Friday, November 13, 2020

Συνηθισμένη μέρα

 

 

Η βόλτα μου στην παραλία της Θεσσαλονίκης αποτελεί ανάσα,  εκτόνωση και στην τελική είναι μια λύτρωση.  Είναι καταλύτης στην κούραση και την ένταση.  Μόλις επέστρεψα από ένα δίωρο περπάτημα παρέα με τον εαυτό μου.  Έξω,  είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά που λέει η τηλεόραση.  Το σπίτι μου είναι δίπλα στο Ιπποκράτειο στην αυλή του οποίου έχει στηθεί μια υποτυπώδης σκηνή που πραγματικά δεν ξέρω τί ρόλο παίζει στους ασθενείς με covid.  Τα μαγαζιά όπως όλοι γνωρίζουμε παραμένουν κλειστά. Τα πιο πολλά εστιατόρια κάνουν πια delivery.   Έξω από τα take away coffee υπάρχει η συνήθης κίνηση,  έξω από τις τράπεζες η συνήθης ουρά,  στους δρόμους η συνηθισμένη κίνηση των αυτοκινήτων και στα πεζοδρόμια οι συνήθεις ύποπτοι πεζοί,  οι περισσότεροι μαζί με τα παιδάκια τους.

Ο συνωστισμός είναι σαφής στα σχολεία,  συνηθισμένος κι αυτός καμμία αλλαγή αν εξαιρέσουμε το δεδομένο της μάσκας.  Στις αυλές μαθητές των δημοτικών σχολείων κάνουν γυμναστική ή παίζουν.  Οι γονείς μαζεύονται στο σχόλασμα για να τα παραλάβουν.

Στο απέραντο πλακόστρωτο της παραλίας οι περιπατητές λίγο περισσότεροι από μια συνηθισμένη Παρασκευή.  Κανείς δεν αφήνει ανεκμετάλευτη μια τόσο όμορφη Φθινοπωρινή μέρα.  Στα παγκάκια ζευγαράκια σφιχταγκαλιαστά.  Λίγες φιλικές συναντήσεις  με καφέ στο χέρι και τη μάσκα κατεβασμένη στο πηγούνι.  Το 99% τηρεί τα μέτρα!

Η θάλασσα μια κούκλα,  τα περιστέρια,  οι γλάροι,  οι λιμνούλες με τα νερά,  τα δέντρα που κρατούν τη σκιά.  Μια παραλία που χαίρεσαι να την περπατάς,  που σε σέβεται και δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά παρά κι εσύ να την σεβαστείς.

Καθώς πλησίαζα στο σπίτι μου ολοκληρώνοντας τον κύκλο της βόλτας μου συνάντησα ένα νεαρό ζευγάρι.  Το αγόρι έλεγε στο κορίτσι πως έπρεπε να πάρει οξυγόνο γιατί αν άφηνε τα πράγματα όπως έχουν θα παιδευόταν όπως τώρα.  Λες να είχε covid?

12 comments:

  1. Μακάρι το παλικάρι να ήταν καλά. Η περιγραφή σου στην παραλία αλλά και στην εικόνα της πόλης είναι παραστατική Στέλλα, ακριβέστατη και όμορφη. Η αίσθηση που απολαμβάνω είναι ότι δεν φαίνεται η πόλη να ζει μια "σκληρή" ατμόσφαιρα. Δεν ξέρω, ίσως να αποκόμισα λάθος εντύπωση.
    Πραγματικά μου περνάνε σκέψεις από το μυαλό. Έπρεπε να είναι έτσι; Ή θα έπρεπε να είχαμε ασφυκτικό κλείσιμο σχεδόν στα πάντα; Τι να σου πω.
    Καλησπέρα κορίτσι μου, καλά κάνεις και περπατάς και το απολαμβάνεις.

