισσότερο μέσα από το διαδίκτυο που ομολογουμένως μας έχει φέρει τόσο κοντά με λαογραφικές παραδόσεις άλλων λαών.  

Το Halloween είναι μια Κέλτικη γιορτή και πίσω του υπάρχει ένας μύθος που εξηγεί κάποιες λεπτομέρειες του όλου σκηνικού που στήνεται με πολύ πάθος και χαρά,  και που ομολογώ πως προσωπικά το ζηλεύω,  κολοκύθες σκαλισμένες που παραπέμπουν σε τρομακτικά πρόσωπα,  νυχτερίδες,  μάγισσες και σκελετοί,  φαντάσματα και ότι έχει σχέση με τα πνεύματα.

Ο μύθος:

Η γιορτή έχει ως μασκότ την κολοκύθα.. Αλλά ούτε κι αυτό είναι τυχαίο. Τα χρώματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά ενώ το μαύρο τον κόσμο των πνευμάτων. 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν ένα ποτό μαζί. Ωστόσο ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Κάποια στιγμή ο Τζακ, αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, αρκεί να του υποσχόταν πως δεν θα τον ενοχλούσε για ένα έτος, αλλά δεν θα διεκδικούσε και την ψυχή του όταν πέθαινε.

 Έπειτα από ένα έτος ο διάβολος εμφανίστηκε ξανα την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να το κόψει. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος, δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.Έτσι κι έγινε. 

Πέρασαν τα χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν ένας άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Ο διάβολος έδιωξε κι εκείνος τον Τζάκ ο οποίος ρώτησε πως θα φύγει μέσα στο σκοτάδι. Και ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. 

Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι ,το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Έτσι κάθε Χάλοουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα. 

Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη, ωστόσο υιοθετήθηκε πολύ γρήγορα από τους Αμερικανούς, μετά τη μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα

 υ.γ διάλεξα τη συγκεκριμένη φωτογραφία ακριβώς επειδή μου φάνηκε πολύ κομψή και διακριτική η halloween διακόσμηση.  Υπέροχη!!!

2 comments:

  1. Καλημέρα Στελ,

    Ομολογώ πως δεν είχα ιδέα για τα πως και τα τι του χάλογουιν. Την ευχαριστήθηκα την ανάγνωση της εγγραφής σου.

    Καλό Νοέμβριο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχει και το halloween την ιστορία του. Αυτό που ζηλεύω είναι το πάθος με το οποίο το ζουν. Το νιώθουν!!!

      Delete

παραμυθάκι

  Ένα παραμυθένιο σκηνικό  πλεγμένο στο μυαλό μας.  Πασχαλιά στο χωριό,  πασχαλιά στην πόλη.  Η ουσία βρίσκεται στη ψυχική διάθεση με άλλα λ...