Wednesday, December 30, 2020

σκέψεις


 

 Τα τελευταία χρόνια,  κάθε τέτοια εποχή,  διάβαζα κάποιο κλασσικό βιβλίο τρόμου ή ένα σύγχρονο ψυχολογικό θρίλερ,  φέτος δεν το έκανα.  Έχω στα χέρια μου ούτε θυμάμαι πόσους μήνες ένα βιβλίο δανεικό,  την ''μάγισσα''  της Camila Lackberg από το οποίο έχω καταφέρει να διαβάσω 30 σελίδες επί τρείς φορές.  Ναι,  γιατί κάθε φορά που το αρχίζω,  το αφήνω στην άκρη και το ξαναθυμάμαι μετά από καιρό.

Η  Bonnie έχει ένα θέμα ιατρικής φύσεως,  που μάλλον θα χρειαστεί χειρουργείο,  θέλω να πιστεύω περαστικό.  Την Δευτέρα,  έχει ραντεβού με γιατρό για υπέρηχο,  θα γίνει επίσης παρακέντηση για βιοψία.  

Το μυαλό μου το έχω χάσει.  Χθες μόνο,  πήρα είδηση πως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι,  παρέβλεψα να ανάψω κεράκια.  Για μένα οι φλόγες των κεριών είναι πάντα το must και πραγματικά τρόμαξα όταν το συνειδητοποίησα.

Αποσυντονισμένη έγραφα πως είμαι στις 26 του Δεκέμβρη,  και ήταν κάτι παραπάνω από αληθινό,  μόνο που με δικαιολογούσα όπως πχ ότι φταίει το lockdown ή η γενικότερη κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.  Πόσο εύκολο πραγματικά είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο σε γενικότερες καταστάσεις.  Πόσο βολικές οι γενικεύσεις,  φυσικά γιατί οι πραγματικές αιτίες πληγώνουν και πονάνε.

Μια μεγάλη αλλαγή βιώνει ένα κομμάτι της οικογένειας μου,  ευχάριστη μα δεν παύει να είναι αλλαγή με ότι σημαίνει αυτό,  συν το ότι όλοι πρέπει να την αποδεχτούμε,  το σίγουρο είναι προς το παρόν μας λείπει η ηρεμία.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο,  επειδή αυτή την περίοδο μας λείπει οικογενειακώς ηρεμία,  νιώθω της έλλειψη μιας καλής φίλης ή μιας καλής αδερφής που αποστασιοποιημένη καθώς θα ήταν θα μπορούσε να με ηρεμήσει.  

Έκανα μια βόλτα το απόγευμα,  διάλεξα αυτή την ώρα επί τούτου,  να έχει πέσει το φως και να περάσω από κάποιες γειτονιές για να χαζέψω κάποια στολισμένα παράθυρα που μου αρέσουν.  Βγήκα από το σπίτι μου,  μπήκα στο ασανσέρ,  έστριψα στην γωνία και δυό δρόμους μετά,  μέσα στα σκοτάδια συνειδητοποίησα πως δεν φοράω μάσκα.  Το είχα ξεχάσει εντελώς.  Το θυμήθηκα βλέποντας από μακριά μια κυρία και μάλιστα μου φάνηκε και παράξενο που κάτι γκριζάριζε στο πρόσωπο της.  Ευτυχώς είχα δυό τρεις μάσκες στην τσάντα μου και βολεύτηκα.

5-10 τετράγωνα μετά,  μιλάμε για οικοδομικά τετράγωνα και όχι μπακλαβά,  θυμήθηκα πως δεν είχα στείλει ούτε μήνυμα.  Αλτσχάιμερ;  Ποιός ξέρει..

Μ' αυτά τα συναισθήματα,  τις στενοχώριες και τις αλλαγές,  αποχαιρετώ το 2020.

Εύχομαι να έρθουν γεγονότα στις ζωές μας τόσο γλυκά σαν ζεστή σοκολάτα και τόσο ευχάριστα που να γελάμε.  Να νιώθουμε τα μάγουλα μας να πονούν από τη χαρά!

 


14 comments:

  1. Εγώ πιστεύω πως η ρίζα του «κακού» βρίσκεται σ’ αυτό το αναθεματισμένο λοκ-ντάουν και μια χαρά είναι τα μυαλό σου. Τώρα…..βγήκες να πεις τον πόνο σου, αλλά αν αρχίσω με παρόμοιες περιπτώσεις, θα ξημερώσουμε. Υπαρξιακοί φόβοι θα έλεγα που μας αποπροσανατολίζουν…μα εντελώς όμως. Αγόρασα οξύμετρο, είχα την εντύπωση πως δεν μπορούσα να αναπνεύσω και όχι δεν ήταν κρίση πανικού, πήρα άρον-άρον το διαγνωστικό κέντρο να κάνω τεστ Covid, και παρά το αρνητικό αποτέλεσμα δεν ησύχασα. «Τρώγομαι με τα ρούχα μου» Μια κρυώνω, μια ζεσταίνομαι, να πω κι άλλα;
    Πάντως πιστεύω πως το καλύτερο τεστ που επιβεβλημένα περνάμε είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ψυχογράφημα προσπαθώντας να καθρεφτίσει τις ζωές μας. Με όλες τις αποχρώσεις. Από λευκό μέχρι μαύρο. Αν σκύψεις λίγο με τρυφερότητα πάνω απ΄την Στέλλα θα ανακαλύψεις πως πίσω από αυτό το κουκούλι που μας περιβάλλει υπάρχει ακόμη η χαρά. Και φως, έστω και με σβηστά κεράκια.
    Χαμογέλα! Άντε και Καλή Πρωτοχρονιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντως να το ψάξεις αυτό που δεν μπορούσες να αναπνεύσεις αν δεν ήταν κρίση άγχους.
      Μη νομίζεις, κι εγώ μια κρυώνω και μια ζεσταίνομαι και πολλές φορές έχω θερμομετρηθεί αλλά όλα καλά ευτυχώς :)

      Διάβασα με προσοχή τα όσα γράφεις, καταλαβαίνω!
      Η τρυφερότητα στον εαυτό μας είναι ουσιαστική όμως πολλές φορές κάνουμε πράγματα τόσο μα τόσο ασυνείδητα. Καλή η θεωρία αλλά την πράξη νομίζω δεν μπορούμε να την αγγίξουμε. Θέλουμε όμως δεν ελέγχουμε.

      Θα τα ανάψω απόψε το βράδυ τα κεράκια στο τραπέζι. Και μάλιστα θα μαγειρέψουν τα παιδιά. Εμείς όλη μέρα στις βόλτες :-)

      καλή πρωτοχρονιά Αννίκα μου
      με το δεξί ο νέος χρόνος

      Delete
  2. Συμβαίνει σε όλους μας. Μην πηγαίνει πάντα στο κακό το μυαλό σου (αλτσχάιμερ) απλά πιστεύω ότι η καλή αλλαγή που συμβαίνει στην οικογένειά σας αποπροσανατολίζει.Επίσης και η ασθένεια της Bonnie σου σε αγχώνει. Βάλε και το μέσα κλεισμένοι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ανσασέρ έχουν γίνει τα κρούσματα και προβλέπω να ξ
    αναγυρίσουμε σε υψηλά μεγέθη μια και άκουσα ότι ετοιμάζονται πάρτι κλπ κλπ...πώς το μυαλό να τα επεξεργαστεί όλα αυτά; Ηρεμία, βρες ένα χώρο κάπου και μείνε μόνη, άδειασε το μυαλό σου και ηρέμησε (ασκηση που σε μένα πιάνει.Και ξέρεις αν υπάρχει κόσμος σπίτι πού μένω μόνη; Στην τουαλέτα, ή ντύνομαι καλά και βγαίνω βεράντα). Να περάσετε όμορφη και ήρεμη παραμονή, ο νέος χρόνος ας μας βρει καλά.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την βεράντα θέλω πολλές φορές να την χρησιμοποιήσω, να πιω καφέ, να χαλαρώσω κλπ αλλά είμαστε το σπίτι των ανέμων, θα το κάνω όμως κάποια στιγμή αν και δηλώνω κρυωνιάρα.
      Ούτε το καλοκαίρι δεν βγαίνω έξω, θέλω τον καναπέ μου, το φωτιστικό μου κλπ
      Άρα καθόλου περίεργα αυτά που μου συμβαίνουν θα μου πεις :)
      Πάντως αν με δείτε να χάνομαι ξαφνικά θα ξέρετε (για το αλτσχάιμερ λέω)

      Ετοιμάζομαι για βόλτα, εδώ μόλις σταμάτησε το ψιλόβροχο και από τον δρόμο ακούγονται τα κάλαντα..

      καλή πρωτοχρονιά Άννα Φλο μου
      σε φιλώ

      Delete
  3. Αφού συμβαίνουν ευχάριστα στην οικογένειά σου τι καλύτερο; Οσο και να σε αναστατώνουν αφού είναι για καλό, μια χαρά. Τώρα όσο για τα υπόλοιπα, αποσυντωνισμένοι είμαστε όλοι μη νομίζεις. Καλή όμορφη χρονιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι χαίρομαι, αλλά δεν μπορώ να πω κι ότι δεν θα δυσκολευτώ να προσαρμοστώ χελώνα μου.
      Έχουμε μέλλον ακόμη.