    ReplyDelete
  2. Αυτό ακριβώς ήθελα να περιγράψω. Δεν υπάρχει ''σκληρή'' ατμόσφαιρα. Άλλο ζω εδώ κι άλλα ακούω από τα κανάλια.
    Άποψη μου - θα έπρεπε να να είχαμε ασφυκτικό κλείσιμο αλλά πώς; Απαγόρευση κίνησης αστικών λεωφορείων [350 οδηγοί είναι σε καραντίνα-σκέψου].
    Και φυσικά κλειστά σχολεία.
    Εννοείται κλειστή η εστίαση!
    Όλα τα άλλα του τύπου -ο ιός μπαίνει σε νοικοκυριά ανθρώπων που δεν βγαίνουν από το σπίτι- είναι παραμύθια.
    Και φυσικά δεν κλείνουμε πχ την παραλία για να πούμε ότι εφαρμόσαμε ένα μέτρο [όπως έγινε στο πρώτο lockdown]
    Αυτά κι άλλα πολλά Γιάννη μου!
    καλό σου βράδυ
    σε φιλώ

    ReplyDelete
  3. Τηρουμένων των αναλογιών φοβάμαι πως και η άθληση θα πάει.....περίπατο και η καραντίνα ήρθε για να μείνει και μακάρι να μην είναι αλήθεια η είδηση της ημέρας πως για να βρεις κρεβάτι στην εντατική, ελπίζεις να πεθάνει κάποιος. Είναι απάνθρωπο, τερατώδες .....αν συμβαίνει. Και σίγουρα υπάρχει μια τρομολαγνεία...αλλά η αλήθεια δεν απέχει και πολύ. Και οι ελάχιστες (αν δεχθούμε) παραβάσεις είναι καθοριστικές και παίζουν τη ζωή κορώνα-γράμματα. Μακάρι να κάνω λάθος.
    Στέλλα καλό ξημέρωμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η άθληση γιατί να πάει περίπατο; Μετά θα θέλουμε ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές να συνέλθουμε.
      Σίγουρα μέσα στα νοσοκομεία είναι σκληρή η κατάσταση.
      Να μην πηγαίνουμε λέει, είναι όλοι με covid.

      καληνύχτα Αννίκα :)

      Delete
  4. Ωραία περιέγραψες την παραλία μας, Στέλλα μου.
    Εγώ τριγυρίζω κοντά στο σπίτι μου, αφού υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμο αν φτάσω μέχρι την παραλία.
    Τί να πούμε με αυτά που ακούμε από την τηλεόραση!
    Ο Θεός βοηθός.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά διαδικτυακά και ακίνδυνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εχθές έκανα την μεγάλη βόλτα στη γειτονιά μου, υπολογίζοντας το Ιπποκράτειο σαν σημείο εκκίνησης, Παπαναστασίου, Μαρτίου, ευθεία κάτω παραλία, μέγαρο μουσικής, κινηματογράφος Ναταλί, Λεωφ. Στρατού, Ράδιο Σίτυ Παρασκευοπούλου και πίσω στο σπίτι.

      Συνήθως έχω παρέα, εχθές ήμουν μόνη μου!

      Άκουγα νωρίτερα για την Αυστραλία, εδώ και 15 μέρες έχουν μηδέν κρούσματα αλλά και τί μέτρα έχουν πάρει οι άνθρωποι, κυρίως δεν μπαίνει ξένος στο νησί μέχρι το 2022. Ζούνε και σε μονοκατοικίες. Τώρα έχουν καλοκαίρι, κάνε μια σύγκριση με το δικό μας καλοκαίρι, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα!

      Τί να πω, βοήθεια μας!!!

      φιλάκια πολλά
      καλό σ/κ

      Delete
  5. Τα πράγματα είναι πολύ σκληρά για όλους μας. Όμως όλα εκεί έξω μας περιμένουν σαν να δεν συμβαίνει τίποτα, όμορφα , γαλήνια όπως η παραλία . Τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές θα γίνουν ακόμη πιο όμορφα σαν να μας ειρωνευοντε και γελάνε μαζί μας . Όμως θα περάσουν και θα ξαναπηγαίνουμε βολτίτσες χαρούμενοι, γελώντας και το χαμόγελο δε θα κρύβεται από τις μάσκες. Υπομονή λοιπόν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χελώνα μου, αν ανοίξουν τα καταστήματα για τα Χριστούγεννα θα γίνει χαμός!
      Χρειάζονται μέτρα αλλά και ατυνόμευση αφού μόνοι μας δεν μπορούμε.
      Επίσης χρειαζόμαστε ένα κράτος που να μας αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ειλικρίνεια.
      Γιατί αν δω ξαφνικά τα ποσοστά να πέφτουν για να ανοίξουν τα μαγαζιά και να ξανανεβαίνουν ξαφνικά μετά, τί να πω. Που το έχω σίγουρο να ξέρεις. Είναι λάθος τακτική.

