Sunday, April 17, 2022

εφημερίδες


 

Κάποτε,  Κυριακή πρωί,  αγοράζαμε εφημερίδες.  Τις ξεφυλλίζαμε,  διαβάζαμε ο καθένας μας αυτό που τον ενδιέφερε ώσπου τέλος η εφημερίδα απέμενε φύλλα χαρτιού αφημένα πάνω σε κάποιο γραφείο,  πολλές φορές ξεχασμένα έως όπου κιτρινήσουν.  

Σήμερα,  οι διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση αναλαμβάνουν τον ρόλο όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά πολλές φορές όταν το θέμα πουλάει, αναλαμβάνουν την δημοσιοποίηση μηνυμάτων,  διαλόγων,  συνεντεύξεων και λοιπά στοιχείων.  Εκπομπές που θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο για την διασκέδαση του τηλεθεατή,  τελούν χρέη ψυχιάτρων και δικηγόρων σε ένα απόλυτα εξουθενωτικό για το ανθρώπινο μυαλό μπλα μπλα.  

Η αλήθεια είναι πως μ'αυτό τον τρόπο ο πολίτης ξεχνάει τα αληθινά προβλήματα του και όλο αυτό μοιάζει λίγο σαν κάποιος να διαβάζει πχ ένα μυθιστόρημα με πολύ σασπένς αλλά και σα να το ζει συγχρόνως.  

Τα αληθινά προβλήματα ωστόσο,  αυτά τα οποία δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε,  αυτά που συνήθως θέλουμε να ωραιοποιούμε ή να κουκουλώνουμε  με το δίκιο μας καμμιά φορά,  είναι το απόλυτα ειλικρινές, προσωπικό μας  ''θρίλερ'' μυθιστόρημα.  Κι αν το θέμα που αυτές τις μέρες κάνει την τηλεθέαση κάποιων εκπομπών να χτυπάει κόκκινο,  κάποια μέρα θα τελειώσει,  αυτό που αφορά τον καθένα μας προσωπικά,  όσο κι αν δυσανασχετούμε,  θα γράφει -συνεχίζεται- !

*ώρα για τον απογευματινό μου καφέ,  χωρίς παρέα,  χωρίς τσιγάρο,  με χαμόγελο από καρδιάς

3 comments:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο στη σκέψη σου Στέλλα. Μια πραγματικότητα.
    Πάντως η εποχή της εφημερίδας ήταν απείρως πιο φωτεινή από την τρέχουσα σιχαμένη εποχή της τηλε-χειραγώγησης.
    Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα τότε είχαν ακόμη οι επιλογές μας μια ποιότητα Γιάννη. Τώρα βλέπεις πως ακόμη και οι ψυχαγωγικές εκπομπές ανακυκλώνουν τα διάφορα reality, ούτε μόδα ρούχων, ούτε μόδα αντικειμένων σπιτιού, ούτε συντεύξεις αξιόλογων προσώπων, ούτε κάτι καινούργιο να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Reality, μαγείρεμα και ''εε μια εκπομπούλα έχουμε τί να κάνουμε''!!! Εε όταν βρεθεί ένα γεγονός που θα στείλει την τηλεθέαση στα ύψη, το κάνουμε κι αυτό reality άλλωστε ο κόσμος αυτά θέλει. Και κάπως έτσι μπαίνουμε όλοι στην ίδια μηχανή του κιμά, θύτες, θύματα και ο αφελής λαός.
      Το ζούμε στο μεδούλι πάντως !
      Καλή μεγαλοβδομάδα Γιάννη, καλό βράδυ

      Delete
  2. Πόσο δίκιο έχεις Στέλλα μου.
    Πια φθήνουν και τα ρεπορτάζ. Σαν να τα κάνει ένας και οι άλλοι τα αναμασούν. Πού οι παλιές εποχές, που σκοτώνονταν οι εκπομπές για την αποκλειστικότητα!
    Μακάρι ο καθένας να βρίσκει την δύναμη να (απα-)λύνει τα προβλήματα του!
    Καλή Ανασταση :)

    ReplyDelete

σαν ένα φλυτζάνι καφέ

  Το κατάλληλο άτομο είναι σαν να απολαμβάνεις φλυτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ.  Στο πιό όμορφο σερβίτσιο,  στην πιο σωστή δόση,  στην ιδ...