      καλή πρωτοχρονιά
      με ομορφιές

      Delete
  4. Πολλά απο αυτά που αναφέρεις μπορεί να τα αισθανόμαστε όλοι λίγο πολύ φέτος.
    Υπάρχουν και υπήρχαν αρκετά προβλήματα στην ζωή μας κάθε μέρα αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο αυτό που μας προέκυψε με τον Covid.
    Είμαστε και μέσα τόσους μήνες.Η αγωνία για το αύριο και πότε θα τελειώσουν όλα αυτά μας αποσυντονίζουν.
    Λίγη προσπάθεια θέλει.Χαμόγελα στην ζωή και θετική σκέψη.
    Εχθές είχε πανσέληνο.Δεν ξέρω εάν το πρόσεξες;
    Μαζί με τις ευχές μου για μια καλύτερη χρονιά με υγεία σου στέλνω και ενα μουσικό θέμα που πιστεύω ότι θα σου αρέσει.
    https://www.youtube.com/watch?v=-j2U9GGzeTE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βεβαίως και την είδα την πανσέληνο και μάλιστα στην ανατολή της, χθες στην βόλτα μου. Το μπαλκόνι δε έχει το πιο απολαυστικό φεγγάρι που μπορείς να φανταστείς και τον Δεκέμβρη είναι ακόμη πιο μεγάλο και πιο λαμπερό από αυτό του Αυγούστου.

      Ευχές πολλές. Καλή πρωτοχρονιά!
      Θα το ακούσω το τραγούδι σου αργότερα

      Delete
  5. Για κάποιο λόγο Στέλλα μου, σε αισθάνομαι φίλη μου, ίσως γιατί χρόνια τώρα "μιλάμε" ή ίσως γιατί περάσαμε μαζί την αποχώρηση των πατεράδων μας!
    Η τωρινή αβεβαιότητα για τα πάντα γύρω μας, εντείνει την αίσθηση αποπροσανατολισμού που νιώθουμε, ζούμε μια παράλογη κατάσταση και όλοι αυτοί οι μασκοφόροι μου δημιουργούν μια θλιβερή αίσθηση...
    Αυτό που με βοηθά προσωπικά να χαλαρώνω είναι να ακούω αυτή την φωνούλα μέσα μου και να πάψω να ρίχνω την ευθύνη της διάθεσης μου, στο έξω!
    Η χθεσινή πανσέληνος έμαθα πως είναι θεραπευτική και η ενέργεια της θα βοηθήσει στο πέρασμα στο 2021!
    Σου στέλνω Αγάπη με ευχές για εσωτερική υγεία και χαρά και φυσικά και πολλά ΑΦιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στεφανία μου κι εγώ σε αισθάνομαι φίλη μου όπως και όλους όσους επικοινωνούμε εδώ μέσα σ αυτό το blog. Φυσικά θυμάμαι τα όσα περάσαμε μαζί. Είχαμε δυσκολίες τότε μα τώρα είναι διαφορετικές και μας επιρεάζουν πιο ύπουλα. Έχω αγωνία για την εξέλιξη αυτής της πανδημίας, για το εμβόλιο αλλά και για την οικονομία. Φαντάζεσαι πώς θα είναι η αγορά μετά τις γιορτές; Πόσοι ακόμη θα κλείσουν; Ή πόσοι υπάλληλοι δε έχουν δουλειά λόγω του lockdown;
      Συμφωνώ είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε την αιτία του προβλήματος μας ίσως τότε έχουμε βρει την άκρη του νήματος ώστε να το ξεπεράσουμε.
      Μακάρι όλες οι ευχές μας να βγουν αληθινές!
      Καλή πρωτοχρονιά :)
      τα φιλιά μου!!!

      Delete
  6. Καλή πρωτοχρονιά να ευχηθώ Στέλλα μου. Προς το παρόν αυτό. Με πολύ αγάπη και σκέψεις ανθρώπινες κοντά σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλή πρωτοχρονιά Γιάννη μου
      μακάρι όλες οι ευχές μας να βγουν αληθινές!!!

      Delete
  7. Εύχομαι οι αλλαγές στην οικογένεια να είναι καλές και να σας δώσουν χαρά εκτός από αναστάτωση.
    Η αφηρημάδα οφείλεται λένε σε υπερ φορτωμένο εγκέφαλο. Το σκάει ο νου για να ξεσκάσει λιγάκι.
    Όλα καλά θα πάνε στο τέλος και μετά θα επικρατήσει ηρεμία και θα βαριέσαι Ψαροματάκι μου.
    Καλή Χρονιά με κεράκια αναμμένα στο γιορτινό τραπέζι για να φαίνονται ακόμα πιο λαμπερά τα πρόσωπά σας. Επίσης, με υγεία, ενδιαφέροντα, τύχη, χαρά και πολλή αγάπη στο σπιτικό σου.
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχουν μαγειρέψει τα παιδιά μου και είμαι ενθουσιασμένη γιατί αυτή τη φορά το τραπέζι θα έχει εξαιρετικές και μοντέρνες γεύσεις. Νιάτα Μαρία μου!
      Σωστά το λες κι εγώ αυτό πιστεύω πως ο εγκέφαλος μου κάποια στιγμή επαναστάτησε απέναντι στην μάσκα και το μήνυμα. Αυτό εύχομαι να είναι για το καλό που του θέλω :)

      καλή πρωτοχρονιά Μαρία
      να πιάσουν οι ευχές όλων μας!!!

      Delete

ερώτηση

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι που ως τώρα το θεωρούσες αδύνατο για τα δεδομένα σου και να το φέρεις εις πέρας; Τελικά κερδίζει αυτός που ...