      την καλημέρα μου
      φιλιά

      Delete
  6. Καλή σου ΄μέρα
    Κι εγώ το παθαίνω αυτό. Εκτός από τις μάσκες όταν βγαίνω έξω δεν νιώθω ότι περνάμε όλο αυτό.
    Αλλά ίσως γι αυτό ξεχνιόμαστε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι τόσο μεγάλη η αδιαφορία
    Διάβαζα πριν λίγο είδηση που μιλούσε για πάρτυ φοιτητών εκεί σε σας Παρασκευή βράδυ. Τι να πω;
    Οι Έλληνες όπως έγραφε και ένας ξένος δημοσιογράφος είμαστε ανυπάκουος λαός
    Καλό Σ/ΚΟ να περάσεις με ασφάλεια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ Άννα, μόλις άκουσα κι εγώ την είδηση, οι φοιτητές ήραν με Εράσμους στην Ελλάδα και είναι ξένοι, από διάφορες χώρες. Δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες ίδιοι. Υπάρχουν και οι υπάκουοι υπάρχουν και οι ανυπάκουοι. Βέβαια την επανάσταση την έχουμε μέσα μας σαν θερμόαιμοι. Και μπαχαλάκηδες είμαστε κι ότι βρέξει ας κατεβάσει!

      Εγώ πάντως τη μεγάλη αδιαφορία την βλέπω στα μέτρα από την κυβέρνηση τα οποία θα έπρεπε να έχουν παρθεί πολύ πριν! Πχ να είχε κλείσει η εστίαση, ας ήταν μόνο το delivery και το take away.
      Πριν λίγες μέρες μόλις στο κέντρο γινόταν Ο Χαμός! Οι πεζοί με μάσκες κι οι καθήμενοι σαν την καλή χαρά. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτό είναι ''συνωστισμός'' και αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα της κυβέρνησης. Βέβαια έχουμε και προσωπική ευθύνη αλλά ο καθένας σκέφτεται ''μα αφού επιτρέπεται γιατί να μην πάω''.
      Για το ότι είχαμε είσοδο ξένων το καλοκαίρι δεν το συζητώ. Αλλά και πολλές δικές μας επιχειρήσεις έχουν επαφές με Βουλγαρία και Σερβία.
      Υπήρχε το σκεπτικό πως δεν μπορεί να σταματήσει η ζωή γιατί θα επιρεαστεί η οικονομία.

      καλό σ/κ
      τα φιλιά μου

      Delete
  7. Στέλλα μου, ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου στη βόλτα σου! Σαφέστατα ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλοί που δεν τηρούν τα μέτρα! Δυστυχώς!
    Δε ξέρω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προσεύχομαι ο κόσμος να μην υποφέρει πρώτα απ' όλα στην υγεία του κι ύστερα οικονομικά, γιατί κι η απόγνωση δεν κάνει καλό.
    Ψυχραιμία, υπομονή κι όσο μπορούμε να ξεφεύγουμε!
    Πολλά φιλιά Στέλλα μου!!!!

    ReplyDelete
  8. Είναι μια παρηγοριά η ύπαρξη της παραλίας στην πανέμορφη πόλη σου.
    Γίνονται όμορφες οι βόλτες.
    Μακάρι να τελειώσει αυτή η ιστορία όσο γίνεται πιο γρήγορα, με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.
    Καλό Σαββατοκύριακο Φις Άι!

    ReplyDelete

πρώτα εσύ

  Κανένας δεν μας δίνει την ψυχή του,  ωστόσο όλοι ζητούν ''ψυχή''.  Πρώτα εσύ,  θα σου έλεγε κάποιος αν ήταν ειλικρινής μαζ...